Hledá se partner v ideálním věku. Jenže kolik let to vlastně je?
Ilustrační foto: Freepik

Hledá se partner v ideálním věku. Jenže kolik let to vlastně je?

8. 12. 2025

Muž má být starší? O kolik let? Nebo je lepší, když jsou partneři staří stejně? Když přijde debata na to, co je ideální věkový rozdíl ve vztahu, shodne se málokdo. A je jedno, jestli o tom mluví třicátníci, šedesátníci či ještě starší.

Třiašedesátiletá Eva se před časem zaregistrovala na seznamce. Do profilu uvedla, že hledá mladšího muže. Když o tom řekla kamarádkám, byly v šoku.

„A kdybys potkala někoho staršího, kdo je super, tak bys ho nechtěla jen proto, že je mu třeba pětašedesát? Co je to za nesmysl?“ říkala jedna z nich.

Eva má však názor, za kterým si stojí. „Muži na seznamkách zcela běžně píší, že mají zájem o mladší ženy. Nikdo se tomu nediví. Já hledám partnera na výlety na kolech, na cesty k moři, chci, aby byl akční, abych kvůli němu musela být akční taky, abych nezahnívala. Měla jsem známost s mužem o deset let starším a rozešli jsme se právě kvůli tomu, že mému tempu nestačil, vadilo mu, že chci někam chodit, že nesedím doma. Vím, že je spousta mužů vyššího věku v lepší kondici než leckteří líní tlustí čtyřicátníci, nicméně já svou představu takto jasně naformulovala, protože se mi prostě mladí muži víc líbí,“ říká.

„Mladý tě jednou nechá,“ namítají kamarádky.

„No a co? Já už nehledám muže na založení rodiny, ale na výlety, na zábavu. Buď nechá on mě nebo já jeho, to je přece jedno, chci se jen pobavit,“ odpovídá Eva.

Věkový rozdíl je téma, na které má každý jiný názor.

Dříve se říkalo, že nejstabilnější jsou páry, kdy je muž o několik let starší. Mezinárodní internetová seznamka Match před časem zveřejnila průzkum, v němž osmdesát procent žen uvedlo, že mají zájem chodit s mladšími muži, mnohé uváděly jako ideál muže mladšího o deset let. Devadesát procent mužů uvádělo, že by rádi navázali vztah s ženou starší. Někteří preferují starší partnerku o pár let, mnozí však uváděli, že jim vůbec nevadí, když je žena starší o deset let.

Někdo naopak zastává názor, že věkový rozdíl nehraje roli, protože nejdůležitější je volit partnera či partnerku podle společných zájmů a celkových sympatií.

„Lidé mají stále touhu po blízkosti a nalézt partnera, s nímž si budou rozumět, je pro mnohé priorita. To se po generace nemění. Ale rozmanitost v lásce a sexualitě je asi nyní největší, jaká kdy byla,“ říká terapeutka Markéta Šetinová, která v rámci doktorského studia na Univerzitě Karlově zkoumala, jakými změnami seznamování v posledních letech prochází.

S tím souvisí, že padla i různá pravidla a zásady, které lidé dříve považovali za neměnné v souvislosti s věkovým rozdílem mezi partnery.

„Když jsem si brala o patnáct let staršího muže, rodiče byli naštvaní a rozmlouvali mi to. Máma tvrdila, že mu jednou budu umývat zadek, až bude nemohoucí. Bylo to dost urážlivé. Měli jsme moc hezké manželství. V jedné jeho fázi jsem těžce onemocněla a manžel se o mě obětavě staral. Byl v mnohem lepší kondici než já. A pak zemřel náhle, na infarkt, prostě jsem přišla domů a on seděl v křesle jako by spal. Takže prognózy, že se o něj budu muset starat se nenaplnily. Jak ráda bych se teď o něj starala,“ říká pětašedesátiletá Markéta.

Existují studie, které potvrzují, že s přibývajícím věkem mají lidé tendenci hledat mladší partnery. Šedesátiletá žena, která se touží s někým seznámit, zpravidla na seznamce nepoptává sedmdesátiletého pána, ale někoho ve svém věku případně mladšího. Stejné je to u mužů. Šedesátník zpravidla nehledá sedmdesátnici. Nicméně třicátník je mnohdy nadšen ze vztahu se zkušenou pohlednou čtyřicátníci. A třicátnice se nadšená, když potká atraktivního zábavného padesátníka. Jedna britská studie zveřejnila zajímavý údaj a sice, že sedmdesátiletí muži na seznamkách nejčastěji hledají ženy ve věku kolem šedesátky, nikoli své vrstevnice.

Profesoři Andrew Francis a Hugo Mialon z Univerzity v Atlantě jsou autory pročtu, jehož cílem je určit takzvaný ideální věkový rozdíl. Za ten považují, když je muž o tři roky starší. Jestliže je muž starší o deset let, je podle nich na čtyřicet procent jasné, že vztah nevydrží.

Jenže je rozdíl, když žena hledá partnera k založení rodiny a je jí třicet let nebo když je jí šedesát a hledá muže, se kterým by jezdila na výlety.

Mnoho lidí, kterým se podařilo ve vyšším věku nějakou spřízněnou duši najít, se nakonec shodují, že roli pro ně hrály jiné faktory než věkový rozdíl.

„Obvykle je pro ženy nejdůležitější u partnera smysl pro humor. Je to důležitější faktor než krása a muži jsou si toho vědomi, takže si své fyzické atraktivity cení méně než svého smyslu pro humor,“  komentovala jeden z výzkumů na toto téma Lucie Slováčková ze společnosti Růžový slon, která se zabývá otázkami spojenými se sexualitou.

Každopádně je věkový rozdíl mezi partnery ideální téma k debatám. Ale pokud se někdo chystá zkusit najít lásku na seznamce a je mu nad padesát, neměl by ho považovat za rozhodující kritérium. Příkladem budiž třeba osmapadesátiletá Ilona, která si letos dala rande s mužem, s nímž si psala na facebooku. „Preferovala jsem, aby byl muž mladší. Tomuto bylo mu padesát, na fotce vypadal dobře a tvrdil, že hledá ženu, se kterou by rád cestoval. Zkusila jsem se s ním sejít. Přišel obézní muž v tričku s obrázkem, který funěl jako by právě prodělal infarkt. Vůbec jsem nevěřila, že je o osm let mladší než já. Protrpěla jsem zdvořilostní hodinku v kavárně a pak už dělala navždy mrtvého brouka,“ říká.

láska seznámení vztahy a sex
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jindřich Berka
Koloušci nejsou normální. Proč mít starou bábu, když mohou mít svěží ženu. Já bych se tak nesnížil. Přiměřeně. Jinak mi to je jedno.
Jitka Caklová
Na věku nezáleží. Důležitá je rovnováha v jakémkoliv vztahu a pokud jeden, z jakéhokoliv důvodu táhne a druhý se jen veze, doplatí na to "tahoun" a to jen proto, že si to nechává líbit. 20 let je dost dlouhá doba na to, aby se "tahoun" rozhodl "odejít", nebo hledat "záchranu" v paralelním vztahu a je naprosto jedno, zda tím tahounem je žena, či muž.
Jiří Dostal
:-) :-) Měření hloubky duše olovnicí na dlouhém špagátu, případně hledání pokladu v domě, který ještě nestojí? O třináct let starší sousedka nechápe, proč mě rajcuje její vláčná ovadlost zdobená sprostou pohrdlivostí... :-) :-)
Dagmar Vargová
Je to velmi individuální. Dřív se jaksi předpokládalo, že muž má být starší. Když si muž najde o mnoho let mladší partnerku, je to "borec" (tzv. druhá míza). A když si žena najde mladšího kolouška, je to cosi divného (viz třeba Joan Collins, Cheer a další). V každém případě je to záležitost těch dvou, třebaže se jejich děti "ježí" a bojí se o dědictví :-(. Těžko soudit, každému, jak to vyhovuje. My s mužem jsme od sebe 2 roky, on 1960, já 1962. A spojují nás stejné zážitky, rocková muzika, společensko - politická situace... prostě jsme vše prožívali víceméně spolu... a to je asi dobře :-). Holt každý to má jinak. Všem přeji, aby našli toho "svého" člověka, tu spřízněnou duši, se kterou lze prožívat vše - to dobré i špatné... Držím palečky a pěsti všem, kteří stále ještě hledají :-). Samotnému člověku není dobře :-(.
Zdeněk Pokorný
Já myslím, že 67, možná 68.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Před dvěma týdny jsme cestovali po Africe, tento týden si dáme další kontinent, a to Asii. Co o ní víte? To prozradí náš vědomostní kvíz.