Macháček
Ilustrační foto: Pixabay

Macháček

27. 12. 2025

Skvělá hra se dvěma kostkami, hodící se přímo na Silvestra, je Macháček.

Podobně jako u karetní hry poker jde o to, přesvědčit soupeře sedícího vedle mě (např. po pravé ruce), aby akceptoval, co mu říkám - buď řeknu číslo nebo řeknu Macháček. Mohu lhát a číslo nemusí odpovídat tomu, co jsem hodil. 

Můj soused má dvě možnosti:

a) akceptovat, co mu říkám, což v případě čísla znamená, že musí hodit výše než já a v případě Macháčka, musí opět hodit Macháčka, anebo

b) neakceptovat - pak musím odkrýt dosud zakrývané obě kostky, v případě, že jsem lhal, dávám do banku svůj kamínek/sirku/fant/peníze, v případě, že jsem mluvil pravdu, dává do banku stejnou věc můj nedůvěřivý soused.

Jak vyhodnocujeme hody obou kostek: 

Macháček (nejvyšší): 1 a 2, nezáleží na pořadí kostek.

Šest indiánů: 6 a 6

Pět indiánů: 5 a 5

Čtyři indiáni: 4 a 4

Tři indiáni: 3 a 3

Dva indiáni: 2 a 2

Jeden indián: 1 a 1

Pak následují hodnoty, přičemž vyšší z obou kostek představuje řád desítek a nižší představuje řád jednotek: 65, 64, 63, 62, 61, 54, 53 52, 51, 43, 42, 41, 32 a 31 (nejmenší hodnota).

Přehled všech možných (kombinací) a jejich vyhodnocení, od největšího po nejmenší:

-> 12, 66, 55, 44, 33, 22, 11, 65, 64, 63, 62, 61, 54, 53, 52, 51, 43, 42, 41, 32, 31.

Hra se hraje nejlépe ve větším počtu hráčů, nejlépe okolo stolu. Přeji dobrou zábavu!

Zdroj:

(1) - https://www.hranostaj.cz/hra4055

Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
My jsme se sestrou převzaly ze zdejšího klubu seniorů hru s kostkami, ale to je asi všeobecně známé. Je to 6 kostek a na první hod musí být hozena alespoň 5 (to je 50 bodů) nebo 1 (100 bodů), stejná čísla 5 a 1 se sčítají a další hodnoty musí být alespoň tři stejné. Tři dvojky za 200, tři trojky za 300 atd., celkem tři hody, nejnižší počet bodů 300. Neumím to lépe vysvětlit. Pro legraci hrajeme každá za jednu kočku, sestra za Waldu a já za Babetu.
Zdeněk Pokorný
Myslím Danielo, že se podceňuješ ! Pošlu Ti taháček ... :-) Užívej Vánoce :-)
Daniela Lender Chaloupková
Nejsem sice hravý typ, ale zkusila jsem se začíst do pravidel. V okamžiku, kdy jsem zjistila, že mi nebude stačit mých deset prstů, s nimiž jsem si musela vystačit celý život ;-)), jsem to vzdala :-)) Zdeňku a Blanko L. (11:43), gratuluji, že tomu rozumíte, ale já dám na Silvestra přednost asi jinému programu, neméně zábavnějšímu, ale nebudu u něj muset počítat :-))
Zdeněk Pokorný
Děkuji a přeji hezkou zábavu.
Jan Zelenka
Na první pohled moc složité. Asi to chce delší zácvik.
Blanka Lazarová
Zdeňku, moc dobře znám. Výborná hra a velká legrace, když to hraje víc hráčů. A když se u toho lehce popíjí, tak ještě větší. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 52. týden

Co se kdysi v Česku jedlo a pilo u štědrovečerního stolu? A jaká jsou tradiční vánoční jídla ve světě? Právě o tom bude kvíz tohoto svátečního týdne.