Naslouchání
Ilustrační foto: Freepik

Naslouchání

15. 1. 2026

Někdy loni v srpnu mě po roce a půl hezkého soužití opustila má přítelkyně. Nic mimořádného, děje se to dnes a denně. Hodně mě to sebralo. 

Dvě ženy jsem pochoval, ale tam zasáhla vyší moc. Tady to bylo rozhodnutí člověka, který tu pořád je (a doufám, že ještě dlouho bude) a to je jiné. Od doufání, že se vrátí, přes hněv, že mne opustila až po jakési méně bolestné smíření s faktem že už nikdy nebude.

Jsem nenapravitelný blbec. I přesto, že mě takto strašně ublížila, a já to chápu jako velkou křivdu, ne-li špatnost, protože mne vrhla do toho nejhoršího, co nás v pokročilém věku může potkat, a sice samoty, jsem jí chtěl udělat radost.

Často jezdím do Německa a vím, že má ráda jedny speciální jogurty. Tak jsem jí dva vzal a vážil 100 km cestu, abych jí je nechal v její práci. Setkat jsem se nechtěl a ani na to nebyl připravený. Co čert nechtěl, zrovna měla službu, a tak jsme se setkali.

Mimo poděkování za jogurty jsem se dozvěděl, že vypadám strašně, že jsem přibral a jiné lichotky. Zdržel jsem se opravdu krátce, ale padla zásadní otázka. Víš proč jsem tě opustila? (Při rozchodu pravila, že se rozhodla být raději sama, což do smrti nepochopím).

Na mou odpověď, že o tom již tři měsíce přemýšlím každý den a na nic jsem nepřišel, jsem dostal odpověď.

"Ne, že bys mě neposlouchal, ale tys mi NENASLOUCHAL!"

Tak nevím. Byl jsem šťastně ženatý jednou 25 a podruhé 17 let. Měl jsem i pár krátkých známostí. Mám nespočet chyb jako každý chlap. Ale "nenaslouchal"?

Holky, vy budete mít jistě hromadu vysvětlení, tak do toho.

muži vztahy a sex ženy
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Šárka Bayerová
To asi pochytila v nějakém psychologicko-vzrahovém filmu, ne? V těch se to podobnými niternými problémy jen hemží. Nechte to být a buďte rád, že se takto projevila ještě relativně brzo. Jděte dál a neztrácejte naději! Mexičané říkají: Año nuevo, vieja nueva... Nový rok, nová stará! :-)
Zdeněk Pokorný
Velmi si vážím Vaší odvahy, s jakou líčíte svoje nejvnitřnější city. Po svých zkušenostech se životem v páru i sám bych rád napsal, abyste nehledal příliš chybu v sobě. Je to těžké se v tom všem vyznat. Ale myslím si, že důvod ukončení vašeho vztahu nebylo, že byste dostatečně nenaslouchal. Podle mě tím důvodem bylo něco jiného. Někdy člověku chybí slova, aby označil pravý důvod a jindy ho zase nechce říct. Netrapte se tím, a jak zde v diskuzi zaznělo, běžte dál. Žít se musí.
Tomáš Körber
no jo, on si člověk myslí, že dělá všechno co může a asi to je málo.Myslím, že z její strany to byla třeskutá obrana vlastního ega.Přiznávám,že byly oblasti kde jsme se neshodli, ale hned od druhého takhle utéct. No stalo se. Hledám jinou partnerku, samota mě děsí.
Jitka Caklová
15:02 :-) Ale sebekriticky přiznávám, kdo by také měl chuť ty moje "kecy" o zdravém životním stylu souladu s přírodou, poslouchat. A to nejsem vegetariánka, ani veganka :-) :-)
Jitka Caklová
Říká se, že každá cesta do pekla je dlážděná dobrými úmysly, ale ne každému dobrému úmyslu je dopřáno naslouchání, tak to prostě je. Ode mě první manžel utekl k jiné po šestadvacetiletém manželství. Po pěti letech, po vyobcování další a další a další ženou by přišel rád naslouchat, ale nebylo cesty zpět. Současný manžel také nechtěl naslouchat a když už, tak s velkou nelibostí , přičemž jsem si musela vychutnat několik nelibostí. Dnes po šestadvaceti letech by rád naslouchal, ale vypravěčku už přešla chuť cokoliv vyprávět.
Ingrid Hřebíčková
To je k ničemu "filosofovat " o tom, co jí asi vadilo. To bychom vytvářely my ženy jenom domněnky. O tom už píše Don Miguel Ruiz ve Čtyřech dohodách " Nevytvářejte si žádné domněnky". Na to musíte buď přijít sám nebo se sejít s partnerkou, ať vám na vaše otázky sama odpoví. Když volí raději samotu, tak musela mít sakra pádný důvod. Ona třeba taky nechce být sama, ale určitě volí raději samotu než vás. Omlouvám se, jestli můj příspěvek je tvrdý, ale žádal jste vysvětlení. ..Žijete v Praze, tam přece jsou možnost k seznámení. A nemusíte hned do klubu seniorů. Třeba do cukrárny, máte- li ještě k tomu rád sladké. Do kavárny, restaurace a budete- li chtít ženu kulturní, zvolte divadlo, kino, koncerty. A budete- li chtít zapomenout byť na jeden den, navštivte vinárnu. Hlavně si tu bolest nepěstujte. Držím vám palce.
Michaela Přibová
Píšete, že vám řekla, že jste nenaslouchal. Co je tím myšleno? Že chybí empatie? Zájem o druhého? O jeho zájmy, záliby? O společné sdílení? Co ženě chybělo? To si musíte vyřešit sám. Nikdo "zvenku" vám nemůže říct, co přispělo k rozchodu.
Tomáš Körber
díky dámy za podporu, ale vysvětlení jsem se nedočkal, ono asi žádné smysluplné není že?Pak máte pravdu, prostě psi štěkají, ale karavana jde dál
Zdenka Soukupová
Tomáši, my ženy, zvláště v pokročilejším věku, máme některé věci asi nastavené jinak. Ovšem nic nebrání tomu, vždy si všechno mezi sebou vysvětlit. Píšete, že přítelkyně Vás opustila loni v srpnu. To je dost dlouhá doba na to, aby to přebolelo. Tak zkuste zapřemýšlet o řčeních: Pro jedno kvítí slunce nesvítí. S novým jarem novou lásku. Držím palce, určitě to vyjde. :-)
Miloslava Richterová
Pusťte ji z hlavy, ať si najde vrbu :-) jinak jak píše paní Iva, nic není ztraceno :-) fandím Vám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.