„Povstaň, rozjasni se, protože ti vzešlo světlo, vzešla nad tebou Hospodinova sláva.“
Hle, temnota přikrývá zemi, soumrak národy, ale nad tebou vzejde Hospodin a ukáže se nad tebou jeho sláva.
K tvému světlu přijdou pronárody a králové k jasu, jenž nad tebou vzejde.
Rozhlédni se kolem a viz, tito všichni se shromáždí a přijdou k tobě; zdaleka přijdou tví synové a dcery tvé budou v náručí chovány.
Až to spatříš, rozzáříš se, tvé ustrašené srdce se radostně rozbuší, neboť hučící moře tě zahrne svými dary, přijde k tobě bohatství pronárodů.
(Izajáš, 60, 1-5)
Ne, není to náhoda, že jsem zvolila pasáž z proroka Izajáše, abych se s Vámi podělila o radost z tříkrálové sbírky. Původně jsem chtěla napsat, abych Vám představila tříkrálovou sbírku. To je v roce 2026 úplně zbytečné, neboť nepředpokládám, že byste ji neznali.
Jenže když jsem v roce 2001 stála v tehdy ještě malé oblastní charitě před úkolem, sbírku uspořádat poprvé, neznal ji skoro nikdo. Jak by taky mohl. Horko těžko jsme dali dohromady pár skupinek a s určitou trémou vyšli do ulic. Cílem nebylo jen získat prostředky, ale přinést tehdy ještě hodně ateistickému Česku zprávu o tom, že nad námi opravdu vzešla Hospodinova sláva.
Rok od roku přibývalo míst, kde se nacházeli ochotní lidé vytvářet tříkrálové skupiny, rok od roku přibývalo peněz v pokladničkách. K předání poselství z knihy proroka Izajáše se podařilo zinscenovat živé betlémy, ať už na náměstí nebo na sídlišti. Divadlo zahájené čtením textu: „Povstaň, rozjasni se…“ Adventní očekávání připomínal tanec hvězd. Něžné poselství o zrození Krista předávaly nejmenší děti zpíváním koled.
Stáhla jsem se do důchodu a jen lehce, zpovzdálí, sledovala ten cvrkot. Až do chvíle, kdy mne vnoučata znovu vtáhla do akce. Znovu jsem seděla na požehnání – vyslání koledníků v kostele. Jenže to nebylo pár rozpačitých skupinek. Plné lavice pravých králů od věku batolecího až do dospělosti. Skauti, farníci, přátelé. A já jsem to spatřila, rozzářila se, mé ustrašené srdce se radostně rozbušilo, neboť hučící moře mě zahrnulo svými dary ...
Bohatství pronárodů přichází do služeb, které jsou tolik potřeba.
Ne, nebudu u Vás unavovat ani čísly ani popisem charitativních služeb. Od toho jsou jiná místa, třeba webové stránky jednotlivých charit nebo jejich výroční zprávy. I vlastní celostátní Tříkrálová sbírka má svůj web.
Nabízím Vám mou fotogalerii, výběr z mnoha obrázků, abyste i Vy "mohli spatřit a rozzářit se".