Důchod jako výzva? Tak určitě!
FOTO: vytvořeno s pomocí AI

Důchod jako výzva? Tak určitě!

21. 1. 2026

Po krátkém, ale o to strategičtějším přesluhování jsem se rozhodla uzavřít jednu významnou kapitolu svého profesního života a otevřít kapitolu ještě významnější – kapitolu důchodovou.

Nebylo to impulzivní rozhodnutí. Bylo zralé, promyšlené a plně v souladu s mou životní vizí: být sama sebou, vstávat bez budíku a mít čas říct si „tak určitě“ pokaždé, když se mi nechce.

Moje práce mne neskutečně obohatila. O zkušenosti, dovednosti, zážitky i hluboké pochopení toho, že slovo flexibilita znamená „přizpůsob se, my pak uvidíme“. Byla to výzva. Každý den. Naučila jsem se zvládat stres, změny, nové systémy a větu „od teď bude všechno jinak“. Posunulo mě to dál. Kam přesně, to dodnes zpracovávám.

Odchod do důchodu vnímám jako přirozený krok v rámci osobního rozvoje. Jako plynulý přechod z režimu deadline do režimu dneska nebo někdy. Je to nový start, nová kapitola, nová výzva – především pro mé okolí, které si musí zvykat, že „už mám čas“ neznamená „kdykoliv“.

Doma mne v této transformaci plně podporuje kocour, který převzal roli manažera mého dne. Má jasně nastavené priority: krmení, vyměšování, spaní, dohled nad mým odpočinkem a pravidelný audit prázdné misky. Díky němu jsem pochopila, že skutečný leadership spočívá v umění dívat se přísně a nic nevysvětlovat.

S důchodem přichází i digitální transformace. Rozšířila jsem si síť kontaktů o několik nových virtuálních přátel. Sdílíme hodnoty, zkušenosti a hlavně fotky kocourů, kytek a obědů. Diskutujeme o zásadních tématech dnešní doby, jako jsou klouby, počasí a vnoučata. Networking nikdy nespí – maximálně si zdřímne po obědě.

Můj den má nyní jasnou strukturu, která dává smysl a přináší přidanou hodnotu: ranní čaj, četba, dopolední svačinka, strategické rozhodování, zda je již čas na oběd, po něm odpolední regenerace včetně procházky s hůlkami, když je hezky. Pracuji na sobě, rozvíjím se, učím se nové věci – například ignorovat zprávy, které začínají slovy „mám jen takovou malou prosbu“.

Odchod vnímám s pocitem vděčnosti, nadhledu a hlubokého přesvědčení, že jsem se rozhodla správně. Byla to cesta plná výzev, ale teď je čas zpomalit, nadechnout se a jít si lehnout. Protože work-life balance je fajn, ale důchod-life balance je teprve game changer.

Tak určitě.

důchod práce životní postoj
Hodnocení:
(5 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Irčo, zajímavý článek. Já jsem šla do důchodu dobrovolně o dva roky dřív. Práce mě bavila, ale náročná byla její administrativní stránka – granty, vykazování publikační činnosti aj. K tomu starost o maminku, která už nebyla soběstačná. Odchodu do důchodu jsem dosud nelitovala ani minutu. Pokud můžu, dělám, co mě baví. Ale v pojmech jako posouvat se, osobní rozvoj apod. nemyslím. Poslední věta tvého článku je na mě moc anglická (ne, že bych jí nerozuměla).
Jan Zelenka
Svůj odchod do důchodu vnímám stále velmi pozitivně. Otevřel mi nové možnosti.
Zuzana Zajícová
I na mě dohlíží kocour, užívám si důchod, jen mi do toho teda občas hodí vidle práce v divadle. Bezva článek. :-)
Irena Mertová
Jani, tykáme si... :-)
Jana Šenbergerová
Odchod do důchodu považuji za jedno z nejlepších rozhodnutí svého života. Jsem ráda, že mě nic nenutilo pracovat déle. Přesto jsem žila plnohodnotný život, i když v jiné rovině. Váš článek se mi moc líbí, i když svůj důchodový čas žiji jinak. ❤️
Mirek Hahn
:-) Pěkně napsáno. Hádám, z článku, že se vám ten zvolený životní styl daří naplňovat. Ještě pracuju i přes důchodový věk a mám trochu obavy jestli dokážu zvolit správný plán po odchodu do důchodu, aby nám doma vyhovoval.... Myslím, že to není úplně snadné. Líbí se mi váš optimistický přístup.
Irena Mertová
- Tak určitě! :-)
Olga Škopánová
Já se snažím tu moji důchodovou kapitolu odsunout co nejdál a ještě chvíli se cítit jako plnohodnodtný člen nejen týmu ale i rodiny, protože vím, že v mém případě nebude v důchodu někdy to udělám, ale bude nechce se mi a zítra a zítra a nikdy. Proto se snažím v mém případě ten fyzický a intelektuální sešup ještě trochu oddálit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 4. týden

Česká populární hudba. Jak dobře ji znáte? To si můžete v průběhu tohoto týdne otestovat v našem vědomostním kvízu.