Útržky vzpomínek na úžasná setkání s Václavem Chaloupkem
Povídání Václava Chaloupka poslouchaly děti se zatajeným dechem. Všechny fotografie: Daniela Lender Chaloupková

Útržky vzpomínek na úžasná setkání s Václavem Chaloupkem

25. 1. 2026

V červnu loňského roku jsem začala vzpomínat na setkání s režisérem Václavem Chaloupkem. Nezůstalo jen u jednoho. Po seznámení se s večerníčkovým Vydrýskem v květnu 2003 následovala soukromá návštěva u Chaloupků na chalupě.

Společně s mým budoucím manželem jsme prožili nezapomenutelný den nejen s tímto vzácným a charakterním člověkem, ale zejména s medvídky Honzou a Eliškou, hvězdami pozdějšího televizního seriálu. 

Rozešli jsme se tehdy s příslibem dalšího setkání ... někdy v budoucnu. Předběžně jsme se domluvili na přednášce v pelhřimovské městské knihovně. Došlo k tomu hned v lednu následujícího roku. Zájem ze strany škol byl neuvěřitelný, nakonec byly pozvány děti z prvních stupňů.

Kromě videokazet s nahrávkami ze života všech zvířátek, které kdy na chalupě Václava Chaloupka žily, se dětem líbily i záběry z natáčení Večerníčků (úvodní fotografie). Po přednášce následovaly zvídavé dotazy ze stran přítomých dětí, ale i dospělých (učitelek, knihovnic a všech, kteří se na přednášku proplížili). Zlatým hřebem setkání s režisérem a dokumentaristou pak byla předlouhá autogramiáda, slavnostní zápis do knihovnické knihy hostů a fotografování se zájemci :-)

Jak zpívával Karel Gott, čas běžel jako bláznivý ... Rok se s rokem sešel, a nastal opět leden. S Václavem Chaloupkem jsme se tentokrát sešli v ZOO Jihlava, kam přijel nejen přednášet, ale zejména představit další večerníčkovou hvězdu - rysa Filipa. Pod uměleckým jménem Ťap jsme ho později (v roce 2007) sledovali v třináctidílném seriálu Ťap a Madla o putování štěněte bavorského barváře a mláděte rysa ostrovida.

Filipův pohled fascinoval. Snoubila se v něm kočičí mazlivost s rysí ostražitostí, nevypočitatelnost lesní šelmy s částečnou ochočeností domácího mazlíčka.

Stejně, jako při výše popisované přednášce v Městské knihovně v Pelhřimově, provázel přítomnost "zvířecího" režiséra v jihlavské ZOO velký zájem veřejnosti. Nechyběla ani autogramiáda pro veřejnost. Václav Chaloupek nám napsal do své knížky velice osobní věnování (v galerii), čímž z ní vytvořil jeden z klenotů mé knihovny. 

Společně s Václavem Chaloupkem jsme plánovali další setkání, ale již k nim nedošlo. Režiséra čekaly cesty do Afriky, kde natočil další skvělé dokumenty, později se věnoval politické kariéře. My řešili profesní i osobní změny. Přesto mi zůstaly nádherné vzpomínky. 

Při psaní těchto řádků jsem si vzpomněla ještě na jednu věc, související s Chaloupkovými medvídky Honzou a Eliškou. Jednoho dne jsme v tisku objevili fotografii herečky Heleny Růžičkové, která se stala kmotrou Elišky při jejím stěhování s bráškou do plzeňské ZOO. Paní Helena se již tehdy léčila s rakovinou, tak nás napadlo jí udělat radost. Napsali jsme dopis (v galerii), přiložili několik fotografií medvídků a s prosbou o předání vše poslali její ošetřující lékařce. 

Jaké bylo naše překvapení, když se jednoho dne ozval místní knihkupec: "Už to víte? Vyšla nová knížka Dopisy Heleně a vy jste tam také ...." Nechápali jsme, co tím myslí ... Vydali jsme se tedy do knihkupectví a pak už jen nestačili zírat ...

V knize byl otištěn nejen náš dopis (bohužel, korektor změnil můj text, čímž vyrobil pravopisnou chybu :-( ), ale i čtyři ze zaslaných fotografií (vše i s obálkou knihy v galerii). 

Měli jsme neuvěřitelnou radost: Nejenom z otištění (což byla pro nás čest), ale zejména z toho, že se zásilka skutečně dostala k adresátce a zcela jistě jí udělala radost. Jak všichni víme, o rok později Helena Růžičková zákeřné nemoci podlehla. Kniha Dopisy Heleně se tak zařadila mezi další moje "srdcovky". 

Autorem mých portrétů s Václavem Chaloupkem a rysem Filipem je fotograf Josef Chaloupek

osobnosti příroda vzpomínky
Hodnocení:
(4.6 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Danielo, je krásná vzpomínka na zvířátka s panem Chaloupkem, která udělala radost všem dětem. Takové Večerníčky mají mnohem větší hodnotu než některé současné pohádky. Jeho medvídky znal snad každý rodič s malými dětmi. Proto nechápu paní Havlovou, která považuje za veledůležité pustit svou jedovatou slinu o panu Chaloupkovi a jeho synovi. Její výrok nechci vůbec komentovat, není o tom, za co jsme panu Chaloupkovi spolu s dětmi vděční. Měla by si napříště své jedovatosti nechat pro sebe, když už jí dělá radost je sbírat.
Daniela Lender Chaloupková
Paní Havlová (17:59), pokud už mne oslovujte přímo, tak pro příště celým příjmením. Co se týče výchovy v rodině pana Václava Chaloupka, pravděpodobně máte podrobnější a důvěrnější informace. Více se k tomu vyjadřovat nehodlám.
Miluše Havlová
Paní Chaloupková, neuvedla jsem nic z toho co je veřejně přístupné v médiích o trestné činnosti syna pana Chaloupky. Osobně vím, že výchova 3 dětí je časově velmi náročná pro rodiče. Z funkční rodiny si většinově dítě bere vzor do dalšího života. Právě proto je zarážející kriminalita syna pokud rodina byla opravdu funkční.
Paní Havlová (11:44), na rozdíl od Vás vím, že se pan Václav Chaloupek věnoval výchově svého syna maximálně. Navíc bych velice zvažovala, zda se takto vyjadřovat na veřejně přístupné stránce ....
Věrko (11:04), od Tebe tu závist beru :-)) Děkuju :-))
Miluše Havlová
To je všechno hezký, za to jeho syn je pěkný vejlupek. Asi se víc věnoval zvířátkům, než výchově synáčka. Jinak souhlasím jeho večerníčky se zvířátky jsou úžasné. Něco za něco se musí obětovat, tak to chodí.
Věra Ježková
Danielo, tak to ti upřímně závidím. Vydrýska jsem milovala. :-)
Šárka Bayerová
Tedy Danielo... nádherné vzpomínky! Moc děkuju za jejich sdílení a za "večerníčky trochu jinak". :-)
Ze srdce a ráda děkuji všem, kteří si našli čas na přečtení, hodnocení a napsání pár řádků. Vážím si vašich příspěvků a všech slušných lidí :-)
Libuše Křapová
Krásné vzpomínání, Danielo :-) Večerníčky jsem měla také ráda. A kromě milého vzpomínání na pana V. Ch. a zvířátka mne dojala i vaše snaha (nevykám, byli jste dva) potěšit nemocnou herečku Helenu R. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 5. týden

Tento týden budeme relaxovat v lázních. České lázeňství je tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.