O čem se bavíme s lidmi
FOTO: Vytvořeno pomocí AI Copilot

O čem se bavíme s lidmi

28. 1. 2026

Já jsem člověk komunikativní a konverzuji s lidmi velmi rád. Pochopitelně, pokud je s kým. Samomluvou netrpím. Velmi důležité je, jestli člověka, s kým mluvíme, dobře známe, nebo je to osoba zcela neznámá. Jinak mluvím s dcerou, s blízkými přáteli, s přítelkyní, s úředníkem či s náhodným chodcem.

Zcela jinak mluvím i s jednou pětaosmdesátiletou paní, která občas sedává na zastávce městského autobusu, když venčí svou malou postarší fenku. Obě znám už dlouhá léta. A když je vidím, jsem moc rád, že život běží stále tak, jak běžet má. Malá Polynka mě hned běží pozdravit a já jí projedu její relaxační hnědý kožíšek. Předem už vím, co mi bude ta stará paní povídat. Že se jí špatně dýchá, že už špatně chodí, a že proto na delší procházky už chodit nemůže. A tak dále. Stále stejné. Musím ji uklidnit, že jsem na tom podobně jako ona, přestože jsem o necelé čtyři roky mladší. Náš rozhovor je vždy skoro stejný a já jsem přesto vše moc rád, že babku vidím.

Komunikace s lidmi je vlastně jakýsi společenský proces, který je mi ve většině případů příjemný. Rozhodně preferuji takové osobní sdělování a přijímání informací před komunikací virtuální, jak poštou, tak přes počítačové sítě. Počítačové sítě, jako hlavní znak moderní doby, nám však přibližují informace o světě a také kontakt s těmi, kteří jsou pro velkou vzdálenost pro osobní konverzaci nedostupní. To je určitě jeden z pozitivních znaků moderní doby. Rád je využívám. Nic se ale nemá přehánět.

Při osobní komunikaci je důležitá vzájemná empatie, vnímání jeden druhého, třeba i prostředí, ve kterém se nacházíme. Rád chodívám s  klubovými přáteli do naší oblíbené hospůdky. Schází se nás tam pět až deset a já se s chutí s  nimi dávám do hovoru. Neřešíme tam žádné světoborné problémy, spíše své životy. Všichni už máme ta nejlepší léta za sebou, a tak si dobře rozumíme. A já mám přitom příjemné, až relaxační pocity, že nejsem na tomto světě sám.

Na jednom odborném webovém článku je pojem KOMUNIKACE rozveden až do nejmenších podrobností. Tak daleko já se nehodlám pouštět. To nechám odborníkům. Pro zajímavost jsem se ještě podíval na web, co o tomto pojmu říkají odborníci a někteří známí lidé. Zaujaly mě tam dva názory. Radim Ochvat, český novinář, říká:

„Jsem člověk debaty a komunikace a snažím se s lidmi mluvit. Nejsem člověk boje.“

A ještě jeden neznámý autor:

„Není to jen o tom, co říkáte, ale i o tom, jak to říkáte.“

S oběma názory vřele souhlasím. A ještě je nutné si uvědomit, že každý z nás vnímá společnost a svět a jeho současné problémy trochu jinak a to je třeba brát v jakékoli komunikaci na vědomí.

glosa společnost životní styl
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Zvlášť když žiji již sama, jsem ráda, že jsem si aspoň neorganizovaně s lidmi popovídala.. Pejskaři se zdraví a vedou řeči a pak jsem zde vyrůstala a potkávám se se známými...Pobavím se obchodech , v knihovně i na ulici. Někdy si večer počítám s kolika lidmi jsem se pobavila..Taky se usmívám a i vizí tváře se usmějí také. Vlídnost staří potřebují..
Alena Tollarová
Ano, Honzo. Bavit se s lidmi osobně a ne jen přes klávesnici počítače je důležité. A vlastně to mám stejné, jak to napsala moje jmenovkyně přede mnou :)
Marie Měchurová
Napřed se omluvím, že mi utekla jedna hvězdička. Bez komunikace to v životě nejde, a já jsem se jí nikdy nebránila. Hezky jsem si početla.
Šárka Bayerová
Moc hezké zamyšlení...
Daniela Lender Chaloupková
Honzo, naprosto skvělý článek, velice děkuji :-)) O komunikaci by se dalo komunikovat až do úplného vyčerpání (účastníků, ne tématu :-)) )
Alena Velková
Ráda si popovídám klidně i s cizím člověkem, ale pokud začne nadávat, že stojí všechno za houby, tak zdrhám...
Zdeněk Pokorný
Otevření tohoto tématu je zejména dnes hodně důležité, protože my spolu komunikovat neumíme (až na výjimky). A v tomto článku je to zmíněno jakoby mimochodem a přitom důležité. JAK je to řečeno, to, co se snažíme druhému sdělit. Mám pocit, že ten ZPůSOB je stejně důležitý jako obsah. Děkuji Jene, rád čtu Vaše články.
Marie Ženatová
Moc a moc děkuji za hezký článek*. Také si velmi ráda povídám s lidmi i dětmi, ale někdy to mám tak jako Věruška J. ♥
Miloslava Richterová
Pane Zelenko, díky, hezký by byl i článek O čem se bavíme se zvířátky :-) I pro ně je komunikace důležitá, viď, Betynko :-)
Irena Mertová
Ano, přispívá to k pocitu pohody... Zrovna dnes ráno se mi to stalo dvakrát - povídala jsem si s kurýrem, potom s jedním člověkem z galerie, bylo to fajn. Při přátelském rozhovoru, a tak já tvůj článek Honzo vnímám, se vyhýbám tématům, kde bychom měli jiný názor a byli ve při. To už by nebylo bavení se, ale dohadování se. :-) A odpoledne se chystám na telefonický pokec s kamarádkou...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
OLYMPIJSKÁ TIPOVAČKA 2026

PRAVIDLA SOUTĚŽE:

Tipovací soutěže se může zúčastnit každý registrovaný čtenář (registrovat se můžete zde), který bude soutěžit pod svým jménem, anonymní profily (přezdívky) či vícečetné profily nejsou přípustné. Rovněž není přípustné, aby z jedné I.P. adresy soutěžilo více soutěžících (to platí i pro rodinné příslušníky). Soutěžící odpovídají na redakcí vypsané tipovací příležitosti, které po celou dobu olympiády najdou soutěžící v sekci Soutěže, rubrice Tipovačka. Tipovat lze vždy až do zahájení jednotlivých sportovních klání (uváděno v SEČ, časy jsou přibližné, protože se starty jednotlivých disciplín mohou posouvat). Za správný tip obdrží soutěžící body - počet bodů je vždy uveden u tipovací příležitosti. Body se postupně sčítají, vyhrávají soutěžící s největším počtem bodů, které se sečtou po skončení zimní olympiády.

Všechny odpovědi musí být číselné, vyjma otázky "Která země získá nejvíce olypijských medailí". Například na otázku "Získá někdo z českých sportovců zlatou medaili? (ANO 1, NE 2)?" odpovídejte číslem 1 v případě, že si myslíte ANO, v případě, že si myslíte NE, vložte do políčka pro odpověď číslo 2. U výsledků hokejových zápasů odpovídejte také čísly a to bez mezer, tedy např. 6:2 (číslo, dvojtečka, číslo bez mezer). POZOR - špatně zapsaný tip nebude uznán!

Redakce si vyhrazuje právo tipovací příležitost zrušit, například z důvodu zrušení závodu kvůli nepřízni počasí.

Pro tři soutěžící s největším počtem bodů máme připraveny věcné ceny. Vítěz získá sportovnín náramek měřící čas, puls, kroky atd., další dva soutěžící pak knižní ceny. V případě zisku shodného počtu bodů rozhodne o vítězích los.

V olympijské tipovačce se zaměříme především na české reprezentanty a samozřejmě na disciplíny, kde lze očekávat zisk některé z medailí. 

Tak neváhejte, zkuste si i vy olympijskou tipovačku.Tipovat můžete už nyní na tomto místě.

Kvíz i60 - 5. týden

Tento týden budeme relaxovat v lázních. České lázeňství je tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.