Panelový dům: kde hluk je zákon
FOTO: vytvořeno s pomocí AI

Panelový dům: kde hluk je zákon

27. 1. 2026

Panelový dům dnes připomíná nepřetržité staveniště. Vrtá se, bourá, řeže – a vy jste nuceni to poslouchat. Hluk je legální, dlouhodobý a nenárokuje žádnou kompenzaci. A pokud si stěžujete známému, uslyšíte: „No, co jste čekali, když bydlíte v paneláku?"

Dříve byly rekonstrukce výjimečné. Byty se opravovaly pomalu a plánovaně, lidé zůstávali dlouho na jednom místě. Dnes se byty upravují opakovaně: pro prodej, pronájem, zhodnocení. Panelový dům se proměnil v trvalé staveniště, aniž by se za staveniště oficiálně považoval, bez možnosti odejít domů. Protože doma už dávno jsme.

Hluk se považuje za „přijatelný“, pokud probíhá v povolených hodinách. Osm hodin vrtání denně je tedy v pořádku – a když trvá týdny nebo měsíce, to se počítá jako „běžná součást života“. Nezáleží na dětech, seniorech,  home office, lidech s nemocemi nebo domácích mazlíčcích. Hluk se prostě konzumuje – den co den. Dopady se liší. Malé děti se lekají, senioři jsou unavení, lidé s kardiovaskulárními potížemi reagují stresem, zvířata se schovávají. Ale protože nejde o havárii ani o jednorázovou událost, nic z toho se oficiálně neděje. Je to jen běžný provoz. Jen trochu hlučnější.

Nejčastěji jej vytvářejí lidé, kteří ho sami neslyší. Vlastníci bytů nejsou přítomni, rekonstrukce zadávají cizím lidem s cizím nářadím. Levné vrtačky a kladiva rozechvívají stěny a podlahy, a tím z každé rekonstrukce dělají kolektivní zážitek. Povinný.

Vedení domů vše schvaluje v rámci pravidel. Každá rekonstrukce se posuzuje samostatně, nikdy jako součást celku. Odpovědnost se rozplývá mezi vlastníka, firmu a správu domu – a nakonec není odpovědný nikdo. Obyvatelé nejsou odškodněni, ani symbolicky, a jejich nárok na klid je považován za vedlejší.

Každá rekonstrukce je samostatná, každý hluk „v mezích zákona“, a vy slyšíte každý den, co ostatní považují za drobnost. Panelový dům se stal místem, kde hluk není problém, ale pravidlo, a vaše právo na ticho končí tam, kde začíná první vrtačka. Kdo v panelových domech chrání zdraví obyvatel? A pokud nikdo — proč je to považováno za normální?

bydlení glosa sousedé
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
Irčo, my sice bydlíme v domečku, ale okolní domy se postupně rekonstruují. Jeden skončí a začne se dělat na druhém. Randál a prach v širokém okolí. Chápu, že je to potřeba, ale když některé dny skutečně od rána do večera slyším kvílet brusku vysokým tónem, tak už si říkám: zlaté sbíječky :-)
Michaela Přibová
To je hrozné. Ještě že bydlíme v domku. V Praze jsme bydleli v činžáku, tam to bylo klidnější. Irčo, to je mi všech lidí z paneláků líto.
Šárka Bayerová
Ač nebydlíme v paneláku, zvuky vytrvalého budování a oprav tu máme taky. Prostě dnešní realita...
Jan Zelenka
U nás to není tak hrozné. A pokud někdo rekonstruuje byt, moc to neslyším, neboť jsem silně nahluchlý. Občas je to i výhoda.
Jana Šenbergerová
Dana P. napsala část komentáře i za mě. Na to, že vím, kudy se ve svém bytě pohybují sousedé nad námi, že slyším každé spláchnutí na WC ze šesti pater nad námi, každého psa, který radostně štěká, že ho jdou vyvenčit, klapání podpatků nebo dusot po schodišti, když se porouchá stále přetěžovaný výtah, veselí rodinných oslav, dosud blíže neidentifikovaný vzdálený zvuk nějaké spotřební elektroniky, vzdálené i blízké zvuky ledniček, praček, sušiček, mixéru I paliček naklepávájících maso jsem si dávno zvyklá a většinou je ani nevnímám. Když mi nad hlavou začne drnčet lustr a chvěje se podlaha, mám co dělat, abych než kolabovala. Náš věžák už musí být prošpikovaný nově vzniklými otvory. Moc by mě zajímalo, co by na to řekl statik.
Alena Tollarová
A pak si někde na internetu přečtete, jak dokonale k obrazu svému proměnili obyvatelé panelákový byt. Jak se randál líbil sousedům, to se nikdo neptá. :( V našem domě je naštěstí už nějaký čas klid. Doufám, že ne před bouří.
Dana Puchalská
Irčo. Kdybych nevěděla,že bydlíš jinde než já tak bych měla pocit že máme stejnou adresu.
Iva Bendová
Je to tak, a to ještě není zmíněno spaní před a po noční službě. Někdy fakt k zešílení. Holt, panelákový úděl :-/ Po jedné takové divoké rekonstrukci jsme měli popraskanou omítku...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 5. týden

Tento týden budeme relaxovat v lázních. České lázeňství je tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.