O naladění
Ilustrační foto: Pixabay

O naladění

2. 2. 2026

Nerozdělovala bych lidi, soudě podle sebe, až tak na pesimisty a optimisty, ale spíše na špatně nebo dobře naladěné.

Pro příměr třeba housle a malý příklad k tomu – za nějakou službičku dostane někdo v naší blízkosti čokoládu známé a vyhlášené značky a nabídne nám. Špatně naladěné housle zaskřípou: „No jo, právě byla v Kauflandu v akci…,“ a ty dobře naladěné zahrají Ódu na radost. A při tom si oba, jinak dobří „houslisté,“ nakonec dobře pochutnají.

Jaký je tedy mezi nimi rozdíl?

V tomto případě pouze a jen v naladění nástroje.

glosa společnost
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Bendová
Jj, Milu, to ty tělesné tekutiny jako nálad základ - melancholik, cholerik, flegmatik, sangvinik ;-)
Miloslava Richterová
Ivo, moc hezké, ráno cestou za svými koníčky se mi pěkně přemýšlelo o naladění a koukala jsem na spolucestující.. :-) Váš článeček je krátký, ale velký.. Ono s těmi nástroji to není jen tak, a některý nenaladíte, i kdybyste se nevím jak snažila.
Iva Bendová
Děkuji, Zdeni, za pěkný příspěvek. Mě kdysi v těžkém období "nakopla" u kafe jedna známá, která se s ničím nepárala: "Nikdo netouží dobrovolně sdílet cizí depky, každej má svýho dost." Dodávám - pokud není masochista nebo hodně dobrý kamarád. Terapeuty sem tahat nebudu ;-)
Zdenka Soukupová
Ivo, Jitko, hezká diskuse. Je to tak, jak píšete; od všeho má být trochu. Ale já stejně upřednostňuji, když je víc toho optimismu. Vyškolil mě kamarád, který je moc rád pesimistou. Své housle si nenaladil už dlouho, občas mám pocit, že už má i prasklé struny. Ale to je život.
Iva Bendová
Jituš, každý máme tak trochu nebo více rozdílnou optiku, kterou koukáme na tento svět, 100% shoda snad ani není možná, formuje nás mix všeho možného a pro druhé i nemožného, a mě tady na ˇičku zajímá každý názor. Děkuji za diskuzi.
Jitka Caklová
Už jen dodám: Když kdokoliv napíše, že "Paní Caklová nic nepochopila?", tak kdo posoudí, že paní Caklová sice pochopila, jen nebyla pochopena.
Jitka Caklová
Ivo, také v pohodě, spíš hledám, co nás spojuje. Mě baví astrologie a sleduji, prostřednictvím odborníků, jak nám jsou hvězdy nakloněny. Příklad: 2.2.2026 "Dopoledne (přesná v 10:55, plus/mínus hodinu, dvě i tři) nás čeká opozice Luny k Venuši (19°57' Lva/Vodnáře). Rozporuplná záležitost. Hledáme kontakt, vstřícnost, společnost, přátelství, snad i lásku, ale nic závazného, vždyť víte, Vodnář. Aby bylo jasno, bavíme se celkem o libovolném, klidně náhodném uspořádání jeden na jednoho: paní na pokladně, pán v autobusu, kdokoliv. Jdeme se srdcem otevřeným a tak nějak očekáváme, že protějšek to má stejně. Jenže, proč by měl? A rup, už je to tady! Proč se na mě taky neusmál? Proč neodpověděl? Proč se tak divně tváří? Rozlada. Nejde celkem o nic závažného, jen závan pochybnosti na lince "já jsem OK, ty jsi OK". To přejde raz dva, Luna běží dál..." Můžeme snad hvězdy vinit z toho, že nás lidi vidí jinak, než se vidíme my sami navzájem?
Iva Bendová
V pohodě, Jitko, bohužel jsem nechtě brnkla vylovenou starší všeobecnou úvahou na žhavou současnost. Vybírám intuitivně a teprve díky Vám si uvědomím další souvislosti ;-)
Jitka Caklová
Ivo, spíše mě upoutalo "Nerozdělovala bych lidi.....", jako bychom už tak, jako národ, byli málo rozděleni. Nechala bych každému, co jeho jest. ♥
Iva Bendová
Jitko - dobro bez zla smysl ztrácí, proto se obé mezi lid stále vrací, v koloběhu života, dvojice ta odvěká... Děkuji za reakce, milé spoluíčkařky ;-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 6. týden

Olympiáda! Jednou za čtyři roky! U toho musíme být! Nejen tipovačka, ale i vědomostní kvíz se tentokrát točí kolem olympiády! Tak pojďme na to!