Sedmý den  je neděle
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Sedmý den je neděle

9. 2. 2026

Sedmý den je nazýván nedělí. Sedmého dne Bůh odpočíval, unavený stvořením světa. Požehnal tomuto dni a nazval ho svatým.

A jak šel čas, tak neděle, od slova nedělati, to znamená odpočívati, už dávno neplatí. Je mnoho profesí, které, ne že by nechtěly volný nedělní den, ale nejde to. A že těch profesí je habaděj. Dnes se často říká, nejsou lidi, musíš na přesčas. I my, dříve narození, jsme brali úplně normálně, že se běžně pracovalo 6 dní v týdnu. Ale na lepší si člověk rychle zvykne.

Světím dnes neděli a jdu odpoledne na mši svatou. Občas chodím a vzpominám na svoji babičku a dědu, s kterými jsem navštěvovala kostel sv.Petra a Pavla v Bílině. Jak mně se nechtělo, přesto tu víru mi předali především prarodiče. Oni také v pokoře přežili zlé časy, když jim tehdejší komunisté zabrali dům a veškerý majetek a museli odejít se 40 kg na zádech.

Moc jsem si vážila našeho otce Františka, který působil ve světeckém kostele. Byl tajně vysvěcený a také působil jako správce při přesunu mosteckého kostela. V požehnaném věku odešel dožít do Moravských Budějovic a i v Domově sloužil mše. Jednou jsem ho navštívila a to jsem ho viděla naposledy.

Tak jsem si dnes zašla na mši do našeho kostelíka sv.Jakuba Většího. Je to nejvýznamější kulturní památka ve Světci. Kostel vznikl koncem 12. století. Původní pozdně romanská bazilika se dvěma věžemi. Kolem roku 1467 historie zaznamenává pozdně gotickou úpravu,na kterou kostel čekal od skončení husitských válek. Následovala až barokní přestavba kostela, zahájena roku 1731. Autorem této barokní úpravy, byl významný litoměřický stavitel Octavio Broggio.

Po návratu z kostela, jsem si dala svařáka a začala pátrat, kdo je to vlastně sv. Jakub větší. A vypátrala z Wikipedie. Tak jen ve zkratce.

Apoštol Jakub patřil se svým bratrem Janem mezi nejvěrnější Ježíšovy učedníky. Jako první z apoštolů podstoupil mučednickou smrt. Ještě předtím ale prý stihl vykonat zázrak. Během cesty na popraviště potkal muže trpícího dnou, která mu znemožňovala jakýkoli pohyb. Jakub ho měl ve jménu Krista uzdravit.

Je patronem poutníků, pastevců, kovářů, bojovníků, horníků, dělníků i lékárníků. Také má zajišťovat dobré počasí, pomáhat od revmatismu.  

Kostel sv.Jakuba Většího slouží nejen ke mším, k. svatbám, křtu, k poslednímu rozloučení, ale také ke koncertům, zejména ve vánočním období. Varhany znějí božsky.

V dnešní době lidé nechodí moc do kostela. Snad, když se chtějí blýsknout při vyznamných obřadech a pohřbech známých osobností. Ale to nepramení z víry, ze  srdce. Skromnost a pompa jdou jen těžce ruku v ruce. Ale tak to chodí na tom našem pozemském světě. Svět chce být klamán, herci hrají dobře, či špatně v těch rolích, které přijali, nebo které jim byly určeny.

Ani jsem si nemyslela, že se dnes tak rozepíšu, původně jsem chtěla psát o jeptiškách, ale ten náš kostelík mě tak vtáhl do minulosti a jsem moc ráda, že inspiraci mi dodala právě dnešní nedělní mše. A víte, jak se loučíme s otcem po mši? S Pánem Bohem. A mně se ten starobylý pozdrav moc líbí.

křesťanství města a obce víra
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Mirek Hahn
Hezký článek, díky. Neděle má připomínat, že člověk není jen pro práci - potřebuje čas na odpočinek, vztahy a duchovní nebo jen osobní přesah, takové pozastavení všedního rytmu. Biblické "odpočinutí" se tak promítá jako princip "pravidelné obnovy", i když jeho konkrétní dodržování se dnes velmi liší. Vnímám neděli jako "jiný" den, ani příliš nerozebírám proč. Prostě se mi neděle nějak historicky vtiskla pod kůži :-) Dies Dominica.
Michaela Přibová
Soňko, stejně jako Iva, jakmile zahlédnu tvé jméno jako autorku článku, okamžitě kliknu, protože moc ráda čtu tvé pozitivní články plné lidskosti a pokory. Děkuji ti za ně. Taky jsem si kdysi hledala Jakuba st. V Příbrami je kostel stejného jména a na Staroměstské radnici jsou oba Jakubové.
Jan Zelenka
Soňo, pěkný, pozitivní článek.
Marie Macková
Ó, Vy my mluvíte z duše. Jedna moje známá měla v předsíni pověšený citát přisouzeny sv. Augustinovi: Chceš zchudnout, začni krást a v neděli pracovat. Když jsme s manželem připravovali snoubence na církevní sňatek, vždycky jsme jim to říkali. Pro některé to bylo překvapení, ale oslovovali je to.
Iva Bendová
Když zahlédnu Soňu P. jako autorku příspěvku, vždy si ráda zajdu pro pohlazení, pro obejmutí... Taková energie na mě jde z jejich řádků. Děkuji, milá Soňo ❤?❤
Vladislava Dejmková
Soňo, máš moc hezký vztah k věcem a lidem kolem sebe, jsem moc ráda, že jsi trochu o tom napsala. Leccos cítím stejně a je mi při čtení příjemně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 7. týden

Přes silnice, řeky, údolí. Kamenné, dřevěné, betonové. Známé i méně známé. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne jsou "Mosty"