Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Alena Velková
13.3.2026 18:11
Tak to je fakt síla.
Šárka Bayerová
13.3.2026 14:21
Dokonalá návaznost. Tvrdá realita. Počin se vším všudy... :-)
Ingrid Hřebíčková
13.3.2026 12:20
Probůh, to mě ani ve snu nenapadlo. Já taky viděla jen Hamingwaye a jeho Stařec a moře. Dík za tak tvrdou, až příliš realistickou báseň. A to myslím upřímně, báseň je chytrá a má pointu.
Michaela Přibová
13.3.2026 09:25
Zdeňku a Danielo, dík za vysvětlení. Člověku zamrazí v zádech. Brala jsem tu báseň jako samotnou, proto jsem hledala asociaci se Starcem a moře. Děkuji vám oběma.
Daniela Lender Chaloupková
13.3.2026 09:02
Zdeňku, verše velice oceňuji. Kdyby to šlo, dala bych jim i více ***. Někteří z nás ty pomníky rádi staví, zejména sami sobě, a nedochází jim (nám?), že vše je pomíjivé ... Moc děkuji ..
Daniela Lender Chaloupková
13.3.2026 08:50
Dovolím si reagovat na níže uvedené příspěvky. Míšo, podle mne jsou verše určitou asociací na redakční článek z 26. ledna letošního roku. Pojednával o aktivitách v různých zařízeních pro seniory - včetně předčítání (proto ten Stařec a moře). Členka redakce v článku popisovala zkušenost, že leckde jsou senioři k různým aktivitám "nuceni", ať už rodinou či personálem. Zdeněk P. tehdy do diskuze psal, že v podobném zařízení pracoval a má s tím zkušenosti. Neblahé. Já bohužel také. Proto mne tato spojitost ihned napadla.
Zdeněk Pokorný
13.3.2026 08:50
Je to poslední díl triptychu o muži, který touží po uznání, po pomníku. Dostane ho, ale za cenu ztráty vlastní duše. Nakonec i pomník je odstěhován do skladu a i on sám končí ve skladu. Konec je realistický až naturalistický v Domově důchodců, kde poslouchá předčítání knih.
Michaela Přibová
13.3.2026 08:30
Vnímám jen chátrajícího muže s dřívější touhou. Ale spojitost se Starcem a mořem ne. Ani myšlenku.
Michaela Přibová
13.3.2026 08:22
Zdeňku, omlouvám se, ale já tomu nerozumím.