Jednou ráno před lety
Ilustrační foto: Pixabay

Jednou ráno před lety

14. 5. 2026

Klečím v kuchyni na zemi a velikánským hadrem vytírám podlahu. Jsem nervózní, protože mě to hrozně zdržuje. Pokukuji po hodinách a oželuji snídani. Zmateně se oblékám. K autobusu přibíhám celá schvácená a podávám řidiči dvacetikorunu.

Ještě udýchaná chystám ordinaci. Po chvíli kolem otevřených dveří prochází mladá laborantka v bolestném předklonu. Oslovuji ji jménem, ona mě však nevnímá. Všímám si její nápadné bledosti. Drží se za břicho a tiše sténá…

Crrrrr! Budím se z živého snu. S úlevou vcházím do kuchyně a  …ťap, blemt, ťap… lepím se do rozlité kofoly po manželově noční žízni. Opouštím přilepené sametové papuče a bosky odcházím do koupelny pro hadr. Tak velký, jako v tom snu, ale nemáme.

Co že se mi to ještě zdálo? Kouknu na hodiny a ejhle! Čas na snídani mi právě vypršel. Po zrychlené ranní očistě na sebe chvatně navlékám první džíny, které nahmátnu ve skříni.

Na autobusové zastávce jsem včas, a tak šátrám, šátrám,… Ha! Předplacené jízdné je mi teď čočku platné. Měsíčník se krčí v kapse jiných džínsů. Zapomněla jsem na podvečerní procházku jen tak nalehko.

Podávám řidiči deset korun. Ve snu to bylo dvacet. No vždyť, plus cesta zpátky. Ihned se rozhoduji sen přelstít a jít po službě domů pěšky.

Chystám ordinaci. Zůstala po včerejšku přehřátá, a tak si prozatím nechávám otevřené dveře. Po chvíli kolem nich prochází mladá laborantka. Vysmátá a růžolící. Uf! To mi odlehlo!

Obvykle si všechno zajímavé hned sdělujeme, ale tentokrát vyčkávám.

Už dlouho touží po dítěti a právě rozechvěle prožívá své, zatím ne úplně potvrzené, ale nadějné podezření.

Po víkendu přichází pobledlá. Zmíní nějakou střevní chřipku.

„Tak to bylo ono!“ vyhrkávám, když se to dozvídám, a teprve se jí svěřuji se svým snem.

Nebylo.

Veliká radost z potvrzené gravidity jí byla přána jen na několik týdnů. Vzpomínka na můj sen ožila a zabolela.

Sešel se rok s rokem, a to milé děvče z laboratoře nám přivezlo ukázat v kočárku svého skutečného malého prince.

Ten už teď, doufám, někde spravedlivě kraluje...

děti Můj příběh sny
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Bendová
Jani, děkuji. Píšu hlavně pravdivě., možná proto. Ali, to tak mívám často, že je probuzení ze snu úleva, i když jinak by se spalo... ;-) Několik desítek mých snů v životě, co si pamatuji, mělo dříve nebo později reálnou návaznost. Ať už těch dobrých nebo špatných. Někdy u těch špatných naštěstí zcela opačnou. Nemám v tom v hlavě systém ;-)
Alena Velková
Někdy jsem také ráda, že se noční sny nevyplnily.
Jana Šenbergerová
Ivo, tvé příběhy ze života se mi moc líbí. Díky za ně!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden si budete moci prostřednictvím kvízu zavzpomínat na nejslavnější české zpěvačky a zpěváky