Foto

Soud: poplatky za hypotéční
úvěry jsou nezákonné

18. 4. 2013

Obvodní soud pro Prahu 5 učinil přelomové rozhodnutí. Hypoteční banka musí svému klientovi vrátit poplatky za úvěr. Rozsudek je precedenční a netrpělivě na něj čekali všichni klienti bank, kteří žádají vrácení úvěrových poplatků prostřednictvím služby Poplatkyzpet.cz. Soudní rozhodnutí je podle Patrika Nachera ze serveru Bankovní poplatky.com jasným důkazem, že klienti se dočkají vrácení svých peněz.

Jednalo se o první soudní řízení v České republice mezi klientem a bankou ve věci sporného placení poplatků za vedení úvěrového účtu. Klient Michal Novák žádal vrácení částky 4200 Kč, které bance zaplatil na poplatcích za správu úvěru v měsíční výši 150 Kč.

Soudce Martin Šalamoun rozhodl ve prospěch klienta banky a potvrdil tím, že účtování poplatků za vedení úvěrových účtů je nezákonné, stejně tak, jako již dříve rozhodly i zahraniční soudy, například Spolkový soudní dvůr v Německu.

„Jedná se o historické rozhodnutí českého soudnictví. Výsledek dává jasný signál všem lidem, kteří se přidali ke službám Poplatkyzpet.cz, Jdeto.de nebo Bankovnipoplatky.com, že nárok na vrácení úvěrových poplatků již není jen na teoretické rovině, ale stal se pravdou,“ řekl advokát Petr Toman, který službě Poplatkyzpet.cz poskytuje své právní poradenství.

Banka se ale brání a nechce to tak nechat. „Jsme překvapeni, že soud se přiklonil k tomuto rozhodnutí, a to zejména z toho důvodu, že v bankovním sektoru panuje silné konkurenční a transparentní prostředí. Klienti si bankovní ústav volí dobrovolně a do smluvního vztahu vstupují na základě jasně prezentovaných smluvních podmínek. Jsme připraveni využít všech prostředků nabízených právním řádem ke zvrácení tohoto rozhodnutí, neboť účtování bankovních poplatků považujeme za oprávněné,“ uvedla mluvčí Hypoteční banky Kateřina Krásová.

půjčky a úvěry
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...