Senioři na zámku Osterstein

Senioři na zámku Osterstein

26. 9. 2011

Dříve ruina na spadnutí, nyní pečovatelský domov budoucnosti. To je moderní domov seniorů v německém Zwickau.

Město Zwickau, česky Cvikov, leží na německé straně Krušných hor. V nedávné minulosti se proslavilo výrobou dnes již legendárních „bakeliťáků“ – lidových vozítek značky Traband. Loni na podzim se opět zviditelnilo. V centru města v renesančním zámku jménem Osterstein byl otevřen domov seniorů nové generace, který je svou moderní koncepcí i v německém prostředí zcela ojedinělý a spojuje dokonale historickou tradici budovy s nejnovějšími trendy v oblasti pečovatelství.

Náčelník Apačů za mřížemi

Zámek Osterstein byl dlouhá léta stavbou na odpis. Polorozpadlá ruina za sebou přitom měla pozoruhodnou a přinejmenším pohnutou historii. První zmínka o Ostersteinu pochází z konce 13. století, kdy na místě stálo tzv. castrum Czwickaw, které sloužilo k obraně saského města. V 16. století došlo k nádherné renesanční přestavbě, kterou se pyšní zámek dodnes. Nad Ostersteinem se ale začala stahovat mračna. O dvě století později městští radní budovu přestavěli na vězení, za jehož mřížemi seděli jak opravdoví gauneři, tak i veličiny německé historie. Možná právě zde se zrodili v hlavě Karla Maye hrdinové dobrodružných ság. Své o studených hradních zdech by mohl vyprávět i zakladatel německé sociální demokracie August Bebel nebo revolucionářka Rosa Luxemburgová.

Ale bylo hůř. Během druhé světové války zde tehdejší režim zřídil koncentrační tábor. Po roce 1945 skončila vězeňská historie Ostersteinu a prostor sloužil místním veřejným lázním a částečně jako archív místních důlních společností. S takovou vizitkou není divu, že se ještě v 80. letech minulého století o zámku tradovalo, že je rájem strašidel a podivných úkazů.

Strašidla na ústupu

Společenské změny na konci minulého století a především sjednocení Německa přinesly živou diskusi, co si s ostudnou zříceninou v centru počít dál. Zvítězila přestavba zámku na domov seniorů, který bude nedílně spojený s životem města. „Dnešní senioři nechtějí být izolovaní a žít na konci světa. Chtějí být tam, kde se něco děje, a život si užívat. A to jim tady můžeme poskytnout,“ říká Uwe Köhler, ředitel domova seniorů v Ostersteinu. Centrum města s bohatou kulturní nabídkou i možností nákupů je vzdáleno několik minut pěšky a bezbariérově dostupné je i pro vozíčkáře. Projekt si vyžádal investici téměř půl miliardy korun. Majitel zámku vynaložil necelou polovinu, zbytek zainvestovaly město a památkový úřad. Náročná investiční akce se podařila především díky zajímavé myšlence a nebývalé shodě památkářů a soukromého investora.

Račte vstoupit, prosím

Rekonstrukce a přebudování dispozic stavby trvalo dva roky. Výsledkem je architektonický skvost spojující prvky renesančního zámku a moderní architektury. Unikátní objekt, který se nachází v těsném sousedství nově vybudované promenády podél řeky Mulde, patří nyní seniorům. Ředitel Uwe Köhler je přesvědčený, že zařízení podobně moderního ražení nenajdete v celém Německu. Pojďme se tedy podívat!

Plná kapacita Ostersteinu je 131 míst. Koncept domova klade velký důraz na respekt k individuálním potřebám každého člověka, proto mají obyvatelé možnost volby z 39 jednolůžkových a 46 dvoulůžkových pokojů. Tyto pokoje jsou sdruženy v 8 větších jednotkách. Každá tato jednotka má k dispozici rozlehlé společné prostory k odpočinku i různým aktivitám. Místnosti nabízejí komfortní prostor, v průměru 40 m2. Rezidenti si mohou samozřejmě vzhled i funkčnost svého obytného prostoru přizpůsobit vlastnímu vkusu a potřebám. Všechny pokoje jsou vybaveny televizí a internetovou přípojkou.

Zájemcům je k dispozici rovněž šest dvoulůžkových apartmánů, které pod heslem „bydlení – péče – plus“ zaručují nadstandardní bydlení včetně odborné péče. Prostorný byt disponuje kromě ložnice obývacím pokojem, předsíní i úložnými prostory. Jeho obyvatelé mohou v soukromí využívat i menší welness „lázně“. Pro návštěvy v domově seniorů jsou vyhrazeny 2 hostinské pokoje s vyhlídkou na centrum města.

Cena měsíčního pobytu ve standardním pokoji se pohybuje v přepočtu mezi 22 a 31 tisíci korun, což může při výši důchodů v Česku budit dojem zařízení pro vyvolené, ale není tomu tak. Poplatky odpovídají proporčně cenám v podobných zařízeních u nás, starobní důchod u našich západních sousedů totiž může dosahovat výše zhruba 33 tisíc korun. „Naším cílem bylo vytvořit na Ostersteinu domov pro seniory otevřený pro všechny, ne cenově nedostupnou rezidenci,“ vysvětluje Uwe Köhler.

Vítáni jsou nejen senioři

Obyvatelům domova i veřejnosti jsou v zámku také k dispozici služby fyzioterapeuta, pedikéra a kadeřníka. Historické prostory v podzemí slouží jako funkční vinný sklep, hosté i místní rezidenti jsou zvaní do zdejší stylové restaurace. Všechny prostory jsou samozřejmě bezbariérové. „Plánujeme také pravidelné zámecké festivaly, které Osterstein ještě více zpřístupní široké veřejnosti,“ dodává Uwe Köhler. Dodejme, že v plánu je také zřízení a otevření muzea, které by návštěvníkům přiblížilo historii objektu.

Rekonstrukce a zřízení pečovatelského domu pro seniory mělo pozitivní vliv i na celé město Zwickau a jeho obyvatele. Jednak už je v centru nestraší zlí duchové z ruiny bývalého vězení, ale mohou se při procházce městem kochat zdařilou rekonstrukcí historické památky, popřípadě si dovnitř zajít nechat vylepšit účes nebo skočit na kávu. Přidanou hodnotou projektu obzvlášť při současném hospodářském útlumu je i vytvoření padesáti pěti nových pracovních míst.

 

Praktické informace:

Mapa

Jak se tam jede

webová kamera

Zajímavosti v okolí najdete zde.

Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.