Česká babička se nepřetrhne,
ale vnouče umí i rozmazlovat

Česká babička se nepřetrhne,
ale vnouče umí i rozmazlovat

17. 3. 2012

Čeští senioři chtějí čím dál více prožít podzim života aktivně a ne se stát babičkou nebo dědečkem na plný úvazek. Ve vztahu k vnoučatům se tak přibližují stejně starým lidem v Německu, Belgii nebo Rakousku. Také v těchto zemích jsou mezigenerační vztahy poněkud chladnější, na rozdíl od tradičních „prarodičovských“ států jako je Itálie nebo Řecko.

Z mezinárodního průzkumu SHARE vyplývá, že denně hlídá vnuky nebo vnučky pouze každý desátý český prarodič. A jen šedesát procent je pohlídalo alespoň jednou za uplynulý rok. V Itálii hlídá denně potomky třicet procent prarodičů, v Řecku a v Polsku je to okolo 28 procent. Na druhé – „méně ochotné“ – straně žebříčku jsou Dánové, Švédové a Nizozemci, kteří denně pečují o vnoučata ve dvou až třech procentech případů.

„Čeští penzisté jsou dnes už méně usedlí než jihoevropské národy. Touží se v čím dál větší míře bavit a vzdělávat jako jejich němečtí sousedé, kteří jsou například přeborníky přes cestování,“ říká socioložka Jana Malá.

Český prarodič nepovažuje na rozdíl od italského hlídání vnoučat za svoji povinnost. Na druhou stranu, když se k tomu uvolí, udělá pro ně první poslední. A dovolí jim skoro všechno. „Lze říci, že čím méně česká babička nebo dědeček svá vnoučata vidí, tím více je rozmazluje,“ uzavírá Jana Malá.

babička prarodiče vnoučata
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.