Jdou na to vědecky, mají na to peníze

Jdou na to vědecky, mají na to peníze

31. 5. 2013

V dřívějších dobách prodával své výrobky řemeslník. Nebo to za něj udělal místní obchodník. Vždy platilo, že kdo měl k obchodování talent prodal víc. Jak se prodej stává stále více záležitostí větších a větších firem, dostává i schopnost prodat zboží další rozměr.

Gigantické prodejní firmy disponují dostatečným kapitálem, aby si mohly zaplatit vypracování dokonalých obchodních strategií. Sehrané týmy odborníků zpracovávají údaje o chování zákazníků při nakupování, vytvářejí psychologické profily a následně výzkum uvádějí do praxe. Lidský mozek má prostě svoje schemata, která používá při hodnocení běžných situací a je to otázka podvědomí. Ani si to neuvědomujeme. Ale jsou lidé, kteří se o to velmi podrobně zajímají. Však se jim náklady na tento výzkum bohatě vrátí. A my se potom divíme, proč máme doma tolik věcí, mnohdy nekvalitních, a ani je vlastně nevyužijeme.

Rozvoj vědeckého pokroku jde kupředu stále rychlejším tempem a někdy se rozvinutá psychologie může otočit i proti nám. A dokonce už i vyhrávat nad naším zdravým selským rozumem. V současnosti je každá návštěva supermarketu bitvou s dokonale připravenými prodejními strategiemi, vypracovanými špičkovými odborníky s odpovídajícím vzděláním a znalostmi.

Bohužel často v této bitvě prohráváme. Vztah mezi prodejcem a nakupujícím bych raději viděl jinak.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Milan Hajžman
Tak co lidičky, nejste z toho odmítání, hlídání, kontrolování a starání se o to, aby Vás i na úřadě někdo nepodvedl, nezavedl špatným směrem, aby na katastrálním úřadě Vám neprošustrovali pozemek atd. Já tedy už jsem drobet mimo mísu a to při nákupu nosím brýle a lupu. Celý život jsem obchodoval s potravinami, ale to co se dnes děje, to nemá obdoby. Před revolucí varovali ti ze západu, aby si jejich turisté dali pozor na potraviny které by u nás chtěli nakoupit. Dnes se bojíme co nám z bývalého západu a od bývalých soukmenovců kteří nás přijeli v 68 roce osvobozovat dodají za jedovatiny. Z telky a reklam se nám podbízí ČESKÉ POTRAVINY, ale vždyť už České nejsou, Vodňanské kuře je určitě krmené směsmi z východu a to dálného a tak by jsme si mohli povídat o cukrovarech, pivu. mléčných výrobcích a dalších komoditách. Tak nám zbývá jen pátrat po slevách v marketech a jsme IN. http://www.kupi.cz/?u=px2ra Ještě je tady jedna cesta za českou potravinou, nákup u farmáře na farmě, ne na trhu kde si překoupíte to s marketu, a vypěstovat si svoje potraviny nebo alespoň část když to jde. Je to drobet dražší, ale určitě zdravější.
Jiří Libánský
Nejde jen o to, že si necháme něco vnutit od prodejce. Koupíte si ze dvou jogurtů ten levnější. Až doma zjistíte, že je to o 30g menší balení. Koupíte si prášek na praní, na kterém je napsáno +30% zdarma, ale stejně je cena vypočítaná tak, aby zaplatila celé balení. Koupíte si balení kávy, protože je s hrníčkem. Hrníček je započítán v ceně, ale vy máte hrníčků dost, tak jen překáží. Jen máte dojem, že vám ho někdo dal zadarmo. Slovo zadarmo je kouzelné. A my co obracíme každou korunu, my na něj slyšíme nejvíc. Jako populističtí socialisté. Heslo "zdravotní péče pro všechny zadarmo". Super. Ale ukažte mi lékaře, sestru, ošetřovatele, kteří budou pracovat zadarmo. Najděte firmu, která bude vyrábět zadarmo léky či zdravotnické pomůcky. Zdravotní péče zadarmo je logicky naprostý nesmysl, a jak je to populární. Sleva, zdarma, akce, výhodné atd. Funguje to na nás, je to vyzkoušené. I když si to třeba nepřiznáme.
Zuzana Pivcová
Mě ještě víc než hypermarkety vytočí různí dealeři. Typickým příkladem školeného zástupce firmy je, když mě dáma zastaví, řekne mi, že už dlouho nikoho tak na svůj věk krásně (trochu nadsazuji) vypadajícího neviděla a že mi vyslovuje kompliment. Protože vidí, jak o sebe dokonale pečuji, zve mě ....., protože by pro mě měla malou nabídku vedoucí ještě k větší dokonalosti. Stačilo mi to někdy cca před 18 lety, teď už si se svou "krásou" poradím sama. Totéž se týká Oxfordského testu inteligence, kolujícího už dlouho, kdy Vám do Mensy chybí jen jeden malý kousíček, který Vám dodá jejich, samozřejmě placené, školení. A když proti mně vyrazil jednou cvičený mládenec s dotazem: Jste z Prahy?, tak už jsem to nevydržela a vyjela: Co je Vám do toho, to jsou osobní údaje, které jsou chráněné zákonem, čímž jsem mu přetrhla nit k dalším otázkám. Teď už se nedám.
Jana Šenbergerová
Já jich "naštěstí" nemám tolik, abych si koupila všechno, co se mi někdo snaží nějakých způsobem vnutit. V důchodu jsem se brzy naučila říkat děkuji, nepotřebuji, nechci, i když to není vždy snadné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.