Vypadá jako holčička a je královnou, 
psal před 60 lety anglický tisk

Vypadá jako holčička a je královnou,
psal před 60 lety anglický tisk

1. 6. 2013

Žena oddaná svému poslání, panovnice obrovských zkušeností, hluboce věřící, schopná citovat z bible, ale taky s osobitým smyslem pro humor, tak Britové ctí Alžbětu II. Královnou Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a ostatních držav a území se oficiálně stala před 60 lety, 2. června 1953. Slavnostního obřadu ve Westminsterském opatství se tehdy zúčastnilo 420 hostů. Byli to zástupci Britského společenství národů, korunované hlavy, šlechta, jakož i státníci z celého světa.

Nadšení z historického televizního přenosu

Byla to první korunovace, kterou natáčela televize. Okázalý obřad tak mohlo v televizním přenosu sledovat asi 20 milionů Britů a dalších zhruba 12 milionů o něm poslouchalo v rozhlase. V těchto raných dobách televize mnoho Britů navštívilo své příbuzné a známé, kteří už vlastnili televizory (v zemi byly tehdy zhruba dva miliony televizních přijímačů). 

Je úžasné, že jsme mohli v televizi rozeznat i manžetové knoflíčky Winstona Churchilla, rozplýval se nad televizním přenosem britský tisk. Je tak mladá, vypadá jako holčička a stala se královnou,“ psal The Daily Telegraph. 

Slavnostní obřad viděl celý svět

Korunovace doslova obletěla svět, vždyť filmový kotouč s ní přepravily do australské Canberry dva tryskové bombardéry. USA vidělo slavnostní obřad ze záznamu na 100 milionů lidí. Tato akce byla pokládána za příležitost k pozvednutí britské reputace ve světové politice. Hovořilo se dokonce o druhé alžbětinské době. 

Během korunovačního ceremoniálu pronesla Alžběta přísahu, že bude dodržovat zákony svých národů a vládnout anglikánské církvi. Následovaly oslavy a ve všech zemích Commonwealthu byly vydány pamětní medaile.

S královským trůnem nepočítala

Původně ovšem Alžběta nejmocnější světové monarchii vůbec vládnout neměla. Narodila se 21. dubna 1926 jako Elisabeth Alexandra Mary Mountbattenová-Windsorová, nejstarší dcera Alberta, vévody z Yorku, a Alžběty, rozené lady Bowesové-Lyonové.

Její otec Jiří VI. se stal králem až po překvapivé abdikaci svého bratra Edwarda VIII. v prosinci 1936. Ten se vzdal britské koruny, aby se mohl oženit s dvakrát rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou. A z Alžběty byla rázem následnice trůnu.

Rychlý návrat po otcově smrti

Po smrti krále Jiřího VI. 6. února 1952 se Alžběta musela urychleně vrátit z cesty do Austrálii a Keni, aby převzala vladařské povinnosti. Bůh ochraňuj královnu! znělo Británií. Břímě vlády přijímá tato půvabná mladá dáma s úsměvem, praví se v dobovém dokumentu. Alžbětě II., v historii šesté ženě na britském trůnu, bylo v době korunovace 27 let, byla pět let vdaná a měla dvě malé děti.

Za šest desítek let od korunovace prošla britská monarchie značnými proměnami. Alžbětě II. sloužil premiér Winston Churchill a po něm jedenáct dalších ministerských předsedů. Zažila rozpad britského impéria, ale i renesanci jeho vlivu. A stále zůstává v jeho čele, bezúhonná a respektovaná. Dnes je druhým nejdéle vládnoucím panovníkem na britském trůnu (po královně Viktorii, která vládla necelých 64 let).

 

Za války v uniformě
jako mladší velitelka
Alžběta II. je v součanosti jediným žijícím panovníkem, který během druhé světové války sloužil v uniformě. Po vypuknutí války vznikl v Británii plán na případnou evakuaci královského páru a obou dcer do Kanady. Jenže tehdejší královna Alžběta (matka Alžběty II.) řekla památnou větu: „Děti nikdy neodejdou beze mě, já nikdy nepoustím krále a král nikdy neopustí zemi.“ Pozdější královna Alžběta II. se připojila k ženskému pomocnému sboru jako nižší důstojnice Alžběta Windsor. Cvičila se v řízení a údržbě nákladních vozidel a dosáhla funkce mladší velitelky. Při oslavách konce války se pak spolu se svou sestrou vmísila do davů, které v ulicích Londýna oslavovaly mír.

Alžběta II.
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
O válečné službě britské královny toho mnoho nevím, zato u nás v archivu v kronice 68. (noční ) stíhací perutě je z návštěvy krále u našich letců i její podpis Elisabeth II. Tehdy jí bylo 17 let, ale podpis má jak šestileté dítě. Nedovedu si moc představit, jaký absolvovala odborný vojenský výcvik, když jí na konci války bylo teprve 19 let.
Jana Šenbergerová
Úctyhodný anachronismus.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...