Kde žiji

Kde žiji

8. 6. 2013

Narodila jsem se ve městě na česko-polské hranici, ale žila v rodinném domě ve vilové čtvrti na jeho okraji, tehdy ještě obklopeném "divokou" přírodou. Na dohled byly Beskydy.

Měli jsme zahradu, ale já byla pořád někde u přehrady a v lese, nebo aspoň v blízkém parku, kam si chodily hrát děti z okolí. Vyhledávala jsem  tajemná zákoutí a užívala si kamarádů i samoty, když nebyli zrovna v dosahu. Mezi poli bylo malé jezírko, kam jsme se v zimě chodili klouzat,  a také bunkr z války, který obzvláště lákal k průzkumům. Často jsem se vracela až za tmy a někdy za to schytala i pořádný výprask.

Teď žiji v mnohem menším městě mezi kopci a lesy, ale stále na česko-polské hranici, a jsem tu náramně spokojená, i když bydlím jen v "paneláku", což má ovšem v mém věku spoustu výhod. Nemusím se starat o topení ani o zahradu, tu na balkoně zvládnu snadno. Obchod, lékař i lékárna jsou hned vedle, a do práce jsem mohla přeběhnout v bačkorách.

Během několika minut jsem v lese, a ne ledajakém, na náměstí, v kině, v galerii, na kole i u rybníka, nebo uměle vytvořeného jezera, anebo dokonce na tržišti v Polsku. Za hodinu vyšplhám na rozhlednu a kochám se a kochám. Kolem se vlní Jeseníky a do dálav zve polská rovina.

Když zatoužím po ruchu velkoměsta, sednu do autobusu nebo vlaku a tradá třeba do Olomouce. Tam se mi moc líbí, ale dlouho nevydržím. Docela mě baví jezdit tramvají. Těch tváří a osudů! Moje rozzářená tvář je v kontrastu s těmi ustaranými. Jejich nositelé tam žijí svůj všednodenní život, zatímco já si užívám výletu. Zkontroluji výkladní skříně, abych věděla, co se nosí, projdu galerie a parky. Zajdu do ZOO, kde se mi moc líbí, a začne se mi stýskat.

Co by se také dalo čekat od Tree? Stromy přece žijí v lese.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Vážená paní Jano, závidím Vám ty kopce , údolí a hlavně lesy. Užívejte si ten balzám pro duši. Mám ráda lidi, kteří nefňukají a umí se zabavit.
Jana Šenbergerová
Děkuji za milá slova. Praha je také krásná, ale žít bych tam nemohla. I vy se mějte hezky ve svém současném domově.
Zdena Walterová
Já myslím že vím, kde asi žijete. Rozhledna na Borůvkové hoře i na Zlatém Chlumu jsou krásná místa. Teď jsem "doma" v Praze, ale moc se mi po těch kopečkách stýská. Mějte se tam hezky!!
Hana Práglová
Jani,nezáleží na tom,kde člověk žije,ale kde je mu dobře.Já bydlím v malém městečku,do lesa máme celkem hodně daleko.Ale Beskydy i Jeseníky(ale i jakékoliv jiné hory velice zbožńuji). Takže se ti nedivím.Kéž by příroda,ve které žiješ,byla stále krásná!!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.