Těreškovová: první a jediná žena,
která byla v kosmu na lodi sama

Těreškovová: první a jediná žena,
která byla v kosmu na lodi sama

16. 6. 2013

Byla první ženou ve vesmíru, ale také dosud jedinou ženou v historii, která se na Zemi z oběžné dráhy dívala z vesmírné lodě úplně sama. Ruska Valentina Těreškovová (76) odstartovala před 50 lety 16. června do kosmu v lodi Vostok 6, koncipované jen pro jednu osobu (stejně jako dva roky před ní první člověk ve vesmíru Jurij Gagarin). Na orbitě strávila tehdy téměř tři dny, 48krát obletěla zeměkouli a v dalších 19 letech zůstala jedinou kosmonautkou na světě.

Další žena následovala dnes poslankyni a penzionovanou generálmajorku Těreškovovou do vesmíru až v srpnu 1982 a byla to opět Ruska. Světlana Savická tehdy také jako první žena vystoupila do volného vesmíru. Američané, s nimiž dříve Sovětský svaz ve studené válce "bojoval" na Zemi i ve vesmíru, vyslali první ženu na oběžnou dráhu (Sally Rideovou) až v červnu 1983.

Z prvenství málem tragédie

Loď Vostok 6, dlouhá 4,5 metru a 2,5 metru v průměru, odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu 16. června 1963 v půl čtvrté odpoledne tamního času. V tu dobu už dva dny na orbitě létal v lodi Vostok 5 ruský kosmonaut Valerij Bykovskij (hlásil se jako jestřáb), k němuž se Těreškovová (hlásící se jako čajka) během svého letu přiblížila na pět kilometrů. Oba kosmonauti se na Zem vrátili 19. června 1963. Návratová kapsle, v níž přistála Těreškovová, je nyní v muzeu ve městě Koroljov.

V nedávném rozhovoru Těreškovová poprvé připustila, že její let mohl dopadnout tragicky kvůli chybě v naprogramování letu. Kritickou situaci prý tehdy nahlásila generálnímu konstruktérovi Sergeji Koroljovovi. Vzápětí dostala nová data, jimiž upravila program, a loď zdárně přistála. O problémech prý pak musela z politických důvodů mlčet.

Šlo o poslední let lodi Vostok, po níž následovaly dva lety lodě Voschod, přičemž ten první v říjnu 1964 byl prvním letem vícečlenné posádky do vesmíru v dějinách. Od roku 1967 létá Rusko do vesmíru s loděmi Sojuz.

Pomohly dělnický původ a strana

Valentina Těreškovová se narodila 6. března 1937 v rodině traktoristy a švadleny ve vesnici Bolšoje Maslennikovo v Jaroslavské oblasti. Právě dělnický původ jí později pomohl, že byla vybrána jako první sovětská kosmonautka. Po základní škole pracovala v závodě na výrobu pneumatik a od roku 1955 jako tkadlena v Jaroslavli. Při práci studovala střední průmyslovou školu textilní, kterou ukončila v roce 1960. Týž rok byla jako amatérská parašutistka přijata do oddílu kosmonautů. Dva roky nato vstoupila do komunistické strany (členkou byla do roku 1991). V roce 1962 byla vybrána z původně několika stovek adeptek jako první žena sovětského programu pro let do vesmíru.

Po historickém letu propagovala slávu sovětské kosmonautiky. Cestovala po spřátelených socialistických zemích, kde přednášela a sbírala ocenění. Její první zastávkou při zahraničním turné bylo v roce jejího vesmírného prvenství Československo, jež poté navštívila ještě několikrát. Svou zemi reprezentovala například i na konferenci OSN pro mezinárodní rok žen v Mexiku v roce 1975.

Velká profesní i politická kariéra

Těreškovová vystudovala v letech 1964-1969 vojenskou leteckou akademii a v roce 1977 získala doktorát. Od roku 1969 do roku 1997 byla instruktorkou výcviku kosmonautů. V roce 1995, dva roky před penzionováním z armády, se stala generálmajorem.

V polovině šedesátých let také vstoupila do politiky – od roku 1966 do roku 1989 byla poslankyní Nejvyššího sovětu SSSR, v letech 1971 až 1989 byla i členkou ústředního výboru komunistické strany. Do vyšší politiky se vrátila v roce 2008, kdy zasedla v oblastní dumě své domovské Jaroslavské oblasti. V roce 2011 byla zvolena do Státní dumy, dolní komory parlamentu na kandidátce strany Jednotné Rusko.

Těreškovová byla dvakrát vdaná. Prvního sňatku s kosmonautem Andrijanem Nikolajevem (1929-2004) v listopadu 1963 se účastnila řada politiků, včetně vůdce Nikity Chruščova. Následující rok v červnu se páru narodila dcera Jelena (dnes lékařka), která se tak stala prvním dítětem na světě, jehož oba rodiče byli ve vesmíru. Podruhé se Těreškovová vdala za šéfa ústavu traumatologie a ortopedie Julije Šapošnikova (1931—1999).

studená válka
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Myslím, že tu schází jedna důležitá informace, a to, že Těreškovová v roce 1968 byla jednou z mála Rusů, kteří veřejně odsoudili invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Před vězením ji zachránila jen ta skutečnost, že to byla ve světě známá osobnost, do té doby jediná žena ve vesmíru.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...