Jadran oblehli turisté
z Polska a také Ruska

Jadran oblehli turisté
z Polska a také Ruska

28. 6. 2013

Moře je pořád průzračné, vůně levandulí stále úchvatná, dagnje, lignje na žaru či pljeskavica (tedy slávky, sépie či místní opečené mleté maso) chutnají i letos skvěle. Jeden velký rozdíl mezi Chorvatskem loni a letos jsem však zaznamenal. V národnostní skladbě turistů. Chorvatsko už není rájem Čechů, byť čeština je na pláži stále dost slyšet. Snad nejvíce je tu letos Poláků a také Rusů. Potvrzují to i zdejší obyvatelé.

„Turisty z Ruska jsme tu nikdy neměli. Letos jich tu je hodně. A jsou to dobří hosté, protože hodně utrácejí,“ říká majitel jedné z restaurací v Rogoznici, malém městečku asi 35 km jižně od Šibeniku, které jsme si pro letošní dovolenou vybrali i my.

Marina Frapa: luxus pro jachtaře

Je vidět, že Rusové, kteří sem přicestovali, opravdu nemají hluboko do kapsy. Jsou ubytování v pětihvězdičkových apartmánech, hodně jich bydlí přímo v komplexu Marina Frapa, údajně nejluxusnějším přístavu pro jachtaře na Jadranu. Samozřejmě, že jsme se tam byli podívat a opravdu Marina Frapa nabízí luxus – je zde přepychová restaurace, sushi bar, podmořský bar, hosté mohou využívat služeb fyzioterapeuta či masérů, k dispozici mají tenisové hřiště, ale třeba i velký bazén, který je umístěn v blízkosti Dračího oka, jezírka se slanou vodou, o kterém vám napíšu zase příště.

Na parkovišti u Marina Frapa jsou vidět i auta s českými značkami. Kouzlu jachtaření opravdu propadlo poměrně mnoho Čechů, což bylo před sezonou vidět na nabídce cestovních kanceláří, nabízejících pronájem jachet s kapitánem či bez kapitána. Já jsem asi před osmi lety také strávil na jachtě se známými jeden týden a docela mě to uchvátilo. Neskutečná romantika, pozorovali jsme delfíny, několikrát jsme viděli rejnoky, krmili jsme mořské racky, naši rychlost určoval vítr a směr kapitán…

Hodinka na pláži a hurá na kolo

Ale vraťme se na zem, do Rogoznice. Bydlíme v pěkném apartmánu asi 150 m od moře. Malá pláž s pěkným přístupem do vody je pro děti ideální, díky stromům je ideální i pro mě, mohu ležet ve stínu s knihou v ruce. Klid na čtení ale moc nemám, neb každou chvíli podávám dětem míč, nafukuji "vodního" krokodýla, mažu opalovacím krémem troje záda mých děvčat, vytahuji z nohy bodliny mořského ježka… Ale protože nejsem moc „ležící“ typ, po hodině strávené ve stínu borovice usedám na půjčené kolo a jedu objevovat nová místa v okolí, kam se pak většinou v podvečer vydáváme i s dětmi (těm jsme na dovolenou vzali koloběžky).

Co zajímavého nabízí chorvatská Rogoznica? Dozvíte se již brzy od chorvatského zpravodaje magazínu i60.

dovolená Chorvatsko
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Musí to být opravdu příjemná dovolená, ale letoviska obložená bohatými Rusy, to je totéž jako můj poznatek z Kypru. Tam se navíc už mnoho Rusů usadilo nadlouho a nápisy se kromě mateřštiny a angličtiny objevují postupně všude i v ruštině.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.