Český důchodce

Český důchodce

3. 8. 2013

Odešel Jan do důchodu.
Místo piva pije vodu,
místo šunky sulc jen dá si,
nastaly mu krušné časy. 

Čtyřicet let odpracoval,
vysílen se dopracoval
k době, kdy za to úsilí
výpočet penze krátili.

Nepojede nikdy k moři,
zbývá mu české pohoří,
kopce kousek za barákem.
Chatu měl, spí pod širákem.

Také škodovku už prodal,
z vkladní knížky zbyl mu obal,
ať je sucho nebo leje
obchází jen výprodeje.

S malou štamprličkou rumu
přepočítá zbylou sumu,
pomodlí se za Kalouska.
Bude aspoň suchá houska.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Naše kyperská průvodkyně slovenského původu nám říkala o své švagrové z Larnaky, která jako lékařka brala 6000 euro, zaměstnavatel jí celé roky stejně jako jiným spořil na důchod, a když odcházela do důchodu, dostala uspořených 200 tisíc euro, zatímco u nás byla "vtipná" reklama ve smyslu, jestli nechcete v důchodu výt hlady, tak si začněte spořit hned teď v mládí. Přece jen ji záhy stáhli, protože to asi pěkně lidi naštvalo.
Jana Šenbergerová
Pane Zdeňku, já vím, že je to o lidech. Oba jmenované společenské systémy dávají šanci právě těm gaunerům. Zatímco jeden skrytě, druhý otevřeně. Vnější změny budou neúčinné, dokud neprovedeme každý sám za sebe tu vnitřní. A to je na hodně dlouhé lokte, když si uvědomíme, jak dlouho se pohybujeme v kruhu. Chce to vybočit z něho do spirály. Tak to vidím já.
Zdeněk Horenský
Paní Jano, to není o kapitalismu nebo socialismu, podívejte se na penzisty a jejich příjmy a život v tzv. bývalých kapitalistických zemích, to není změnou v roce 1989, to je o gaunerech, kteří naši společnost již celá desetiletí vedou a rozkrádají a bohužel jsou to převážně bývalí komunisti, kteří dříve celý ten marast též způsobili. Určitě víte o tom, jaké penze se berou v Rakousku, Německu, Francii a jiných zemích a jaké tam také penzisté mají postavení a možnosti.
Jana Šenbergerová
Že to takhle dopadne, bylo jasné už v 89. Kapitalizmus se už jednou neosvědčil. Čím lépe se mají jedni, tím hůř se zákonitě mají jiní. Na to není potřeba vysoká matematika. Lidstvo je zjevně nepoučitelné. Je dobře, že se tu vedle milostné a přírodní poezie objevuje i ta společenská.
Jitka Chodorová
Je to tak,bohužel!
Jaroslava Handlová
Výstižně sepsaná a hezky rýmovaná smutná realita. Je zlé, že takových nás bude přibývat!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...