Perseidy

Perseidy

7. 8. 2013

Vždy mě fascinoval pohled na nebe plné hvězd. Kdo by neznal padající hvězdy, ke kterým se vztahuje pověra, že si máme něco přát, když je vidíme padat. Jako dítě jsem to dělala. Teď už to nedělám, ale na oblohu hledím stále stejně nadšeně jako dřív, i když díky špatnému zraku vidím hvězd čím dál tím míň, natož těch padajících.

Přesto mi to nedá, abych se nezmínila o perseidách, jak o nich píše Wikipedie:
"Perseidy jsou kometární meteorický roj, který vznikl z komety Swift-Tuttle 1862 III. Na shodu dráhy Perseid a komety Swift-Tuttle 1862 III upozornil jako první italský astronom Giovanni Schiaparelli. Perseidy mají svůj radiant v souhvězdí Persea. Roj je činný od 17. července do 24. srpna, přičemž maximum roje
přichází mezi 11. a 13. srpnem. V maximu je možné pozorovat až 110 meteorů za hodinu.

Perseidy jsou lidově nazývány „Slzy svatého Vavřince“."




Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Připomínám, že se blíží jejich čas. Teď jen aby byla noční obloha bez mraků.
VANDA Blaškovič
Noční obloha mne fascinuje...pokud nelovím kalamáry, tak ležím na dně loďky a pozoruji nebe...náádhera. Zdravím. Vanda,
Zuzana Pivcová
Moje sestra se ve hvězdách a souhvězdích vyzná dobře, zatímco já tak poznám Velký vůz. A vzpomínám, jak nám v Austrálii ukazovali Jižní kříž. Když jsem byla na Kypru, tak bylo večer vidět hodně hvězd a já jsem si říkala, že je fajn, že vidím stejné hvězdy jako u nás doma, i když jsem tak daleko.
Zorka Chvojková
Perseidy byly vždy ohňostrojem na počest mé maminky, která se narodila 12. srpna. Poslední roky se nám moc nevede, protože byly mraky. Taky světelný smog už dorazil k nám. Je třeba se vzdálit na nedaleký neobydlený kopec.
Jana Šenbergerová
Jitko, chtěla jsem toho napsat víc, ale něco se mi seklo v počítači, tak jsem s tím také sekla a usekla text do této podoby. :-) jen bych dodala, že tyto meteory létají od východu k západu, a když je bezmračné nebe a zadaří se, tak to může vypadat jako ohňostroj ve veliké výšce.
Jitka Chodorová
Taky miluji nebe plné hvězd,ale ty jsi to pojala dost odborně,ale velmi zajímavě,tak ti za to děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.