Projekt "Pečuj doma" poradí,
jak se postarat o své příbuzné

Projekt "Pečuj doma" poradí,
jak se postarat o své příbuzné

10. 8. 2013

Diakonie ČCE zahájila v tomto týdnu provoz bezplatné telefonické poradny v rámci rozsáhlého projektu na podporu rodinných pečujících PEČUJ DOMA. Projekt je svého druhu v českém prostředí ojedinělý, jeho cílem je podpořit laické rodinné pečovatele, kteří se starají zejména o seniory, a to prostřednictvím propojených informačních, poradenských a vzdělávacích činností.

Každý z nás se ocitl v životě v situaci, na kterou nebyl dost připravený: nemoc rodičů, prarodičů. Jak se postarat o příbuzného, který je nyní doma z nemocnice a my musíme do práce? Tyto a podobné otazníky řeší nejnovější vzdělávací projekt Diakonie ČCE. Podle ředitele Diakonie ČCE Davida Šourka je u nás domácí pečování rozšířeno více, než bychom čekali: „V ČR je podle neoficiálních údajů 200 000 lidí pečujících dlouhodobě o své příbuzné a stejný počet pak krátkodobě. K poskytování dobré péče potřebují přirozeně i sami pečující podporu, kterou se jim snažíme jako velká organizace s celostátní působností nabídnout," říká David Šourek.

Speciální web a bezplatná telefonní linka pro pečovatele

Pro nejširší veřejnost byl v červenci spuštěn nový webový portál www.pecujdoma.cz, který nabízí aktuální informace, rady a návody pro pečování a ošetřování. Uživatelé tu mají možnost využít elektronické poradenství či se inspirovat zdejší moderovanou diskusí, stahovat si konkrétní návody, vzory smluv a postupy pro sociálně právní úkony a podobně. V nabídce jsou rovněž Pokyny pro začínající pečovatele, tedy výčet stěžejních kroků a úkonů pro ty, kdo se rozhodli postarat o své blízké v domácím prostředí a jsou začátečníky.

Diakonie také zprovoznila bezplatnou poradenskou linku 800 915 915, kde jsou pečovatelům k dispozici zkušení odborníci, a to v pracovních dnech od 9 do 17 hodin. Na podzim pak vyjdou tři příručky – Rady ošetřovatelské, Rady sociálně právní a Rady pro komunikaci, včetně DVD s 15ti instruktážními videi pro domácí pečování.

Vzdělávací kurzy

V návaznosti na kurzy proběhlé v prvém pololetí je do konce roku 2013 nyní připravena další série kurzů pro veřejnost, které se budou konat v Břeclavi, Valašském Meziříčí, Jablonci nad Nisou, Pardubicích, Brně a v Praze. „Je potěšující vidět, že se vzdělávání účastní i mladí lidé, například dívky, které mají zkušenost jako au pair ze zahraničí a chtějí dále o někoho pečovat, ať už ve vlastní rodině nebo třeba v blízkém okolí,“ říká manažerka projektu Olga Mutlová. Kurzy představí účastníkům sociálně právní a psychologické minimum, potřebné základy ošetřovatelství i praktický nácvik stěžejní domácí péče.

domácí péče péče
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.