Dramaturgyně Jana Bohušová:
Už vím, po čem senioři touží

Dramaturgyně Jana Bohušová:
Už vím, po čem senioři touží

20. 8. 2013

Dá se v penzi začít hrát hokej, řídit čtyřspřeží kladrubáků nebo lézt do jeskyně? Ano dá. Uvidíte to v České televizi. Nejdříve vznikl v jejím ostravském studiu nápad udělat magazín pro seniory. Nakonec je z něj unikátní projekt. Jmenuje se Žiješ jenom 2x a spočívá v tom, že kamera postupně sleduje příběhy šestnácti lidí v penzi, kteří se rozhodli naučit něco nového. Nejde jen o zábavu, ale hlavně o zajímavou sondu, která může hodně napovědět, jací vlastně jsou dnešní senioři.

Možná, že po shlédnutí bude mít hodně lidí podobný pocit, jako dramaturgyně pořadu Jana Bohušová. Ta totiž říká, že se začala těšit, až bude důchodkyně.

Dozvěděla jste se při této práci o starších lidech něco, co jste dosud netušila?
Ano. Že naprosto nemají čas.

V penzi? Tu si většina lidí představuje jako nekonečnou nudu ne?
Je pravda, že pořad byl nastavený pro aktivní, akční důchodce, takže se nám tam vyskytují ti nejaktivnější a nejakčnější. Ale překvapilo mě, jak nesmírně těžké bylo vejít se do jejich denního režimu. Slyšeli jsme: Tehdy mám jógu, tehdy jdu na kávičku s kamarádkami, tehdy jsem s vnoučaty, tehdy jedu na výlet... Současná generace seniorů, to nejsou dechovkáři, ale "rollingstouňáci a beatlesáci". Důchod si umí užívat, berou ho jako období života, kdy je čas na nové zážitky.

Takže si to shrneme: v šestnácti dílech cyklu se bude pokaždé nějaký senior či seniorka učit něco nového, plnit si svůj sen. Čí to byl nápad zaměřit se právě na seniory?
Vzniklo to kompilací několika nápadů. Autor myšlenky je kameraman Jakub Fabian, který přišel s tím, že uděláme magazín pro důchodce. Pak se k tomu přidávaly další nápady, až vznikl  tenhle zážitkový cyklus. Začali jsme tím, že jsem lovili mezi našimi známými vyššího věku. Potřebovali jsme otestovat, jestli tenhle model bude fungovat. Našli  jsme pár penzistů ze svého okolí, zjišťovali jsme, o čem sní, po čem touží, a zjistili jsme, že mají neuvěřitelně pestrý záběr. Jednou z našich podmínek bylo, že nepůjde o jednorázový zážitek, ale že se hrdina každého jednoho dílu pustí do nového koníčku, kterému by se mohl i nadále věnovat.

Existuje typický český penzista začátku jednadvacátého století? Nebo je nesmyslné dávat lidi takto do škatulek?
Určitě jsou i mezi penzisty takoví, kteří sedí doma u své televize a vpodstatě se od ní nehnou. Ale my jsme měli skupinku těch, kteří nejsou doma téměř vůbec. Chtějí zažít co nejvíc. Takže definici typického českého penzisty ze mě nedostanete. My jsme nepracovali s reprezentativním vzorkem, ale se skupinou živočišných lidí, kteří možná nabudí další. Kéž by. O to nám vlastně jde. Že si u našeho pořadu divák řekne: Proč bych taky ještě něco nového nezkusil?

Myslíte, že  je nyní aktivních seniorů více než těch, kteří jen sedí u televize a mají pocit, že už nejsou potřební?
Já znám ze svého okolí partičku vesnických seniorů, kteří jsou neuvěřitelně aktivní. Ale je pravda, že byli akční i za svého produktivního života. Prostě v penzi jedou dál v životním stylu, na který byli zvyklí: lyže, kola, vaření vaječiny s kamarády, opékání špekáčků s kamarády. Myslím, že přibývá těch, kteří pochopili, že definice důchodu není: Čekám, až umřu.

Co je tedy jejich definice důchodu?
Mám teď čas, tak jej využiju pro sebe, dopřeju si radost.

Jenže koníčky a radosti něco stojí. Nesetkávali jste se s názory: Z mizerného důchodu si nic nemůžeme dovolit?
Neslyšela jsem to ani od jednoho. A myslím, že to nebylo proto, že by měli vysoké důchody. Oni prostě našli smysl života v něčem jiném, než jsou peníze. Jistě, některé koníčky, o nichž jsme točili, jsou finančně náročnější, například potápětí nebo golf. Ale takové masérství, ruční práce, tanec či psaní knížky finančně náročné není.

Byl o zážitky větší zájem ze strany mužů nebo žen?
Z našich šestnácti hrdinů je devět mužů a sedm žen.

Jaké příběhy tedy v televizi uvidíme?
Jeden pán měl přání usednout do kokpitu rychlého stroje, další se zdokonalil ve hře na kytaru tak, že si zahrál na koncertním pódiu. Jedna žena se chtěla stát tanečnicí a nakonec si zatančila na parketu StarDance, jiná, která toužila být moderátorkou, uváděla pořad Sama doma. Další, bývalá chemikářka, se stala speleoložkou, jeden pán po padesáti letech vzal hokejku, obul brusle a vyjel na led. A každý z nich měl svého kouče, odborníka, který jej naučil vše potřebné.  A koučovali nám zajímaví a úspěšní lidé.

Například?
U pilota Jiřího byl koučem špičkový český závodník Honza Charouz, který jezdí světové okruhy ve formulích. U pána, který chtěl hrát hokej, to byl olympijský vítěz David Moravec, u moderátorky Maruška Retková, u paní, která dělala vázu ze skla, Bořek Šípek a další.  A parťákem, který je podporoval, byl vždy i Pavel Zedníček, který celým cyklem provází.  Mimochodem - věkově už patří mezi seniory. Ale pst. On to slovo nemá rád. A rozhodně na to nevypadá!

Změnilo se u vás nějak po této práci vnímání stáří?
Začala jsem se těšit do důchodu. Pomalu si sepisuju, na co teď nemám čas a čemu bych se pak mohla věnovat. Fakt mě doposud nenapadlo, že důchod může být fajn. Možná je to naivní a zkreslená představa, ale důchodu se teď nebojím. Samozřejmě si nemyslím, že život penzisty je idyla. Mnohdy selže zdraví, ani kondice není to, co za mlada, naše hrdiny jsme při natáčení většinou pěkně utahali, mnozí byli na konci unavení. Přesto jsem obdivovala, s jakou energií do všeho šli. Třeba Franta - pustil se do hokeje, i když mu lékaři rok předtím voperovali pětinásobný bypass. Ale taky mu řekli, že může dělat všechno jako dřív, tak jde do všeho s nasazením. Jeho příběh, doufám, strhne i ostatní.

Jsou penzisté skupina, na kterou by se měli více zaměřovat reklamy a obchodníci? Jsou částí společnosti, kterou je třeba brát vážně?
Jednoznačně. Na koho jiného by se měli zaměřovat? Jsou ideální cílovou skupinou pro zážitkové agentruy. Právě oni si najdou čas dělat to, na co mají chuť. A přibývá jich. My jsme tento pořad dělali o penzistech, ale není jen pro penzisty. Je pro všechny, kdo mají chuť dozvědět se, jak žijí starší lidé. Pro nás pro všechny, kdo jsme s nimi pracovali, byli inspirací a můžou být inspirací i pro ostatní.


Jana Bohušová
Dramaturgyně České televize je také známá jako moderátorka pořadů Sama doma a Hledám práci. Vystudovala žurnalistiku a sociologii, od roku 2001 pracuje v České televizi. Pořad Žiješ jenom 2x, za kterým stojí s týmem kolegů z ostravského studia, bude Česká televize uvádět od 3.září vždy v úterý ve 21.15 na ČT 1. Více informací najdete zde.
aktivní senioři Česká televize rozhovor
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Pravečková
Děkuji za potvrzení, že to jde, když se chce...
Karel Pokorný
Já bych se tam také přihlásil. Kde je to možné?
Zdeňka Vítková
Dobrý den, zajímalo by mě, zda budete pokračovat v natáčení dalších dílů,první nábor mi nějak unikl a docela ráda bych se přihlásila.Děkuji za informaci Zdenka V.
Miroslav Štorch
Do ostravského pořadu jsem se před časen hlásil, ale nevybrali mne. Asi jsem byl příliš aktivní - skákal jsem padákem, na lyžích i z věže do vody a poloprofesionálně jsem se potápěl. Protože jsem vystudoval fakultu tělesné výchovy a sportu, tak jsem i musel tančit na bruslích valčík - nebo v tělocvičně lidový tanec odzemek. Ale také se rád podívám co se podařilo natočit. :-) Ať se těm lidem splní jejich sny. Když jsem se hlásil, tak jsem chtěl plachtit na moři.
Renata Zadražilová
Tak to jsem zvědavá, určitě se budu dívat!
Pavla Vítková
Už se moc na tento pořad o seniorech těším. Díky za upozornění a tento rozhovor.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%