Může nám jídlo zvednout dobrou náladu? Ano, šťastné potraviny existují
FOTO: Pixabay

Může nám jídlo zvednout dobrou náladu? Ano, šťastné potraviny existují

1. 5. 2021

Lidé zabývající se zdravou výživou čím dál častěji používají s některými jídly výraz „šťastné“. Jde jen o další marketingový trik, jak nalákat lidi na něco nového? Nebo skutečně některé jídlo může vzbuzovat lepší náladu? Ano, může.

Samozřejmě to není tak jednoduché, že když si dáme třeba mrkev nebo pomeranč, trápení či chmury budou pryč. Tak to opravdu není. Ale na druhé straně je vědecky prokázáno, že mnohé potraviny mají přímý vliv na odstranění některých psychických obtíží. Možná, že výraz „vědecky“ je zbytečný, protože babky kořenářky přece vždycky přesně věděly, jaká bylina či zeleniny od toho či onoho problému pomůže.

Ořechy, špenát, kakao či banány

Vlašské ořechy například obsahují omega 3 mastné kyseliny a látku uridin v takové podobě a množství, že ovlivňují neurony v lidském mozku. Jejich účinek je tak velký, že je vědci dokonce přirovnávají k antidepresivům. Takže deset deka vlašských ořechů denně je podle mnohých lékařů jedna z nejlepších věcí, kterou můžeme udělat, když se cítíme otrávení, mrzutí, osamělí a podobně.

Vědci zkoumají účinek jídla na psychiku čím dál častěji a tak například došli k závěru, že kyselina listová, kterou obsahuje špenát, podporuje tvorbnu serotoninu. Tomu se říká hormon štěstí, a tak snad není co dodat.

Totéž co u špenátu platí o serotoninu v souvislosti s čokoládou. V tomto případě snad také není co vysvětlovat, vždyť to, že kousek čokolády udělá dobře na duši, někdy v životě poznal každý. Ale pozor, platí to pouze u kvalitní čokolády a vysokým obsahem kakaa. Takže stojí za to si ji koupit a dát si každý den jeden čtvereček než se naládovat tabulkou laciného mléčného čehosi, co má s čokoládou shodný jen název. A všimněte si, že u opravdu kvalitní čokolády s vysokým procentem kakaa ten jeden čtvereček fakt stačí. Je tak výrazná a silná, že na další už ani není chuť.

Dalšími výraznými tvůrci hormonu štěstí – serotoninu, jsou banány. Obsahují totiž látku tryptofan a zároveň vitamín B6. Jejich spojení je prý pro lidskou psychiku přímo zázračné. No něco na tom bude, mnohým z nás se určitě stalo, že když jsme nemocní a bez chuti na jídlo, případně unavení, protože jsme celý den pořádně nejedli, banán našemu žaludku nikdy neuškodí. Dát si v takové situaci kus masa, hranolky nebo sladký zákusek či bonbony, bylo by nám ještě hůře. Ale banán v takových krizích dělá dobře.

Vyvolávání pocitu štěstí je přisuzováno také avokádu. Smíchat si na večeři avokádo s kousky jakéhokoli salátu či rajčat je jedna z věcí, kterou by si měl minimálně jednou měsíčně udělat každý.

Jak nevylít vaničku i s dítětem

Problém je, že ve snaze žít zdravě, nyní mnozí lidé omezují tuky. Jenže i ty tělo potřebuje. Zejména lidé vyššího věku a nemocní si někdy myslí, že když je vypustí úplně, je to to nejlepší, co pro svou kondici dělají. Jenže mozek potřebuje tuk. Samozřejmě ne takový, který představuje sádlo nebo tučné uzeniny, ale takový, který obsahují už zmíněné ořechy, ryby, vajíčka.

„Bohužel žijeme v době, kdy se vždy objeví nějaký mýtus, že to či ono je škodlivé,“ upozorňuje výživový poradce Petr Havlíček. „Lidé pak ve snaze jíst zdravě, odmítají potraviny, které ale naše tělo potřebuje. Byli jsme toho svědky například s vajíčky. Říkalo se, že bychom je neměli jíst, protože mohou za kardiovaskulární problémy a cholesterol. Teď se samozřejmě ukázalo, že nejsou tak špatná, naopak, kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin je tělo žádá. Často za tím stojí lobbing velkých a silných společností, které potřebují dostat do prodeje své určité výrobky a dokážou získat na svou stranu i část odborníků, kterým lidé věří. Ale nejdůležitější je spoléhat na svůj vlastní rozum. Každý by přece měl cítit, co jeho tělu i duši dělá dobře,“ vysvětluje uznávaný odborník za výživu, který pracoval například na televizním pořadu Jste to, co jíte.

Stejně jako spousta jeho kolegů zastává názor, že kdo nemá v pořádku psychiku, nezbaví se ani špatné nálady. A čím je člověk starší, tím se mění hůře. Když se tedy budeme do svých jídelníčků snažit zařadit co nejvíce takzvaně šťastných potravin, může to být aspoň krok k tomu, aby nás jednou špatná nálada ba dokonce deprese nepřeválcovala.

jídlo psychika
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Antonín Nebuželský
Všechno co tady píšete mi chutná. A ostatní taky. A šťasten jsem, když do ucha mi chladná voda šplouchá :-)
Lenka Kočandrlová
Banány moc nemusím, jsou takové matlavé,raději mám mandarinky. Ořechy jím,miluji makadamiové,kešú, slané mandle,para,vlašské,lískové i piniová jádra. Čokoláda ,to nejde jeden čtvereček: buď jí sním na posezení,nebo někdy půl napůl. Taky vieneta není špatná. Jenže všechno se přejí...
Martin Vrba
Může nám jídlo zvednout dobrou náladu? Možná ano, ale nezvratné (i přímo zvratné) důkazy máme jen o tom, kdy se mu podařilo mnohokrát zvednout jen žaludek. :( ble - ble
Dana Puchalská
Mám ráda ořechy, čokoládu i banány. A podle článku jsem určitě nejšťastnější člověk kterého znám. Ale špenát nejím prostě mi nechutná.. ano, mýty o potravinách jsou leckdy víc než podivné.
Věra Ježková
Jídlo náladu zvednout může, dobrou zvedat nepotřebuju. Na mne funguje spolehlivě hořká čokoláda.
Jana Šenbergerová
Většinou mívám chuť na ty potraviny, ve kterých je to, co mi zrovna v organizmu chybí. Asi jsem nadmíru šťastná, protože coby požíračka ořechů a čokolády ve velkém, teď na ně nemám ani chuť. Pravdou je, že denně jím banán a chutnají mi vejce. Klidně i syrová. Ta jsem měla ráda vždycky.
Jana Šenbergerová
Většinou mívám chuť na ty potraviny, ve kterých je to, co mi zrovna v organizmu chybí. Asi jsem nadmíru šťastná, protože coby požíračka ořechů a čokolády ve velkém, teď na ně nemám ani chuť. Pravdou je, že denně jím banán a chutnají mi vejce. Klidně i syrová. Ta jsem měla ráda vždycky.
Martin Vrba
Jo – vzpomínám si na doby dětství – kdy v 50. letech bylo jakékoli jídlo v naší šestičlenné rodině těsně po výplatě pro nás tím největším štěstím. Večer před výplatou nás udělalo šťastným, když se našla někde v oděvu zapomenutá desetikoruna, za kterou se dalo koupit v automatu Svět poměrně dost (13 Kčs/kg ?) obyčejného a zakouřeného bramborového salátu. Před výplatou jsem byl také jen jeden z mála, který nešel odnést ve školní jídelně na tu hromadu nedojedených jídel: hrachovou kaši, šunko fleky, rizoto, krupicovou kaši, rýžový nákyp . . . Vždy totiž záleží na okolnostech a opravdu platí, že: „HLAD JE NEJLEPŠÍ KUCHAŘ“. Nyní, v době relativního dostatku, při našich rodinných oslavách nám rozzáří tváře s železnou pravidelností pečená kachní prsa se zelím a bramborovým knedlíkem. „To z nás endorfiny doslova tečou a tak je zavařujeme do sklenic na horší časy.“ Stačilo to nyní jen napsat a už sliním, jako ten Pavlovův čokl. Ale nedávno jsem si udělal obyčejné škubánky s mákem a při vzpomínce na maminku, jak nám je dělala ona, jsem se cítil vrcholně šťastný, měl jsem pocit, že tu byla chvilku se mnou. Ano – ono také záleží nejen co jíme, ale s kým to jíme. Dobrou chuť.
Anna Potůčková
Ano, zejména pak v zaměstnání, nebot to jsou nejlepší chvíle, když má člověk před sebou jídlo a zejména pak to, na které se těšil.
Jaroslav Holý
Já jsem nejšťastnější, když jím. A tak pro mě jsou všechny potraviny šťastné. A jedna z nějšťastnějších je třeba pečené kolínko či žebra, pěkně předem naložená.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.