Nepál pojmenuje himálajské
hory po Hillarym a Tenzingovi

Nepál pojmenuje himálajské
hory po Hillarym a Tenzingovi

6. 9. 2013

Nepál hodlá pojmenovat dva dosud bezejmenné himálajské vrcholky po prvních pokořitelích nejvyšší hory světa Mount Everestu - Edmundovi Hillarym a šerpovi Tenzingovi Norkejovi. Zamýšlený krok má podpořit turistiku v této krásné, avšak zoufale chudé zemi.

Novozélanďan Hillary a jeho nepálský šerpa zdolali vrcholek Mount Everestu v nadmořské výšce 8850 metrů 29. května 1953. Nepálská vládní komise nyní doporučila, aby jejich jména nesly dva dosud nepojmenované vrcholky, které by měly na jejich počest dostat jména Hillary Peak a Tenzing Peak.

Oba vrcholky - Hillaryho měří 7681 metrů a Tenzingův 7916 metrů - nebyly dosud pokořeny. Očekává se, že pro cizince budou otevřeny během jarní horolezecké sezóny, která začne v březnu příštího roku.

Oficiální činitelé doufají, že nově pojmenované vrcholky přitáhnou další horolezce a pomohou podpořit turistiku v Nepálu, který je domovem osmi ze 14 nejvyšších hor světa. Turistika přispívá k růstu tamní ekonomiky asi ze čtyř procent a zaměstnává tisíce lidí.

Od roku 1953 vystoupalo na vrchol Mount Everestu asi 4000 horolezců - mezi nimi například osmdesátiletý Japonec, americký teenager i nevidomý muž. Dva nepálští šerpové se dělí o rekord jednadvaceti výstupů na vrchol nejvyšší hory světa. Mount Everest s drsným počasím, lavinami a zrádným terénem si dosud vyžádal také smrt více než 240 horolezců.

turistika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.