Nejvíce soucitní jsou lidé
z malých měst a vesnic

Nejvíce soucitní jsou lidé
z malých měst a vesnic

9. 9. 2013

Češi jsou poměrně štědří a soucitní, příležitostně na dobročinnost přispěje každý druhý (47 %), ale jen sedm procent dárců přispívá na dobročinnost pravidelně, vyplývá z průzkumu neziskové organizace SOS dětské vesničky. Počet donátorů navíc klesá, oproti roku 2005 jich ubylo 14 %, což je zřejmě způsobeno celosvětovou recesí. I přesto lidé v Česku na dobročinné účely loni darovali v průměru úctyhodných 583 korun.

„Ve valné většině případů se jedná o příležitostnou finanční podporu. Pravidelných dárců je bohužel minimum, což velmi omezuje možnosti dlouhodobé udržitelné péče o děti,“ shrnuje výsledky průzkumu Petr Lužný, národní ředitel Sdružení SOS dětských vesniček.

Nejčastějšími pravidelnými dárci jsou lidé z malých obcí do pěti tisíc obyvatel. „Stojí za tím pravděpodobně větší sociální soudržnost v menších obcích a tím i větší starost o osudy druhých lidí. K přispívání na dobročinné účely motivuje veřejnost především vědomí, pomoci znevýhodněným lidem, v našem případě dětem,“ dodává Petr Lužný.

Sdružení SOS dětských vesniček se již 43 let stará formou dlouhodobé pěstounské péče o děti v nouzi, jež přišly o možnost vyrůstat ve vlastní rodině, zažily odmítnutí a v některých případech i zanedbávání či násilí. Od letošního roku nabízí i nové programy a služby.

dobročinnost
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
Bývaly časy, kdy sociální případy se řešily na úrovni obce. Každá obec měla svou obecní pastoušku, svého obecního blázna atd. V menších obcích není tolik možností přímého dárcovství a proto možným řešením dárcovské angažovanosti může být pravidelný příspěvek.
Zuzana Pivcová
Ráda bych řekla na omluvu nás, Pražáků, že zde se téměř denně setkáváme se zástupci různých charitativních a jiných dobročinných akcí, kteří nás na ulicích nebo v metru oslovují a žádají o příspěvek. Opravdu nelze vyhovět všem. Můžete je ignorovat, jako to někteří z principu dělají s tím, že nebudou suplovat stát, nebo přispět někomu a nárazově.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.