Potomci Čechů z Iowy
oplatí pomoc Česku

Potomci Čechů z Iowy
oplatí pomoc Česku

16. 9. 2013

Obyvatelé amerického města Cedar Rapids, kde je velká komunita potomků českých přistěhovalců, chtějí sbírkou pomoci České republice s odstraňováním následků červnových povodní. Tamní občanská iniciativa CR2CR tak chce mimo jiné oplatit pomoc, která v roce 2008 plynula opačným směrem. Tehdy povodně poničily i českou čtvrť Czech Village v Cedar Rapids, které je druhým největším městem ve statě Iowa. Krajané v USA teď chtějí svou pomoc věnovat na obnovu městské knihovny v Děčíně.

Město Cedar Rapids mělo Českou republikou vždy silné vztahy. Kdysi byli téměř všichni obyvatelé čtvrti Czech Village českými přistěhovalci nebo jejich potomky. Dodnes tam existují obchody jako pekařství Sykora nebo starožitnictví Deda and Babi's Antiques.

Čtvrť je také sídlem Národního česko-slovenského muzea a knihovny, což je jedna z největších turistických atrakcí v Cedar Rapids. Hlavní budova instituce leží přímo u řeky Cedar, a v roce 2008 byla i ona silně poničena povodněmi, stejně jako zdejší kostel sv. Václava.

„Byli jsme úplně pod vodou, byla to zkáza, jakou si neumíte představit,“ citoval místní server předsedu farní rady při kostele sv. Václava Boba Kazimoura. „Česká republika přišla na pomoc neohlášeně, aniž byla požádána, a poskytla nám 50 tisíc dolarů (zhruba 970 000 korun). To bylo týden po povodni. Bylo to jako opravdový dar z nebes, peníze jsme potřebovali na materiál a na okamžité opravy,“ řekl Kazimour.

Celkově česká vláda organizacím v Cedar Rapids poskytla 600 tisíc dolarů (asi 11,6 milionu Kč), z nichž velká část šla na obnovu česko-slovenského muzea.

Po červnových povodních v České republice se organizace CR2CR rozhodla pomoc oplatit. „Ukazuje se, že my jako Američané z Cedar Rapids jsme vděčni za pomoc, kterou nám poskytla Česká republika, když jsme byli v nouzi. Teď pomůžeme my, když jsou v nouzi oni,“ podotkl Steve Groner ze sdružení CR2CR.

Česko USA
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.