Vášnivá kráska i ustaraná ženská.
Česká Marlene - Jiřina Šejbalová

Vášnivá kráska i ustaraná ženská.
Česká Marlene - Jiřina Šejbalová

18. 9. 2013

Patřila k našim nejcharismatičtějším herečkám všech dob. Pro tajuplnou krásu a podmanivý zpěv jí někteří říkali „česká Marlene“ (podle Marlene Dietrichové). Herecké umění Jiřiny Šejbalové ve filmu Vlčí jáma zazářilo i na mezinárodním festivalu v Benátkách, kde jí v roce 1958 hlavní cenu jen těsně vyfoukla Sophia Lorenová.

Otevřená cesta na konzervatoř

Šejbalová pocházela z rodiny, kde k umění nikdy nebylo daleko. Jeden dědeček měl sochařskou dílnu, druhý byl operním korepetitorem a ve volném čase skládal písničky. Tatínek studoval mnichovskou malířskou akademii a hrál na několik hudebních nástrojů. A maminka vynikala dobrým sopránem.

Mladá Jiřina od dětství ráda zpívala a projevovala herecký talent. Cesta na konzervatoř jí byla pochopitelně v takové rodině otevřená. V letech 1920 až 1925 navštěvovala operní oddělení konzervatoře, které absolvovala u profesorky Branbergrové. Dva roky také navštěvovala dramatické oddělení. Hned po absolutoriu v roce 1927 úspěšně pohostinsky vystupovala v opeře Státního divadla v Brně.

Desítky vydařených let v Národním divadle

Přestože ji legendární Karel Hugo Hilar nabídnul roli i angažmá v Národním divadle, Šejbalová odmítla a spokojila se s občasným hostováním v drobných úložkách na této scéně. Svoji píli raději plně věnovala avantgardní scéně Dada Jiřího Frejky (1927 až 1928). Ale angažmá v Národním divadle na sebe nenechalo dlouho čekat. A pak trvalo nepřetržitě od roku 1928 až do roku 1971, kdy herečka odešla do důchodu.

Za půlstoletí své kariéry vytvořila Šejbalová desítky nejrůznějších rolí – od vášnivých krásek, přes děvy lehčích mravů až po životem těžce zkoušené ženy, hrála sobecké měšťačky i obětavé manželky, typy komické i tragické. Z filmových rolí patří k jejím známějším záletná paní Žofka v komedii Cech panen kutnohorských či Klára z dramatu Vlčí jáma, z televizních tetička Otýlie ze seriálu Taková normální rodinka.

Psala fejetony, ale i kuchařské knihy

Skvělá herečka, od jejíhož narození 17. září 1905 uplynulo 108 let, měla i literární talent. Uplatnila ho ve fejetonech i dvou kuchařských knihách, jimiž položila kořeny populárnímu trendu psaní kuchařek herečkami. Šejbalové kuchařka je i svérázným dokumentem doby. Čtenář se z ní například dozví, jak uvařit brambory s tvarohem, když jednu nebo druhou surovinu do samoobsluhy nedovezli, či jaký románek prožila její tchyně za raného mládí na zaoceánské lodi s básníkem Antonínem Sovou.

 

Vánoční záchvat marnivosti:
dar za desítky tisíc skončil v koši

Přátelé a kolegové vzpomínali na Jiřinu Šejbalovou jako na skvělou kamarádku a kuchařku. Při různých posezeních svým výrazným, operně školeným hlasem bez dlouhohého pobízení ráda zazpívala na hudbu Jaroslava Ježka, přidala i filmové songy, ba dokonce písničky k táborákům.

Ale i ona se někdy chovala jako pravá filmová hvězda. Alespoň podle režiséra Otakara Vávry, který ve svých pamětech zmínil příhodu o Šejbalové „nejstrašnějším vánočním zážitku“. Hereččin ctitel, zámožný majitel obchodu s módou, prý poslal svému idolu na Vánoce elegantní dlouhé rukavice. Šejbalová, která čekala luxusní kožich, je s rozhořčením vyhodila. Druhý den natěšený obchodník herečce zavolal, jak že se jí líbil jeho dárek. A čekal velkou pochvalu, protože do každého z prstů rukavic vložil pečlivě srolovanou pětitisícikorunovou bankovku...

herecké legendy
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Jiřina Šejbalová byla velmi zajímavá herečka, ve Vlčí jámě přímo excelovala, nedovedu si na jejím místě žádnou jinou herečku představit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.