Čeští lékaři skvěle zvládli novou
šetrnou léčbu po těžkém infarktu

Čeští lékaři skvěle zvládli novou
šetrnou léčbu po těžkém infarktu

4. 10. 2013

Chirurgové Nemocnice Na Homolce šetrně „opravili“ novou metodou srdce poškozené těžkým infarktem. K výduti srdeční komory se dostali malými otvory pomocí hadičky, kterou skrze cévy zavedli do bijícího srdce. Nemuseli přitom otevírat hrudník jako při klasickém postupu. „Odpadla tak řada komplikací spojená s velkou operací a mimotělním oběhem,“ sdělil primář kardiologického oddělení profesor Petr Neužil.

„Jsme rádi, že se nám podařilo provést výkon tímto miniinvazivním přístupem a ušetřili jsme pacienta rizik spojených se zákrokem samotným. Navíc jeho zotavení bude určitě o několik týdnů kratší, než kdybychom mu museli rozříznout hrudní koš,“ doplnil primář kardiochirurgického oddělení Ivo Skalský, který s profesorem Neužilem pacienta operoval.

Nebezpečná výduť

Výduť v podobě jakéhosi vaku se vytvoří právě v důsledku těžkého infarktu. Byť i malá, zhoršuje stažlivost, a tedy i výkonnost srdce. Když se neléčí, hrozí časem selhání srdce a v nejhorším případě i náhlá smrt. Možnosti léčby jsou omezené, léky zabírají jen částečně.

„Patrně nejúčinnější je výduť stáhnout, sešít a vyřadit z oběhu. Tím srdeční komora zmenší objem a zlepší se její funkce. Výkon může výrazně zlepšit vyhlídky pacienta a do budoucna zabránit vývoji srdečního selhání,“ uvedl Neužil.

Při použití nové metody se chirurg dostane dvěma malými řezy v podžebří do levé srdeční komory, kde propíchne jehlou srdeční přepážku a dostane se tak do pravé komory. V tom místě už je katétr, který tam zavedl z opačné strany kardiolog krční žilou. Pak oba v těsné spolupráci pomocí instrumentů vloží na určená místa kotvičky propojené vodičem a stáhnou. Výduť téměř vymizí a objem levé srdeční komory se zmenší do normálu.

Minimální komplikace

Operaci novou metodou podstoupil čtyřiasedmdesátiletý muž, který měl těžký infarkt před deseti lety. V levé komoře se mu vytvořila výduť, která mu působila obtíže. Trpěl dušností a otoky nohou. „Hned po zákroku se cítil mnohem lépe a výkonnost srdce se znatelně zlepšila,“ shrnul Skalský.

Dosud se při odstraňování výduti hrudník otevíral, pacient byl na mimotělním oběhu. Z velké rány hrozily pooperační komplikace, jako infekce nebo i mozková příhoda z kousku sražené krve, který by se dostal do mozku.

V Česku jsou nemoci srdce a cév hlavní příčinou úmrtí, zemře na ně 49 procent mužů a 55 procent žen.

infarkt srdce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.