Pojďte pane, budeme si hrát,
vyzval Břetislav Pojar diváky

Pojďte pane, budeme si hrát,
vyzval Břetislav Pojar diváky

8. 10. 2013

„Snažím se dělat dětské filmy tak trochu jako ledovec. Z něho je vidět sotva jedna desetina a dalších devět je pod vodou… Ale kdo chce, ten ho vidí celý,“ říkal jednou o své práci scenárista, režisér a výtvarník animovaných filmů Břetislav Pojar. „Je to vždycky šťastná výjimka, když se moje filmy pro děti líbí i dospělým, protože snad jediný Chaplin dokázal zaujmout všemi svými filmy jak obyčejného prostého diváka, tak i festivalové publikum.“

Velká osobnost animovaného filmu

Léta spolupracoval s výtvarníkem Jiřím Trnkou a po něm pak zaslouženě převzal roli prvního muže českého loutkového i animovaného filmu. Prosadil se i v zahraničí, točil například filmy pro OSN a sklízel ceny na prestižních filmových festivalech. Doma se mu o slávu postarali především medvědi, kteří se potkali u Kolína a řekli si: Pojďte pane, budeme si hrát.

Břetislav Pojar se narodil v Sušici před devadesáti lety, 7. října 1923. Začínal ve Studiu Bratři v triku, odkud v roce 1946 odešel s Trnkou do vznikajícího Studia loutkových filmů. Režijně debutoval v roce 1951 snímkem Perníková chaloupka. V roce 1960 získal za film Lev a písnička cenu Grand prix na festivalu v Annecy a následovala další ocenění, včetně Zlatého medvěda z festivalu v Berlíně či Zlaté palmy z Cannes.

Technologie sama nepomůže

Největší slávu mu přinesla tvorba pro děti. Vedle medvědího seriálu filmově zpracoval i Trnkovu Zahradu či večerníčky dle Dášenky Karla Čapka. Ze starších filmů vyniká Paraplíčko, domácí i zahraniční ocenění mu přinesla Jabloňová panna. Kromě nejrůznějších druhů animace si Pojar vyzkoušel také hraný a dokumentární film. V 1988 si ho francouzský režisér Jean-Jacques Annaud přizval ke spolupráci na svém filmu Medvědi, k němuž vytvořil animované snové sekvence.

Pojar zemřel v říjnu 2012. Ale i na konci života aktivně sledoval dění ve svém oboru. „Technologie sama o sobě nepomůže, pokud nezapojíte hlavu. Důležité je, co vymyslíte,“ řekl na adresu aktuálních trendů v animaci. Počítačovou animaci rozhodně nezavrhoval, znal její možnosti, jen litoval, že už sám nezvládne „namačkat knoflíky v počítači“.

 

Medvědi od Kolína i dnes strčí
do kapsy svou novodobou konkurenci

Spolu se scenáristou Ivanem Urbanem a výtvarníkem Miroslavem Štěpánkem byl režisér Břetislav Pojar jedním z autorů legendárních animovaných příběhů o dvou plyšových medvědech – tedy filmu Potkali se u Kolína a seriálu Pojďte pane, budeme si hrát. Malé i velké diváky si medvědi získali bohatou imaginací, smyslem pro vizuální gag i vtipným doprovodným textem v podání Rudolfa Deyla mladšího, později Františka Filipovského. Tihle medvědi tu budou na věky: jedineční, originální, zábavní, poetičtí, hraví, něžně dojemní, nedostižní... Proměňují se v pytlíky bonbonů, auta, vlaky, závory, zvětšují se, zmenšují... Prostě blbnou. O jejich kvalitách nejlépe svědčí to, že i po půlstoletí hravě obstojí v konkurenci současných animovaných filmů. A většinu z nich strčí do kapsy.

„Vymyslíte nějaký příběh, který je pro určité diváky, a přemýšlíte, jestli je pro děti nebo pro dospělé. A pak se ukáže, že je to třeba naopak. Když jsem udělal medvědy, tak to bylo nejdříve pro osmnáctileté teenagery,“ okomentoval práci na tomhle nesmrtelném díle Břetislav Pojar.

pohádky
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Vždy mě fascinovala nápaditost při proměnách těch plyšových rošťáků.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.