Foto

Vánoční šupináči prý nepodraží.
Anebo jenom o koruny

13. 10. 2013

Letošní produkce ryb v Česku bude nižší než v předchozích dvou letech. Rybáři očekávají, že z rybníků vyloví kvůli nepřízni počasí zhruba o 500 až 600 tun méně ryb než loni, z dlouhodobého hlediska bude letošní produkce průměrná. Ceny kaprů na předvánočním trhu by přesto neměly výrazněji vzrůst.

Meziročně nižší produkci ryb způsobila především delší zima, červnové povodně a následná dlouhotrvající sucha v létě. Vše se podepsalo na nízkých přírůstcích ryb, plno rybníků bylo vypláchnuto povodní, uvedl ředitel Rybářského sdružení České republiky Michal Kratochvíl. Velká voda z rybníků vypláchla zejména mladší ryby, které jsou k velkým průtokům náchylnější. To by mohlo nepříznivě ovlivnit zajištění násad ryb pro následující roky.

Cena tradičních kaprů na předvánočním trhu by navzdory mírně nižší produkci neměla letos vzrůst, případně vzrůst jen minimálně. Někde to může být řádově o koruny, někde ke změnám nemusí dojít vůbec,“ odhadl Kratochvíl s tím, že jasnější to bude po skončení výlovů v polovině či na konci listopadu. Tuzemští producenti ryb si podle něj nemohou dovolit extrémní zvýšení cen také proto, že se obávají, že by lidé pro vánoční večeři raději sáhli po rybách z dovozu či vepřovém nebo kuřecím mase na řízky. Loni se cena kaprů před Vánoci pohybovala od 70 korun po více než 90 korun v závislosti na regionu a jakostní třídě.

Spotřebitelé se nemusí obávat, že by se na českém trhu projevil nedostatek tuzemských ryb. Čeští producenti jsou případně připraveni omezit jejich export.

 

  „Rybí“ čísla hlásí
mírný poskles

Tržní produkce ryb v Česku loni dosáhla 20 763 tun. Ve srovnání s rekordním rokem 2011 to byl pokles o 1,2 procenta. Také průměrná spotřeba sladkovodních ryb mírně klesla na 1,41 kilogramu na osobu z předloňských 1,47 kilogramu. Zhruba 87 procent loňské produkce představoval dlouhodobě nejrozšířenější kapr. Na vývoz šlo 8600 tun ryb, tedy 41 procent z celkového výlovu. Naprostá většina tuzemských prodejů kapra se každoročně uskuteční před Vánoci.


kapr Vánoce
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.