Nemají na vás v lékárnách čas? 
Dr.Max je přátelský k seniorům

Nemají na vás v lékárnách čas?
Dr.Max je přátelský k seniorům

15. 10. 2013

Významným demografickým trendem současné doby je stárnutí populace. Prodlužování délky života a současně nižší počet narozených dětí bude mít za následek výrazné zvýšení podílu osob starších 65 let v populaci. V roce 2060 vystoupá jejich podíl až na 34 % ze všech obyvatel České republiky. V absolutním vyjádření se bude jednat o 3,2 milionu seniorů.

Stárnutí přináší do lidského života řadu ekonomických i sociálních problémů. Stojí za nimi měnící se postoje a chování mladších lidí k seniorům, změny v ekonomické aktivitě, ve vzdělanosti a kulturní úrovni. Všechny tyto změny mohou vést ke generačním konfliktům, které společnost rozdělují. Proto je nutné naučit se chápat starší občany, pomáhat jim a žít s nimi ve vzájemné úctě.

Špatná komunikace s pacienty

Běžný život staršího člověka je plný překonávání nejrůznějších překážek. Starší občané jsou častěji nemocní a převažují u nich chronické choroby. Ruku v ruce s vyšší nemocností jde zvýšená potřeba předepisovaných i volně prodejných léků, čímž pro seniory stoupá finanční zátěž, spojená s jejich úhradou. Další komplikace plynou z nevhodných kombinací léků předepisovaných různými lékaři. Komunikace s pacienty je slabým místem zdravotnické péče a zcela podceňovaná je komunikace se seniory. 

Dr. Max přátelský k seniorům!

Pracovníci lékáren Dr. Max jsou v každodenním kontaktu se staršími občany, neboť více než 70 % jejich zákazníků tvoří lidé starší padesáti let. Velmi dobře si proto uvědomují těžkosti, které s sebou stáří přináší. Zhoršený zrak či sluch, zpomalené vnímání i vyšší přecitlivělost vyžadují speciální přístup i komunikaci. Ve spolupráci s občanským sdružením ŽIVOT 90 byl proto vytvořen speciální projekt „Dr. Max přátelský k seniorům“. Odborný personál lékáren Dr. Max byl v rámci tohoto projektu proškolen v oblasti nejčastějších zdravotních problémů seniorů a v komunikaci s nimi. Pracovníci lékáren Dr. Max dokážou nyní starším lidem lépe poradit a srozumitelně zodpovědět jejich dotazy. Všechny lékárny, jejichž pracovníci prošli tímto speciálním tréninkem, jsou označeny samolepkou „Dr. Max přátelský k seniorům“. Tato samolepka zdůrazňuje, že senioři jsou v lékárnách Dr. Max vítáni!

Speciální lékové poradenství

V lékárnách Dr. Max se zaměřují na řešení i dalších problémů, s nimiž se potýkají senioři při užíváním léků. Lékárenský program umožňuje evidovat všechny léky, které si pacient vyzvedl v dané lékárně, a tak lze včas odhalit případné možnosti pochybení, jako například nevhodné kombinace léků nebo stejné léky s jiným názvem, předepisované různými lékaři. V některých lékárnách je provozováno speciální lékové poradenství, které je určeno zejména pro pacienty, užívající velké množství různých léků. Lékárník pacientům objasní, k čemu který lék slouží, jak jej správně užívat a co vše mohou pro sebe udělat. K dalším výhodám, které poskytují lékárny Dr. Max nejen seniorům, patří trvale nízké ceny léků a doplňků stravy či věrnostní program Klientská karta Dr. Max, se kterou vždy ušetříte.

léky zdraví
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Novotná
Nechodím do jedné lékárny.jdu tam ,kde to mám právě v danou chvíli nejblíž.Pokud jedu nakoupit,tak Kaufland-to znamená ,,Max"pro pravidelné léky chodím 4krát do roka a je pravda,že nyní v ,,Maxovi"mi nabídli léky stejných účinků bez doplatku a to mi jinde nenabídli.Neměli je a nebo nechtěli??Mladá usměvavá lékárnice se divila,že mi to nikdo jiný nenabízel.Náhoda,nebo ochota?:I ve městě je ještě jedna jejich lékárna a tam jsou také ochotní.Z A T I M jsem se s neochotou v lékárně nesetkala.
Ivana Zadražilová
Já tedy moc dobrou zkušenost s lékárníky nemám. Zdá se mi, že sjou mnohdy až moc po bičem dodavatelů léků a sanží se prodat ty nejlevnější léky. Ale holt, to je ten svobodný trh. Ale když nám nabízí u Dr. Maxe přátelství, tak proč to nevyzkoušet, třeba mě mile překvapí.
Karel Pokorný
My máme Maxíka, jak říkáme naší lékárně, téměř u domu, takže tam chodíme. Máme jejich věrnostní kartu, takže léky jsou levnější. Ale i tak utratíme za ně dost peněz. Bohužel. Přitom zdraví si za peníze nekoupíš...
Zuzana Pivcová
Já si kupodivu na vstřícnost v lékárnách, kam ovšem chodím hodně málo, stěžovat nemohu. Poradí mi dost ochotně a celkem fundovaně.
Svatava Páleníková
Je pravda, že v lékárně nemají čas na nějaké dlouhé vysvětlování. Odbavují své zákazníky jako v jakémkoli jiném krámu. A tak bych přivítala jakousi větší vstřícnost. Otázkou je, zda v lékárních Dr.Max to opravdu bude bude fungovat jinak. Podle mě je to o tom, zda budou mít na to dostatečnou kapacitu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%