Cameron Kerry navštívil Horní
Benešov, rodiště svých předků

Cameron Kerry navštívil Horní
Benešov, rodiště svých předků

14. 10. 2013

Bratr současného šéfa americké diplomacie Cameron Kerry poprvé s manželkou Karthy Weinmanovou navštívil Horní Benešov na Bruntálsku, odkud pocházejí jeho předkové. Žil tam jeho pradědeček, který dělal sládka v někdejším místním pivovaru, i dědeček. Kerry se na náměstí setkal s lidmi, podíval se na místo, kde v minulosti stával pradědečkův dům, zasadil pamětní strom u základní školy a v ní otevřel jazykovou učebnu.

Kerry řekl, že je přijetím v Horním Benešově dojatý. Připomněl, že jako spousta lidí, i jeho prarodiče odtud odcestovali do Ameriky za lepším životem. „Velmi mě těší, že tu můžu být. Určitě budu pozdravovat celou rodinu, ukážu jim všechny fotky a dokumenty z této cesty," řekl Kerry. Rodina podle něj žádné vzpomínky na prapředky nemá, zůstala jen fotka babičky, po dědečkovi, který zemřel v roce 1921, žádné památky nezbyly.

Na náměstí Cameron Kerry přečetl lidem dopis, který do Horního Benešova poslal jeho starší bratr John. Ten poděkoval městu za udělení čestného občanství. „Cela rodina jsme hrdí na spojení, jaké máme s Českou republikou a s Horním Benešovem. Jenom lituji, že mi rozvrh nedovoluje, abych právě teď do Horního Benešova přijel. Velice se ale těším na možnou návštěvu v blízké budoucnosti,“ četl Cameron Kerry z bratrova dopisu.

John Kerry v roce 2004 kandidoval na funkci amerického prezidenta. Prohrál ale s Georgem Bushem. Při pátrání po původu prezidentského kandidáta tehdy zjistil rakouský genealog Felix Gundacker, najatý listem The Boston Globe, že dědeček bratrů Kerryových z otcovy strany Fritz Kohn se 10. května 1873 narodil v městečku Bennisch (dnešní Horní Benešov) v tehdejším Rakousko-Uhersku.

Pradědeček bratrů Kerryových Benedikt Kohn byl v Horním Benešově sládkem v pivovaru, zemřel v roce 1876. Vdova se pak s dětmi odstěhovala do Vídně. Jeden ze synů, Fritz Kohn, který tam pracoval jako prokurista továrny na výrobu bot, v roce 1901 požádal úřady o změnu příjmení. Konvertoval také od židovské víry ke katolicismu. Od roku 1902 rodina používala příjmení Kerry, o čtyři roky později se Kerry odstěhoval do Spojených států a nechal si říkat Frederick A. Kerry. Stal se úspěšným obuvníkem, ale v roce 1921 spáchal za nejasných okolností sebevraždu. Zanechal po sobě syna Richarda, jehož syny jsou Cameron a John Kerryovi. Ani jeden z nich svého dědečka nepoznal, John se narodil v roce 1943, Cameron roku 1950.

politika USA
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%