Leonidy

Leonidy

21. 10. 2013

Na obloze se stále něco děje, a to nemám na mysli pohyb mraků, letadel a družic, které brázdí naše nebe, či dokonce občasné výskyty UFO. Už jsem se zmínila o Perseidách, které neodmyslitelně patří k létu podobně jako svatojánští broučci. I podzim má své nebeské “bludičky“. Protože brzy nastane jejich čas, znovu jsem nahlédla do Wikipedie, abych vám je přiblížila.

Leonidy jsou meteorický roj spojený s mateřskou kometou Tempel-Tuttle. Jde o jeden z nejvýraznějších a nejčastěji pozorovaných meteorických rojů. Své maximum – období, kdy je vidět nejvíce meteorů – má okolo 17. až 18. listopadu. Jeho radiant leží v „hřívě“ souhvězdí Lva.

Nejpozoruhodnějším pozorováním byl déšť Leonid v listopadu 1833, kdy bylo pozorováno přes 46 tisíc meteorů za hodinu. Yaleský matematik Denison Olmsted tehdy vysvětlil, že vyletování meteorů z jednoho bodu (radiantu) je důsledkem perspektivy. Statisíce meteorů, které té noci zazářily, se pohybovaly podél rovnoběžných drah. Proto zdánlivě vyletovaly z jediného bodu, který byl nazván radiant („vyzařující“). Podle polohy tohoto radiantu (rektascenze 153°, deklinace +22°) v souhvězdí Lva (latinsky Leo) byl meteorický roj nazván Leonidy. Zjištění, že meteory mají kosmický původ a nejsou čistě atmosférickým jevem, jak napovídá význam řeckého slova meteoros - „vznášející se v ovzduší“ - bylo neméně překvapivé než neobvyklý pohled na „déšť padajících hvězd“. Tento poznatek vzbudil zájem o studium meteorů a vznikl nový obor, meteorická astronomie.



Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Kabátová
Jano, jsi opravdu dokonalá spisovatelka.
Jana Šenbergerová
To mě těší, Jitko, a věřím, že svého rozhodnutí nebudeš litovat. Doufám, že nás budeš o svém studiu také občas informovat.
Jitka Chodorová
Hned jsem si Jani myslela,že je to tvůj článek.Mám možnost za pár týdnů začít chodit na ÚTV,skoro v místě bydliště,dlouho jsem se rozmýšlela,protože se začíná oborem,který mě moc nebere,a to je astronomie.Když čtu tvé články,tak jsem změnila názor,ono to zas tak nezajímavé není,tak já se rozhodla,díky tobě,že tam chodit budu.Díky Jano.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.