Půlnoční melancholik a bojovník Václav Neckář slaví osmdesát let
Václav Neckář na galakoncertu u příležitosti svých 80. narozenin. FOTO: Roman Vondrouš, ČTK

Půlnoční melancholik a bojovník Václav Neckář slaví osmdesát let

23. 10. 2023

Koncem 60. let ohromil veřejnost v triu Golden Kids spolu s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou. Za svůj umělecký vrchol ale Václav Neckář považuje přelom 70. a 80. let, kdy nazpíval řadu hitů. Očistcem se pro něj stal rok 2002. Postihla jej tehdy těžká mozková mrtvice.

Neckář však dokázal nemožné a na pódia se vrátil. Zpěvák dnes slaví 80 let.

Stín katedrál, Lékořice, Čaroděj Dobroděj, Kdo vchází do tvých snů (má lásko), Ša-la-la-la-li, Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, Doktor Dam Di Dam nebo Je ráno, Anno – to jsou jen některé z Neckářových nejznámějších písní. Zpěvák od roku 1971 koncertuje se skupinou Bacily, kde je kapelníkem jeho mladší bratr Jan. Natočili alba různorodá: folkrockové Tomu, kdo nás má rád (1974), bigbítové Planetárium (1977) či rockové Pod komandem lásky (1988).

Pražský rodák, který dlouhá léta prožil i v Ústí nad Labem, začal kariéru v triu Golden Kids. Kapela slavila úspěchy jen krátce, protože komunistický režim v roce 1970 zakázal Kubišové zpívat. Po roce 1989 se všichni společně sešli k několika koncertům. S velkým návratem se počítalo až při příležitosti 40. výročí založení kapely. Z důvodu soudních sporů mezi Kubišovou a manželem Vondráčkové Martinem Michalem z něj ale sešlo.

Kromě hudby Neckář za mlada koketoval i s herectvím, ale na DAMU se opakovaně nedostal. Jako elév působil v Mosteckém divadle pracujících, v plzeňské Alfě a pražském Rokoku. Zahrál si ovšem i ve filmech, jimž vévodí Oscarem ověnčené Ostře sledované vlaky. Hlavních rolí se Neckář zhostil také ve Skřiváncích na niti a v pohádce Šíleně smutná princezna. Některé písně k filmům také nazpíval: Jak básníci přicházejí o iluze, Jak utopit doktora Mráčka nebo Páni kluci.

Rána osudu

V roce 2002 přišel životní zlom – mozková mrtvice, po níž se zpěvák učil znovu mluvit i texty písní. „Všechno jsem zapomněl. Z pěti set písniček, které jsem kdy nazpíval, jsem se zatím naučil asi jen dvacet nebo dvaadvacet textů,“ řekl v roce 2011 v České televizi. Na koncertech si od té doby vypomáhá čtecím zařízením. Tak tomu bylo i na jeho narozeninovém galakoncertě v Hybernii, kde oslvil osmdesátku se svými fanoušky.

Interpret, který v době největší slávy dostával fanynky do kolen nejen plachým úsměvem, vydal v roce 2005 nové album Oči koní a vzápětí i výběrovou desku mapující celou jeho kariéru. Opětovný příval popularity pak Neckář pocítil v roce 2011, kdy natočil píseň Půlnoční. „Ta písnička mi šla ze srdce, je v ní všechno. Hlavně smutek,“ řekl v rozhovoru pro deník Blesk.

Úspěšný hit k filmu Alois Nebel, pod nímž je autorsky podepsána dvojice Jaromír Švejdík (alias Jaromír 99 z kapely Priessnitz) a Dušan Neuwerth, se vzápětí zařadil mezi nejhranější v rozhlase a oslovil všechny generace posluchačů. Při vyhlašování Cen Anděl 2011 se Půlnoční stala vítězem v kategoriích Skladba, Videoklip roku a Neckář vešel do Síně slávy. Absolvoval poté řadu koncertů, objížděl festivaly a v roce 2012 vydal celé studiové album Dobrý časy.

V říjnu 2023 v Divadle Rokoko v živém vysílání Českého rozhlasu Dvojka pokřtil Václav Neckář nové album. Při této příležitosti byl jako druhý hudebník v historii uveden do Síně slávy Českého rozhlasu, a to po Martě Kubišové. Zároveň získal od hudebního vydavatelství Supraphon ocenění Legenda Supraphonu.

 

Golden_Kids_(1969).jpg

Golden Kids v roce 1969. FOTO: Joost Evers/Anefo,
CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia

hudební legendy kultura zpěvák
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
V článku chybí zmínka o tom, že 28. září 2023 vydal Vaškovi Neckářovi Supraphon úplně novou písničku Snílek. Video je na youtube ke shlédnutí pod https://youtu.be/OsDTE_oRPyg?si=p9V4AgNBCN0EX7tb.
Dagmar Bartušková
Vašku, na zdraví! ♥️
ivana kosťunová
Začínal opravdu v Ústí nad Labem jako elév, ale hereckou a pěveckou kariéru nastartoval právě v divadle Alfa v Plzni
Eva Mužíková
Písničky Václava N. mám ráda, můj první manžel mu byl dost podobný, dokonce si nechal ušít podle něj jedno oblečení. Byl ale vyšší... Nyní jsem mu svojí vrásčitou tváří podobná já..
Ludmila Černá
Václav Neckář mě doprovázel od puberty. Jen u těch začátků mám pocit, že začínal v Ústí nad Labem. Vybavuje se mi článek z LD nevím kolikátého roku, kde o něm psali jako elévu divadla v Ústí nad Labem. Pamatuji si to jedině dík tomu, že jsem nevěděla, co je elév. A vrtalo mi hlavou, co asi tak elév v divadle dělá. Wikipedie nebyla...
Marie Seitlová
Mám jeho písničky ráda a přeji mu zdraví.
ivana kosťunová
Nojo- trio. Taky blbnu. :))
Blanka Lazarová
Ivano, trio Golden Kids.
ivana kosťunová
V článku je několik nepřesností. Václav Neckář odstartoval svoji kariéru v letech 1964- 1965 v divadle Alfa v Plzni. Jeho první natočený hit měl název Ze soboty na neděli, a následovaly další. Teprve když přešel z Plzně do divadla Rokoko v Praze, kde se sešel se svými kolegyněmi Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou, napsal pro ně Darek Vostřel představení s názvem Čekání na slávu a tak vzniklo asi v r. 1968 duo Golden Kids. Osobně mám z jeho tvorby nejraději Planetárium a Příběhy, písně a balady. Ještě bych zmínila jeho účinkování v muzikálu Gentlemani. Přeji Václavu Neckářovi hodně sil do dalších let.
Dana Puchalská
Václav Neckář je kus mého mládí.... :-) :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.