Malta, milosrdná bomba
z Čech a Alzheimer Europe

Malta, milosrdná bomba
z Čech a Alzheimer Europe

5. 11. 2013

Co mají Malta a Česká republika společného? Našli bychom toho překvapivě mnoho. Například obě patří mezi země, které vstoupily do Evropské unie v roce 2004. Na to vzpomene každý. Daleko méně známý je příběh, který se odehrál v roce 1942. Tehdy, 9. dubna 1942, při náletu na město Mosta byl místní chrám Nanebevzetí Panny Marie zasažen třemi bombami. Těžká bomba prorazila velikou kupoli a vlétla do hlavního prostoru chrámu, kde byly v té době tři stovky lidí. Bomba nevybuchla a nikoho nezranila. To Malťané dodnes považují za zázrak, který si připomínají bohoslužbou. Málo se ale ví, co tomuto zázraku napomohlo: bomba údajně neměla rozbušku. Dělníci v plzeňské Škodovce místo ní prý vložili dopis pro ty, které jejich odvážný čin zachránil.

Jak zlepšit kvalitu života

V sobotu 12. října skončil na Maltě dvacátý třetí výroční kongres Alzheimer Europe. Probíhal od 10. října pod záštitou a za osobní účasti prezidenta Malty Dr. George Abely, ministrů zdravotnictví i sociální péče a parlamentního tajemníka pro práva občanů s disabilitou a pro aktivní stárnutí.

Kongresu se zúčastnilo více než 500 delegátů z evropských zemí i ze zámoří. Na programu se podíleli přední vědci zabývající se problematikou demence a života lidí s Alzheimerovou chorobou a jinými onemocněními způsobujícími demenci, a to nejen z pohledu medicíny, ale také psychosociálních intervencí a dalších oblastí. Velmi významný byl přínos vědecké skupiny INTERDEM, která se soustřeďuje na psychosociální intervence, tedy nefarmakologické přístupy, které mohou zlepšit kvalitu života lidí s demencí. Velká pozornost byla v programu konference věnována demenci přizpůsobenému a přátelskému prostředí, a to včetně technického a architektonického řešení, možnostem podpory nezávislého života, ale také etickým aspektům péče a problematice péče v zařízeních, která by měla být co nejkvalitnější a co nejméně omezující, jak ostatně nedávno publikovala ve svém rozsáhlém stanovisku právě Alzheimer Europe.

Buďte k nám přátelští

Česká republika byla velmi významně zastoupena, a několik vědeckých týmů (z 3. lékařské fakulty a Fakulty humanitních studií UK, ČVUT a Ostravské univerzity) se aktivně zúčastnilo vědeckého programu. Zastoupeni jsme byli také na jednání všech pracovních skupin, které se v před konferencí a v jejím průběhu sešly, jednalo se o výbor a výroční plenární zasedání Alzheimer Europe, výbor a pracovní setkání INTERDEM i setkání pracovní skupiny lidí s demencí.

Významnou přednášející byla paní Nina Baláčková, místopředsedkyně pracovní skupiny osob žijících s demencí při Alzheimer Europe, která se na plenárním zasedání konference podělila o zkušenosti svého života s presenilní formou Alzheimerovy choroby, která u ní byla diagnostikována ještě před dosažením padesáti let věku. „Svět, ve kterém žijeme je složitý – a představte si, jak složitý musí být pro nás, kteří žijeme s demencí. Nestačíme jeho rychlosti a někdy něco nechápeme. Velmi dobře však rozumíme tomu, jak se k nám lidé chovají. Vždyť jsme to stále my, i když se potýkáme s „panem Alzheimerem“.  Potřebujeme lidi a prostředí přátelské i pro nás, lidi žijící s demencí. Jsem proto moc vděčná, že mám jak podporu své rodiny a přátel, ale také lidí, kteří mají podobnou zkušenost jako já. Demence mi tak nepřinesla jenom ztráty, ale také mnoho nových přátel, lidí, kteří se o nás zajímají jak u nás doma tak i v Alzheimer Europe. Dalšími kamarády jsou lidé, kteří se u nás v Praze zúčastňují našich toulek myslí a pamětí, jak říkáme setkání lidí s demencí, které vede paní doktorka Jarolímová z České alzheimerovské společnosti. Dalšími jsou lidé z naší pracovní skupiny při Alzheimer Europe, která se sešla poprvé v Glasgow, a teď se scházíme při každé možné příležitosti, i když to není jednoduché a potřebujeme podporu a doprovod,“ uvedla Nina Baláčková.

Paní Olga Rohra, předsedkyně této pracovní skupiny v diskusi řekla: „My, kteří žijeme s demencí, potřebujeme, aby se o nás rozhodovalo s námi. To je pro nás strašně důležité. Ne o nás, ale s námi, a to jak na individuální, tak na celospolečenské úrovni. Proto jsme rádi, že Alzheimer Europe naše setkání umožňuje, že jsme zastoupeni v jejím výboru a že se naše názory respektují.“

Co dělají politici? Jak kteří

Opakovaně se v různých souvislostech na konferenci diskutovalo také o důležitém datu 11. prosince tohoto roku – dni, na který ministerský předseda Spojeného království Velké Británie a Severního Irska David Cameron svolal do Londýna G8 summit k problematice výzkumu demence.

Cameron tak svou dosud převážně britskou iniciativu proti demenci významně rozšiřuje na mezinárodní pole. Na webu, kde je možné diskutovat o problematice výzkumu demence, jsou uvedeny věty z jeho projevu na schůzi  Alzheimer´s Society (britské alzheimerovské společnosti) v březnu 2012, kterými uvedl svou výzvu k iniciativě proti demenci:

„Jednou z největších výzev naší doby je ta, kterou bych nazval tichou krizí. Krize, která krade životy a slzy ze srdcí rodin, ale jaké její dopady opravdu jsou, nedokážeme zatím ani dohlédnout. Je to skutečně národní krize a tak musíme i jednat. Musíme nasadit všechny síly, bojovat proti této nemoci, a to na všech frontách naší společnosti.“

Zanedlouho proběhnou volby do Evropského parlamentu. Alzheimer Europe vyzvala své členy, národní alzheimerovské organizace, aby oslovily politiky kandidující v těchto volbách a dotázaly se jich, co hodlají učinit také pro lidi s demencí.

Česká alzheimerovská společnost by se neměla ptát jenom politiků kandidujících do Evropského parlamentu, ale také těch, kteří kandidovali do parlamentu českého: „Vážení kandidáti a poslanci, co hodláte v případě svého zvolení učinit pro to, aby se i v naší zemi žilo lépe 135 tisícům lidí s demencí v České republice a dalším 400 tisícům jejich blízkých, kteří se o ně starají a podporují je?“

 

Doc. MUDr. Iva Holmerová, Ph.D.
předsedkyně České alzheimerovské společnosti a místopředsedkyně Alzheimer Europe
iva.holmerova@gerontocentrum.cz
www.alzheimer-europe.org

Alzheimerova nemoc Iva Holmerová
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miroslav Štorch
Dobrý de, článek se mi moc líbil, ale vzbudil mou velkou zvědavost co asi bylo v dopisu uloženém v bombě. Jestli to napsali jen v češtině nebo i v jiných jazycích. Jako sabotáž při výrobě by to asi Němci velmi tvrdě trestali. Je obsah toho dopisu někde dostupný na intenetu ? Děkuji za odpověď. :-) Někteří naši politici také trpí presenilní demencí, když v parlamentu mohouveřejně vyslovit názor, že v noci pracují jen zloději a prostitutky. Nějak zapomínají na tisíce lidí na nočních směnách - na lékaře a zdravotní sestry, strojvedoucí, vychovatele, hlídače, policity, hasiče a mnoho dalších. Takového poslance je třeba zbavit mandátu a odvolat pro vážnou nemoc, která způsobuje obrovské politické škody. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.