Podzimní výlet

Podzimní výlet

11. 11. 2013

Je neděle. Malinko jsem si poležela, a tak vstávám se sluníčkem. Opravdu slunečné ráno. Rychle uvařit a někam vyrazit do přírody. Je 10. listopadu a to jindy už jsou plískanice a mrazivo. Tohle počasí přímo vyzývá na procházky. A tak jedem.

Po návštěvě hrobu mojí maminky odjíždím na nedalekou Lipnici, rodiště maminky. Je to ostuda, ještě jsem neviděla "Haškovu hlavu". A tak jdu. Auto zaparkuji u kamenického podniku pod Lipnicí a pomalým krokem sestupuji na louku, kde je socha p. Dvořáka. Osvícená popoledním sluníčkem. O sochu opřená dvě kola - mladičký pár se ohřívá u sochy s knihou v ruce. Vyfotím si "Hlavu" a pokračuji po zelené. Směrovka je do lesa a kolem rybníčku, po hrázi dál do lesa. Malé stoupání a už je další směrovka. Tentokrát žlutá. Po 50ti metrech je vidím. "Zlaté oči." Nenápadný minirybníček a na druhé straně na mě koukají a zrcadlí se "Oči" p. Dvořáka.

Za mnou přicházejí rodiče s dětmi a psem a tak "ustupuji" po žluté zpět na hlavní cestu a po žluté vycházím směrem k Lipnici. Ale vždyť mě to vede úplně jinam? Kde mě to vyvede? Přes silnici do mírného kopce a už to poznávám, vždyť právě vycházím k památníku odposlechu: "Bretschneiderovo ucho". Bylo odhaleno jako první v roce 2005 a bylo pojmenováno po tajném policistovi z románu "Dobrý voják Švejk". Tři metry vysoké ucho vytesané pod vedením p. R. Dvořáka podle sádrové předlohy z hostince "U české koruny."

A přibývá další barva směrovky. Tentokrát modrá a ta je k rozcestníku. A ejhle, další barva - červená. Ta mě zavedla k "Ústům pravdy". V zatopeném lomu asi 3 metry vysoká vytesaná ústa - opětovně za dohledu p. Dvořáka. Vracím se po značkách. Krásný pohled na zápaní stranu lipnického hradu. A kolem starších bytovek scházím na sinici a k autu. Dnes se "U české koruny" nestavím, je tam hodně turistů a ještě mám doma povinnosti. Našlapaných asi 5 km v slunečném odpoledni. Tak to byl zase krásný den.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Vysočina je krásná a plánuji tam vyrazit v červnu, moc ji neznám -
Marie Novotná
V kapli věže Samson bývají různé výstavy.Sklo mohlo být z ,,Huť Anna".je to soukromá huť a dělá repliky hystorického skla do celého světa.http://www.hutanna.cz/historie.php,,,,malá ,ale hezká huť,usměvavý lidé,ochotní ukázat zákazníkum vše.Od výroby po finální výrobky. Na hradě Lipnice je moc hezká prohlídka v dobovém oblečení a scénky ze života na hradě.návštěvník je vtažen do děje.I mluva je dobová.
Jana Šenbergerová
Tento hrad jsem navštívila už dávno a nejvíc mi utkvěla vzpomínka na poštolky, které tam hnízdily a broušené sklo s motivy bodláku, jen nevím, jestli bylo stálou součástí expozice, nebo jen nějaké výstavy. Milé připomenutí...
Zuzana Pivcová
Tenhle kraj vůbec neznám, škoda. Zajímavosti, které jste tak hezky popsala, mě lákají.
Marie Novotná
Omlouvám se,ale poslední fotka není z Lipnice ,ale z cesty domů.Je to ,,Pomník padlých v napolenské válce" z roku 1808-1813.Stojí v lesích Vadína k silnici na Lipnici.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...