Foto

Život podle slevových letáků

20. 11. 2013

Jsou fajn, dá se díky nim ušetřit dost peněz, ale pozor, mohou být i škodlivé. Řeč je o slevových letácích. O těch papírech, které na nás téměř každý den vykukují z dopisních schránek, pultů u pokladen obchodů nebo vypadávají z novin a časopisů. A pozor, hrozí na nich závislost.

Mnozí lidé si své návštěvy obchodů řídí výhradě podle slevových letáků. A jde zejména o lidi vyššího věku nebo naopak o maminky na mateřské. Zkrátka o ty, kteří nejsou limitováni dobou strávenou v zaměstnání a mají čas vyrazit do obchodu podle toho, kdy je tam právě levnější máslo, prací prášek, mouka, prostěradla, vejce nebo čisticí prostředky.

„Děti se mi smějí, ale já jsem ochotna klidně vyrazit přes celou Ostravu do toho supermarketu, kde právě mají to či o no levnější,“ vypráví šedesátiletá paní Radmila. A sebekriticky přiznává: „Ano, jedu třeba pro velké balení toaletního papíru z Hrabůvky do Poruby, což je přes půl města a projedu na jízdenkách přes třicet korun, tedy víc, než co ušetřím na nákupu. Ale nemůžu si pomoct, ten pocit, že mám něco levnější, vždy převáží nad racionálním uvažováním.“

No nekupte to, že?

Paní Radmila je výjimkou, že si nelogičnost svého chování aspoň připustí. Mnozí toho nejsou schopni. „Rodiče jsou slevami úplně posedlí,“ vypráví čtyřicetiletý Martin. I když nabízí své mámě a tátovi, že je kdykoli odveze na velký nákup, odmítají. Mnohem více je baví vyrážet po svých a objíždět různé obchody, kde je něco levnějšího. „Potíž je v tom, že třeba nedávno nakoupili půl kila zlevněného eidamu, kterému končila doba platnosti. Sami dva ho nejsou schopni spotřebovat, takže celé rodině nutí oschlý starý eidam se slovy: byl to výhodný nákup, přece to teď nevyhodíme,“ říká Martin.

Podle výzkumu agentury Incoma GfK jsou slevy pro výběr toho, kde nakoupíme, rozhodující pro jednačtyřicet procent českých rodin.

Psychologové se shodují, že mnozí lidé mají na slevových letácích postupně vypěstovanou závislost. Jedna seniorka, která má chatu v Beskydech, sleduje slevy v blízkých i vzdálenějších nákupních centrech na internetu. Takže léto tráví tím, že manžela nutí vyrážet na nákup tu do Frýdku-Místku, tu do Ostravy, tu do Nového Jičína. Na benzínu projedou mnohem více, než ušetří. Rekordem je výlet z Beskyd do ostravského hypermarketu, kde měli o víkendu výrazně levnější aviváž, prací prášek a toaletní papír. Výsledek akce: Aviváž a prášek byl vyprodán už v deset ráno, takže se vraceli do Beskyd jen s třemi balíky toaleťáku. A samozřejmě pohádaní.

Hlavně nenaletět

Milovníci slev se dělí do dvou kategorií. Jedni cíleně nakupují výhradně to, co je levnější a objíždějí supermarkety s jasným cílem. Zpravidla pak onoho zlevněného zboží nakoupí větší množství a jsou uspokojeni pocitem, že mají vytvořenou výhodnou zásobu.

Druzí jsou méně disciplinovaní. Jedou sice někam kvůli slevě, ale zároveň tam nakoupí i jiné zboží. A to, jak známo, bývá obvykle dražší, než jinde. Nebo jste si toho ještě nevšimli? Když nějaký

supermarket vyhlásí slevu dejme tomu na máslo, zákonitě tam ve stejnou dobu bude třeba mléko o něco dražší než obvykle. Jenže když už jde člověk pro máslo, koupí zpravidla i ostatní běžné věci. A uspokojen pocitem, že máslo bylo o pět korun levnější, si nevšimne, že celkově by celý nákup v jiném obchodě pořídil levněji třeba o dvacet korun.

Slevové letáky jsou zajímavá věc, a kdo se v nich umí vyznat a má čas podle nich nakupovat, určitě neprohloupí. Ale dejme si pozor, aby nezačaly náš život řídit. Mnohým se to už stalo. Mysleme na to hlavně teď, před Vánoci.

nákupy slevy
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Kateřina Sýkorová
Občas mne napadne, že bych z nakupování podle letáků mohla mít závislost, ale zatím se držím. Kupuji jen to, co bych stejně musela koupit a když je něco opravdu super výhodné, udělám si zásobu. Když mě napadne ta závislost, tak si zase řeknu, že na druhou stranu si udržuji mozek v pozoru, abych někde nenaletěla. Takže znát přibližné ceny, prověřovat a nakupovat opravdu jen to, co potřebuji, je nutné posuzovat kus od kusu. Je to taková hra, když už jako důchodce nemám moc jiných možností. A navíc se snažím všude dojít pěšky a podle váhy nákupu i zpět, takže i trochu pohybu navíc je prima. Jen doufám, že mi to vydrží, že se ze mne nestane nakupovač všeho, co je ve slevě. Ale to asi nehrozí, před tím mě ochrání výše mého důchodu, která je o dva tisíce nižší než hranice chudoby v Česku. No co bych taky chtěla za 41 let práce, že?
Jiří Libánský
Kdysi jsem sledoval rozdílné ceny benzínu u různých čerpacích stanic. Pak jsem ale vypozoroval. že není benzín jako benzín. A taky protože do motorky tankuji v průměru tak 10 litrů, zaplatím u dražší pumpy třeba jen o 2 koruny víc. Řekněte, má cenu to řešit?
Jitka Chodorová
Taky se slevám,teda spíše akcím nijak nebráním,dokonce některé potraviny,jako máslo,olej,cukr a jiné kupuji jen v akcích,taky prací prášek,či toaletní papír,vždy to nějak vyjde,velké zásoby ale nedělám,za to,co ušetřím,koupím něco vnukům,jako paní Svatava,ale je fakt,že si dávám pozor na předražené a následně zlevněné věci,protože právě tam jsou na nás nastraženy největší podvůdky všeho druhu.Prostě akce a slevy ano,ale ne za každou cenu.
Jana Šenbergerová
Po slevách se nepídím, ale je-li ve slevě něco, co běžně nakupuji, potěší mě to.
Zuzana Pivcová
Slevám se nebráním, někdy se opravdu vyplatí, pokud jde o zboží, které potřebuji či chci. Nejde ale jen o slevy, kupuji si např. ayurvédské přírodní prostředky, kde může být ve dvou prodejnách rozdíl v ceně i 40 Kč u jedné skleničky, takže si logicky koupím ty levnější. Za slevami ale nikam daleko nejezdím, zatím na to nemám čas a ani mě to moc nebaví. Nedělám pro sebe žádné velké domácí nákupy, takže bych stejně moc neušetřila. Znám ale jednoho pána, který jede s rodinou i dvakrát do roka na drahou dovolenou s all inclusive, a je schopen běžet po vypuknutí slev časně ráno do toho obchodu, aby mu zlevněné zboží, které pak vleče do práce, někdo nevykoupil. Někdy jsou slevové akce pěkné podvody, např. v jednom typu optiky v Praze čas od času probíhá akce sleva na obroučky až 90% a skla taky něco. Když se podíváte na cenu, je tam škrtnuta původní cena 12 - 15 tisíc (!), což je zcela absurdní, protože to nejsou žádné Dior či Versace atd. A tak je to často i s jiným zbožím, že je napřed zdraženo a vzápětí zlevněno.
Svatava Páleníková
Ano, my důchodci jsme slevovými letáky posedlí. Ale proč nakupovat z aplnou cenu, když můžu mít slevu. Už jsem si i klikla na slevu na léky v té lékárně AVe, kterou máte nahoře na stránce. přišel mi v sms kód na slevu, objednala jsem si troje léky a přišly mě o 120 korun levněji,než běžně kupuju. A za ty peníze zase koupím něco vnoučatům. Ano, máme rádi slevy :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...