Bolesti stáří

Bolesti stáří

9. 8. 2013

"Och", nikdo není dokonalý, to je všem známo. Ať jsi mladý, nebo starý, jistě máš nedostatky, protože dokonalý člověk neexistuje. Pokud ano, tak to není člověk ale pes, kůň, či jiné zvíře. Ta jsou dokonalá, ale bohužel ani jim se bolesti ve stáří nevyhnou. Měla jsem za svého života ve svém okolí několik zvířat, a u všech jsem pozorovala ve stáří bolesti.

Já sama jsem byla vždy na bolest velmi citlivá. Hlavně na bolesti zubů, jež mě provázely po celý můj život. S přibývajícím věkem jsem si však na některé bolesti zvykla a přestala je vnímat tak intenzivně, jako v mládí. Začalo to bolestmi po operacích, které jsem zvládala bravurně, a proto jsem měla minimální potíže při hojení operačních ran. Zlomeniny jsem lehce přetrpěla i různé jiné bolesti jsem v aktivním věku dokázala překonat. Jenomže to se začalo zase věkem měnit. A zase to stáří!

Ano při poslední operaci v roce 2011, jsem chytla do rány angínu a rána se zanítila, hnisala a bolela velmi dlouho. V poslední době mě začala často bolet hlava, oči a klouby. Mí mladší rodinní příslušníci a přátelé, mě doporučují návštěvu lékaře. Jenomže já myslím, že to není žádná nemoc. Ano je to stáří. Jsem těžká, opotřebovaná a unavená k smrti. Bolí mě intenzivně záda (zničená cvičením v mládí), bolí mě neustále ústa otlačená protézami, bolí mě nesnesitelně kyčelní klouby (z přílišné zátěže stařeckou obezitou), bolí mě játra (po prodělané žloutence v dětství), bolí mě dýchání (vinou astmatu, provázejícího mě celý život), bolí mě srdce, někdy tak moc, že se nemohu ani nadechnout. Každý orgán v těle mě začal dávat najevo, že ho mám. Bolí a bolí, někdy uši, jindy oči, z toho zase hlava a následně záda.

Prostě v roce 2012, kdy jsem dovršila devětapadesáti let, není jediný den, kdy by mě bylo opravdu dobře, bez bolesti. Bolí mě na průduškách, svírává bolest srdce mě provází alespoň dvakrát denně a bolí mě palec od nohy intenzivně a řezavě, že nemohu udělat ani krok. Bolí mě za očima a hlava v zátylku, bolí mě ramena a trnou ruce, bolí mě kolena a pálí lýtka, hučí mi v uších a nepřestává tento zvuk nikdy. Hučí a píská, šumí a škvrzá, někdy je to k zbláznění, nemohu pro ty zvuky usnout, potom jsem unavená z nevyspání, probouzím se s bolestí zad v kříži, někdy mezi lopatkami. Vstávám ztuhlá a musím se rozhýbat. Mám zvyšující se potíže při zdolávání schodů. Mám opotřebované svěrače, což přináší veliké problémy s udržením tělesných tekutin a zvuků, obzvláště při kašli (a já kašlu skoro pořád). Vypadávají mi vlasy a lámou nehty, pálí křečové žíly a nosní dutiny, venku neustále tečou z očí slzy. A další a další bolesti a problémy. Bolí a bolí, prostě celé tělo.

Který lékař mi řekne, co je to za nemoc? Každý lékař ví co mi je! Je to můj věk! Ano jsem stará a všechno výše popsané se bude jenom stupňovat a zhoršovat. Až už to nebudu moci vydržet,  poprosím pána, ať je tak laskavý a ukončí mé utrpení. Myslím si, že to takhle funguje u všech lidí, na celém světě. Prostě to tak je. Někdo netrpí takovými bolestmi tělesnými, ale zase třeba psychickými. Nakonec se ale každý stejně uchýlí k prosbě o ukončení utrpení.

Netvrdím ale, že je stáří ošklivé. Ne, je jenom jiné jako mládí. A na víc, je to součást života. Neměnná součást, která potká každého z nás. Zajímavé na lidech je, že každý se chce dožít vysokého věku, ale starý nechce být nikdo.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Houdková
Děvče zlaté v 59letech jsem byla holka jako květ a o nějaké nemoci jsem ani nepřemýšlela, když je k sobě nepustíš, tak nebudou. Jakmile je pojmenuješ, už se v tobě roztahují. Co budeš dělat až ti bude 97 jako mé mamince, ta má nárok své nemoci stáří vyjmenovávat. Zabouchni před nimi dveřmi. Já umět takové krásné obrázky, tak si hvízdám. A na stáří se vybodni, to tu stejně bude, ale ať ti kouká na záda a ne do očí.
Jiří Libánský
Paní Libuše. I já ač cca o 5 let mladší na sobě pociťuji známky stáří. To se nedá nic dělat. Na člověka to dolehne a tak se musí přizpůsobit. Když jsem před několika lety zjistil, že už nemám tak ohebné tělo a na skateboardu už někdy nedohmátnu a když kluci skáčou překážky tak já si pravidelně natluču čumák, vykašlal jsem se na to a koupil si malý raftík na divokou vodu. To zvládám, dobře to posiluje ruce a líbí se mi to. Měl jsem rád zimní táboření v lese. Bavilo mne vzdorovat pod širákem nebo ve stanu extrémním mrazům. Díky špatnému prokrvování končetin a velkému riziku omrzlin jsem přišel o tuto kratochvíli. Jedu pod širák až se oteplí. Na pivo jsem nepotřeboval otvírák, otvíral jsem ho zubama. Bylo to efektní. To už taky několik let nedělám. Zuby nejsou zadarmo a ty materiály na to nejsou dimenzované. Za šera už také vidím hůře. Do motorky jsem si dal místo obyčejné žárovky halogenovou a je po problému. Klouby mají tendenci zatuhávat. Tak když je nějaký metalový a nebo punkrockový koncert, tancuju jak šílenec a jak pěkně se klouby rozhýbou. Druhý den žádná únava. Naopak. Mám chuť běhat a poskakovat. Taky už nemám skoro žádné vlasy. Říkám, že jsem se stal skinheadem proti své vůli. Ale to mne netrápí. Holá hlava je se sexy. Ženám se to líbí. Nebo si uvážu šátek na piráta. Že mám horší sluch taky nevadí. Stejně jsou lidi zvyklí mluvit hodně hlasitě a hudbu poslouchat hlasitou. Zhoršil se mi zrak. Ale jestli mám na očích kontaktní čočky 4,25 dioptrií a nebo 4,75 dioptrií je už celkem jedno. Tak si stárnu úplně v pohodě a nepřipadá mi, že by mi to až tak vadilo. Náš otec už taky nedělá vysokohorské tůry jako dřív a po horách se jen tak lehce prochází a na kánoi nejel řeku už asi 5 let. Ale ještě si chodí občas zahrát basket a tak si taky se stářím umí poradit a nedělá z toho tragédii. Stáří není opakem mládí. Stáří je vyšší a vyvinutější fáze mládí. Tak bych to viděl já. P.S.: O stařecké obezitě jsem nikdy neslyšel. Nestačí Vám nemoci, které už někdo vynalezl?
Růžena Antlová
Krásné obrázky dokážete vytvořit máte mnoho zájmů plavání návštěvy hradů máte spoustu roků života před sebou každá bolest se dá léčit a nebo zmírnit jen se poradit s lékařem. Prožila jsem si také své a když jsem se v 48 dověděla že mám rakovinu nechtěla jsem žít .Po operaci jsem začla bojovat a ani po 13 letech boj nevzdávám člověk musí bojovat .Vzchopte se určitě to dokážete !
Jarmila Peerová
Přečetla jsem si Libuško vyprávění o Vašem " bolavém životě " a je mi z toho smutno.Nabyla jsem dojmu,že ve Vašem těle prakticky nic nefunguje a to jistě není pravda.Jen mám pocit,že sama sebe jste začala litovat a chybně si myslet,že takové potíže nikdo jiný na světě nemá.Já jsem o dva roky starší než Vy,potíže mám také,ale beru je sportovně,a hlavně s nadhledem.Když mi není dobře,tak se snažím něčím odpoutat myšlenky a jak to poleví,tak něco podnikám.Hlavně se nelitovat,ale snažit si užít života tak,jak to jde.Ty Vaše obrázky jsou nádherné,tak udělejte vše proto,aby stejně nádherný byl i Váš život.Píšete o rodině a přátelích,tak nejste na světě sama a už to je velký dar. Přeji Vám vylepšení zdravotního stavu,hodně optimismu,pohody a hlavně se hodně smějte.Třeba i sama sobě.A věřte,že nic není vždy tak hrozné,jak se zdá.Jen se nesmíte vzdávat předem.A v 60-ti si myslím,že vůbec ještě nejsme staré,jen zkušené a moudré ženy....Hodně sil.
Helenka Vambleki
chyba odkazu - tady správně: http://www.svet-zdravi.cz/ - a co tam se mnou dělají ? To se dočteš v mých článcích
Helenka Vambleki
Taky jsem při čtení čekala na konci nějaký zvrat, nějakou ironii, nějaké překvapení, že tělo sice bolí, ale koupila sis kolo (brusle on-line, koloběžku,golfové hole, soupravu petánk, zájezd do Tater, šnorchl......) a vyhlásila jsi bolestem válku. Dosáhla jsem právě taky věku 59 a ty mne úplně strašíš! Samozřejmě mě taky spousta věcí bolí, ale nehodlám je tady vyjmenovávat. K tomu doktorovi opravdu jdi. Anebo ti poradím to, kam teď chodím já - Svět zdraví- www.svetzdravi.cz - najdi si pobočku nekblíže svému bydlišti. Jak tak čtu, potřebuješ upravit jídelníček, protože když vypadávají vlasy a lámou se nehty, chybí v těle vitamíny, minerály. Svíravá bolest srdce vůbec nemusí být srdce - ale bolest jícnu, který je možná zanícený. Slzící oči mohou znamenat šedý zákal, řezavá bolest může být počáteční dna-to se pozná z přítomnosti kyseliny močové ... ale nikdo ti na dálku nemůže pomoci. Musíš sama k odborníkům. Jestli máš doktora, který říká, že to je stářím, vyměň ho. Něco ale urychleně dělej! Zítra by mohlo být pozdě!
Hana Práglová
Libuško,nemůžu jinak ,než souhlasit s ostatními.Pište co nejvíce,najděte si přátele a určitě se vám podaří zapomenout i na to,že někde něco bolí-každého bolí.Nejsme už tak mladí,abychom s tím nemohli počítat(i když je spousta mladých,kteří jsou možná víc nemocní,mnozí těžce.)Libuš,neznám vás,nevím z kterého konce jste,klidně se mi ozvěte.Ale mám malou radu-zkuste se zapojit do nějakých organizací.Přijdete na jiné myšlenky,budete mít jiné zájmy,nové přátele a na to,co vás trápí nebudete mít čas,ale ani chuť přemýšlet.Varujte se společnosti lidí,kde se mluví jen o bolestech a nemocech. A pak jedna moudrost Č LOVĚK PO PADESÁTCE ,KDYŽ SE RÁNO PROBUDÍ A NIC HO NEBOLÍ --TAK UŽ NEŽIJE!!! Tož buďme rádi,že občas něco bolí!
Zuzana Pivcová
Paní Libuše, nedalo mi to a podívala jsem se na Váš profil a všechno, co jste dosud napsala, a všechny ty krásné obrázky a neskutečná blahopřání všem lidem k svátku den po dni. Jste člověk, který má srdce na dlani, který by se z lásky rozdal, a najednou jste dospěla k pocitu, že tu lásku nikdo nechce, že ji nemáte komu dát. Ve skutečnosti křičí Vaše nitro, ne bolavé tělo. Asi jste už nutně potřebovala, aby si Vás někdo konečně všimnul, proto jste napsala ten článek. Možná se mýlím, možná ne. Máte na profilu milou fotku, působíte příjemně a pro mnohé byste mohla být sama radou a posilou. Jsou zde ženy, které se popraly s mnohdy těžko vyléčitelnými chorobami, jsou úžasné a nic nepředstírají, žijí a žijí rády! Pište sem, pište hodně, malujte veřejně, pište kouzelná vyprávění o zvířatech a obtíže, v nichž z velké části doznívá klimakterium, hoďte za hlavu.
Zuzana Pivcová
No, to je tedy dílo. Vy malujete lidem pro radost krásné obrázky, ale na sebe jste jaksi zapomněla, myslet na sebe s radostí a láskou. A pokud máte takové myšlenky jako jste tu prezentovala, pak to Vaše tělo samozřejmě tak bere a podle toho reaguje. Nejspíš jste si vytvořila nějakou pomyslnou hranici, a to 60, od které už bude všechno jen blbé. Myslím, že máte oslabenou imunitu a ty další trable se od toho odvíjejí. Imunita se dá posílit v každém věku. Napište si třeba o kúru Mgr. Podhorné z Naděje. Jsem o 4 roky starší a nemíním se zabývat vším, co mi je nebo není, celkově je mi dobře a jednotliviny řeším nebo neřeším. Ovšem, mám i mnohem mladší kolegy, kteří se cestou na oběd baví, doslova baví tím, k jakým chodí doktorů a jaké berou prášky. A jsou lidi, kteří si ze svých potíží dokonce vytvoří "živnost" a citově s nimi vydírají své okolí. Píšu Vám to dost tvrdě, ale ne s úmyslem Vás poškodit nebo se Vám vysmívat. Jsem tvrdá i na sebe, nemám ráda litování. Myslím, že jiným stylem než dosud byste to zvládala daleko lépe.
Jitka Chodorová
Libuško,nechci vaše bolesti nijak zlehčovat,mám jich sama dost,ale nejdřív jsem si myslela,že je to zpověď nějakého hypochondra,nebo snad nějaká legrácka pro pobavení ostatních,ale když jsem dočetla,bylo mi velmi smutno,je mi 65let a mám mnohé z toho,o čem píšete,ale snažím se,dělat si z toho spíše legraci,a to nejsem žádná optimistka,ale jinak to nejde,jedno je však jisté,trochu si odlehčit myšlenky,myslet na hezčí stránky života,na naše blízké a podobně.Některé ženy v našem věku si najdou lásku a prožívají jí intezivně,to je tzv "umění žít".Jestli by jste si chtěla nějak podrobněji popovídat písemnou formou,požádám vás o přátelství a přiložím svůj mail.Jinak přeji hodně štěstí a věřte,že u vás to ještě stáří určitě není.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.