Nespoléhejte jen na fotky, 
utlumíte tím svoji paměť

Nespoléhejte jen na fotky,
utlumíte tím svoji paměť

11. 12. 2013

Pořídit si fotografii, abyste si něco lépe zapamatovali, může mít nakonec opačný účinek – pamatujete si méně. Vyplývá to z výzkumu, který zveřejnili vědci v USA. Jejich studie zjistila, že lidé, kteří si fotili vystavené předměty během prohlídky muzea, si ve skutečnosti pamatovali méně podrobností, než ti, kdo si vystavené předměty jen prohlíželi. To by mohla být lekce pro neustále se rozrůstající počet lidí, kteří si pořizují fotografie čehokoli a sdílejí je s pomocí internetových serverů, jako je Facebook, Twitter nebo Instagram.

„Mnozí z nás už používají fotoaparáty tak bezmyšlenkovitě, že jim ve skutečnosti uniká, co se kolem nich děje,“ řekla autorka studie, psycholožka Linda Henkelová z Fairfieldské univerzity. „Když se lidé spolehnou na technologii, aby si něco pamatovala místo nich, počítají s tím, že se sami nemusí plně soustředit. Pak to může mít negativní dopad na to, jak si sami událost pamatují.“

fotografování paměť
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Ono je focení a focení,souhlasím s oběma.Jak bych ukazovala vnoučatům,že i jejich rodiče byli kdysi rotomilá mrňata a že také museli chodit do školy.Moji vnuci i vnučka byli ve svých deseti a méně letech nadšení nad fotkami táty a mámy.
Jana Šenbergerová
Pro tentokrát jsem svou paměť díky fotkám osvěžila. Jela jsem okouknout čtrnáctidenní vnučku a při té příležitosti si prohlédla alba s fotkami dvou starších vnoučat. Bylo moc hezké připomenout si, že byla také tak malinkatá a miloučká. Teď rostou do puberty a občas je to síla. :-) Jinak ovšem souhlasím se Zuzkou.
Zuzana Pivcová
Na to nemusí být ani americká studie, na to stačí český rozum, že fotografie je pouze dvojrozměrná, zatímco exponáty si můžeme prohlížet z více stran a tím je víc vnímáme. Hlavně ale člověk amatér při focení nebo filmování, zvlášť, pokud při něm ještě musí kráčet, je povětšinou jen zaměstnán technikou, přiblížit, zaostřit, takže mu unikají popisky nebo živé komentování ze strany průvodců. Já při cestách fotím opravdu jen tehdy, když se můžu v klidu zastavit a vybrat si, co fotit, nejsem reportérka, abych pořizovala záběry pohybu, a nestojím o co největší množství snímků ve stylu Tady všude jsem byla. Pro mě jsou úsměvné výpravy japonských turistů, kdy cizinci v centru Prahy doslova vyskáčou z autobusu, párkrát cvaknou foťákem kolem sebe, skočí do autobusu a odjedou. Takový japonský "Hikari".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...