O čase a přítomnosti

O čase a přítomnosti

30. 12. 2013

K napsání tohoto textu mě inspirovala báseň Jitky Chodorové Čas je neúprosný.

Shodou okolností jsem si totiž právě dnes po ránu četla v Oshově knize Nevinnost, poznání a údiv, jejíž podtitul "Proč už nežasneme, jako když jsme byli malí?" se mi moc líbí, protože já stále žasnu nad rozmanitostí tohoto světa i našeho života.

V ní se mimo jiné píše toto:

"Běžná představa říká, že čas se skládá z minulosti, přítomnosti a budoucnosti, ale tak to není. Tvoří ho pouze minulost a budoucnost. Přítomnost součástí času není, je mimo něj. Přítomnost je stále nová a svěží. Je součástí věčnosti. Přítomnost je průnik věčnosti do snového světa času. Je to paprsek světla v temnotě mysli.

Minulost svěží není - a ani být nemůže. Je špinavá a zapáchá - páchne smrtí a zatuchlými tradicemi, páchne jako mrtvoly. Minulost je hřbitov. A budoucnost je pouhou projekcí mrtvé minulosti. Budoucnost vychází z neživé minulosti, a proto nemůže být živá - z mrtvého může pocházet jen mrtvé. Co je vaše budoucnost? Poupravená minulost, která se trochu vylepší, aby byla příjemnější a pohodlnější, ale je to pořád táž minulost. Chcete ji opakovat.

Na vaší budoucnosti není a ani nemůže být nic nového. Mysl si nedokáže představit nové věci. Neumí vytvářet nic nového, svěžího a mladého. Pohybuje se ve svém malém, důvěrně známém světě - a zná jen minulost. Budoucnost je naléhavá touha opakovat známé věci - samozřejmě lepším způsobem. Proto nemůže být budoucnost svěží. Svěží je pouze přítomnost."

Myšlenky, které nemusíte přijmout. Mě ale oslovují, a proto mám potřebu podělit se o ně s těmi, kteří to vnímají stejně.

Rok 2013 neúprosně končí. Brzy tu bude nový a já si přeji, aby byl víc skutečný než snový.

A všem lidem jakékoliv vůle přeji, aby byl pro ně rokem živým a přínosným v tom nejlepším smyslu těchto slov.

 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Výborně, Jani!
Jana Šenbergerová
Počítačové hry mě nikdy nebavily. Není nad divadlo zvané život. Všechny role, které hraji v tomto životě, mě obohacují. Přítomnost je pro mě TEĎ. A ono teď pro mě obsahuje zkušenosti minulosti i možnosti budoucnosti. Čím jsem starší, tím více dávám přednost srdci před rozumem. Možná proto, že na úrovni srdce jsme na tom všichni přibližně stejně, což se o úrovni rozumu říci nedá. Vždycky se najde někdo, kdo nás přechytračí.
Jiří Libánský
Já si myslím, že je pouze minulost a budoucnost. přítomností označujeme pouze předěl mezi nimi. Ten nemá časový rozměr. Já nevím jak kdo, ale já mám minulost úžasně živou, perlivou, nádherně zajímavou a vzrušující a neměnil bych ji. Minulost je je divoce rychlá. Já ji prostě nějak nemůžu stačit. Ona už je i v budoucnosti. A já chvátám, abych ji dohonil a udržel s ní tempo. Tak mne minulost s budoucností obklopuje v divokém víru, že ani úplně nemohu určit, co bych měl přesně označit jako přítomnost. Přítomnost jsou všechny děje a události, které už začaly, ale ještě neskončily. Ale ať se podívám dopředu, nebo dozadu, nikde nic mrtvého, ani zatuchlého nevidím. Opustil jsem hraní počítačových her. To jsou jen ubohé napodobeniny té nejzajímavější a nejvymakanější hry, kterou je život. Každý má možnost si v té hře zdokonalovat postavu, kterou zastupuje, vybrat si zbraně, úroveň obtížnosti atd. Pak už jen stačí čekat na protivníky a situace, které nám hra přinese, abychom se s nimi vypořádali. Opravdu úžasná a dokonale do nejmenších detailů propracovaná hra. Máte rádi adventure hry? Já jo. Život je ta nejzajímavější. Dohrajeme ji až do konce. Sečteme body "Game over" a už se těšíme na další. V každé hře máme jen jeden život. O to je to dramatičtější. Nabijte zbraně, protáhněte tělo, nažhavte mozkové závity. Level s kódovým označením 2014 právě začíná. Přeji vám dobrou zábavu a zisk maximálního počtu bodů.
Olga Štolbová
Nemyslím si, že minulost je špinavá, přece naše vzpomínky bývají často krásné a úžasné a také z nich žijeme.Všechno co známe a umíme je z minulosti, bez minulosti bychom nebyli nic.Na budoucnost jsme většinou zvědaví a v přítomnosti žijeme, všechen čas je pro nás důležitý.Přeju nám všem opravdu skutečný život až do konce.A Jani, děkuju, přimělas mě k zamyšlení.
Jitka Chodorová
Já taky žasnu,jde mi mráz po těle a taky se tlačí slzy do oči,je fakt,že mě minulost hodně provází,ale nemyslím si,že je něco špatného,vzpomínat na doby,kdy jsem byla obklopena láskou a jakousi jistotou.Ale chápu,jak jsi to myslela.Díky Jano,ať se více skutečný,než snový,ten mládenec čísla 2014!
Zuzana Pivcová
Stále žasnu nad přítomností. Někdy kladně, někdy záporně, ale žasnu! Díky, Jano.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.