Padesátka je dobrý věk
pro začátek podnikání

Padesátka je dobrý věk
pro začátek podnikání

9. 1. 2014

Lidé starší 50 let se od tohoto týdne mohou opět přihlásit do projektu INICIO 50, který má podpořit rozjezd jejich podnikání. Účastníci tohoto, již třetího kola projektu absolvují v malé skupině specializované semináře, ve kterých se učí například, jak si založit firmu, sestavit podnikatelský plán, jak se prezentovat či jak si vyřídit živnostenský list.

Projekt na podporu podnikání INICIO 50 společnosti Agender byl odstartován v roce 2013 jako součást expertního pracovního portálu pracenad50.cz, který se zaměřuje na nabídky zaměstnání pro tuto věkovou skupinu i návody a tipy na vlastní podnikání. V loňském roce v České republice podpořil patnáct podnikatelských plánů.

„V padesáti se lidé bojí začít podnikat. Důvodem je nedostatek informací a především obava ze zadlužení rodiny,“ uvádí Petra Janíčková, iniciátorka projektu a zakladatelka portálu pracenad50.cz. „Snažíme se podat jim na startu pomocnou ruku, poskytnout jim užitečné rady i odhalit jejich silné a slabé stránky. Pak už je vše jen v jejich rukou,“ dodala.

Čtvrtina nezaměstnaných spadá do věkové kategorie 50 až 64 let (statistika Úřadu práce za rok 2013). Začít podnikat v tomto věku je velkou příležitostí pro tuto nezaměstnanou, stále však aktivní skupinu.

Podobné projekty přitom fungují také v zahraničí. Statistiky ve Velké Británii uvádějí, že jestliže nezaměstnaný člověk starší 50 let začne podnikat do šesti měsíců od ztráty zaměstnání, má 80procentní šanci, že se na trhu uživí a navíc neztratí sociální kontakt a pracovní návyky (www.prime.org.uk).

podnikání práce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%