Aleš Ulm: Nejchytřejšího
Čecha budou mít senioři rádi

Aleš Ulm: Nejchytřejšího
Čecha budou mít senioři rádi

16. 1. 2014

Bude to hodně zajímavé. České televize začne od jara vysílat soutěž Nejchytřejší Čech. Jejích 24 finalistů vzejde z konkurzů, které se v tomto měsíci budou konat v Praze, Ostravě, Brně a Plzni. Vítěz získá kromě titulu milion korun. Moderátorem nového se stane Roman Šmucler, jeho sekundantem v roli "pouličního vědce" herec Jiří Havelka.

„Není podstatné, jste-li muž nebo žena, kolik vám je let, odkud pocházíte a zda umíte tančit nebo zpívat. Ani není podstatné, jaké máte dokončené vzdělání. A není ani rozhodující, jaké máte IQ. Důležité je, jak dokážete využívat svůj mozek,“ říkají tvůrci pořadu. Předmětem soutěže nejsou podle nich exaktní znalosti, ale míra bystrosti a schopnost rychlého úsudku. „Jde o velký test komplexní inteligence, kterého se může zúčastnit jednoduše každý,“ podotýká vedoucí projektu a šéfdramaturg Aleš Ulm. Magazín i60.cz s panem Ulmem přináší první rozhovor na toto téma.

Co by měl člověk splňovat a udělat, aby se mohl konkurzu zúčastnit? Musí mít třeba české občanství a být plnoletý?

Ano, musí to být občan, který má trvalé bydliště na území České republiky a je starší osmnácti let. A samozřejmě,  přihlásit se pomocí internetu nebo – pokud to třeba nestihl či nestihla – přijít přímo na konkurz. Protože ale detaily o místech konkurzů a časech získá právě na internetu na www.nejchytrejsi-cech.cz, je jednodušší, když vyplní přímo i přihlášku.

Budou se výběrová řízení konat jenom v Praze, nebo i v jiných městech?

Kdepak, nejen v Praze. Začínáme už 18.1. v Ostravě, 19.1. jsme v Brně. Týden nato 25.1. jsme v Plzni a 26.1. teprve v Praze.

Kolik se vám už přihlásilo lidí? Můžete alespoň nastínit, jak bude takový konkurz probíhat?

Zatím se počet blíží pozvolna ke dvěma tisícům lidí, což nás velmi potěšilo. Máme srovnatelný počet zájemců s Británií a Německem. Další podrobnosti však v tuto chvíli sdělit nemohu.

Pokud soutěžící v konkurzu uspějí, co bude následovat?

Ti nejúspěšnější budou vybráni pro druhé kolo castingu, které se bude konat už jen v Praze.

Budou finálové soutěžní večery vysílány v přímém přenosu? Odkud a kdy se bude vysílat?

Pořady budou natáčeny ve velkém studiu a poté vysílány přibližně od poloviny dubna po šest sobotních večerů v hlavním čase na ČT1. To je vše, co k tomu mohu prozradit.

Moderátorem pořadu bude pouze Roman Šmucler, nebo ještě někdo jiný? Jaká bude konkrétně role zmiňovaného „pouličního vědce“ Jiřího Havelky?

Moderátorem je jenom Roman Šmucler, který také prošel kamerovými zkouškami a konkurzem. Stejně tak i „pouliční vědec“ Jiří Havelka, herec a režisér, jehož úkolem je přesvědčit diváky, jak se dá mozek někdy obelstít.

Připadáte nám dost tajemný. Tak to zkusme jinak. Hlavní výhrou je milion korun. Bude nějak oceněno například druhé a třetí místo?

Držíme se britského formátu, kde je odměněn titulem a finanční cenou pouze vítěz. Nejchytřejším bude v této soutěži pouze jeden.

Dobře, ale jak chcete předcházet případným nečestným praktikám soutěžících při dnešním rozvoji informační techniky?

Soutěžící nastoupí do studia, kde budou přímo při natáčení odpovídat na dané otázky. Ty dostanou právě v ten daný moment, není tam čas na žádné praktiky, vše je zachyceno kamerami v reálném čase. Naopak, jen ten, kdo je nejpohotovější a nejbystřejší, může uspět. Otázky budou navíc prezentovány nejrůznějšími způsoby – od grafických, přes zvukové či pohybové. Nejedná se o suchý IQ test, ale o velkou show, kde se testují nejrůznější formy inteligence a pohotovosti.

A jak bude konkrétně probíhat avizované klání doma u televizních obrazovek?

Očekáváme, že úkoly může se soutěžícími řešit celá rodina a zkoušet si, kdo je doma nejchytřejší. Některé testy budou také na internetových stránkách a budeme vysílat i krátké mezihry šestkrát v týdnu, kde diváci uvidí různé zajímavosti a také některé úspěšné disciplíny znovu.

Pane šéfe dramaturgie, našimi čtenáři jsou především aktivní senioři ve věku 60+, kteří mají podobné soutěže velmi rádi. Máte s nimi již nějaké konkrétní zkušenosti?

Ano, mám, protože jsem na různých televizních soutěžích a hrách průběžně pracoval skoro 25 let. A kromě toho – jsem také aktivní a také senior. Nejchytřejšího Čecha budou mít senioři opravdu rádi.

rozhovor
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiřina Topolová
Také mám ráda takovéto vědomostní soutěže. Ráda se dívám i na AZ kvíz, člověk tam přeci jen něco pochytí. Jsem zvědava, jak soutěž bude vypadat. Podle rozhovoru s panem Ulmem to vypadá zajímavě.
Jana Šenbergerová
Na soutěž se těším, ale protože nepůjde jen o znalosti, ale také o bystrost a rychlý úsudek, což jsou spíše atributy mládí, držela bych se zpátky. Nejen boží mlýny melou pomalu, ale jistě...:-)
Pavla Vítková
Myslím, že by to mohla být zajímavá soutěž. Měla jsem kdysi moc ráda soutěž Deset stupňů ke zlaté. Tak doufám, že tato bude minimálně stejně vydařená.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.