Foglarovy myšlenky: čest,
přátelství a úcta k přírodě

Foglarovy myšlenky: čest,
přátelství a úcta k přírodě

22. 1. 2014

Známý spisovatel a propagátor skautingu Jaroslav Foglar ovlivnil svými příběhy plnými dobrodružství a opravdového přátelství několik generací chlapců. Přestože nesměl dlouho publikovat, počet výtisků jeho téměř třiceti románů překročil milion kusů. Rodák z pražských Nuslí (1907) vystudoval obchodní školu a než se stal profesionálním autorem, dělal úředníka ve velkoobchodu s papírem.

Do řad skautského hnutí vstoupil na počátku 20. let minulého století. V roce 1927 se Jestřáb, jak zněla Foglarova přezdívka, ujal vedení pražského skautského oddílu Dvojka. Ideálům hnutí zůstal věrný i během nacistické okupace a následného komunistického režimu. Za šest desetiletí prošlo jeho oddílem asi 850 chlapců.

V roce 1934 vyšla Foglarova první kniha – Přístav volá. Stejně jako svou veškerou další tvorbu ji autor věnoval dětem. Cílem jeho prací bylo rozvíjet u mládeže úctu k přírodě, čestnost, obětavé kamarádství, odpovědný a samostatný přístup k práci a k řešení životních problémů.

K jeho nejčtenějším a nejznámějším dílům patří romány Chata v Jezerní kotlině, Hoši od Bobří řeky a trilogie Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství velkého Vonta. V oblíbenosti však patří první místo kreslenému seriálu Rychlé šípy, který měl 316 pokračování.

Jaroslav Foglar zemřel před 15 lety, 23. ledna 1999 ve věku 91 let.



spisovatelé výročí
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Asi loni nebo už předloni byla v Muzeu hl.města Prahy výstava k historii skautingu, vysoce zajímavá, zábavná i poučná. Byla tam i dokumentace k tomu, jak byl Skaut zakázán. Jak je převedli pod Pionýr. A pak také současné aktivity, ze kterých se mi zdálo, že skauti stále ještě žijí, ale je to zřejmě trochu umělejší než dřív. Ale občas v metru nějaké oddíly potkávám, vyrážejí ven.
Olga Štolbová
Škoda, že se Foglarovy knihy nevydávají. Dnešní děti by nutně potřebovaly takové vzory jaké pan Foglar popisoval. Také je škoda, že skautské hnutí skoro zaniklo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...