Kocour nalezenec

Kocour nalezenec

23. 1. 2014

Když jsem šla do konťáku před dům vysypat petlahve, ozvalo se zamňoukání a k nohám mi přiběhla dvě chlupatá koťata. Nechápala jsem, jak někdo může vyhodit živé zvířátko jako odpadky. Ochočené, vůbec se nebály, tak jsem je vzala na dvorek a čekala, co udělá pán dvorku pejsek.

Nastalo seznamování. Kupodivu po první uštědřené ťapce od jednoho koťátka se pejsek stáhl do pozadí a strašně žárlil. Nakrmila jsem je a nechala na dvorku, ukázala jsem jim seno, kde můžou spát. A trochu doufala, že do rána odejdou o dům dál. Samozřejmě jsem ze zkušenosti věděla, že když dám hladové kočce nažrat, že už zůstane. Ne nadarmo jsem jako malá měla přezdívku "kočičí máma." Těch koček, co jsem se  od dětství domů natahala!

Měla jsem pravdu, obě chundelatá koťátka čekala u prázdné misky přede dveřmi.Té radosti, co vnesly do domu. Pozorovat jejich hraní, to je lepší, než televize. Bohužel jedno koťátko nepřežilo. Zase smutek. Druhé koťátko - kocourek - nám ale smutek vynahradil dosytosti.  Zvykla jsem si časem na to, že ráno po otevření dveří na prahu ležely pěkně v řadě myši a hrdý Šedous čekal na pochvalu za vykonanou práci. Divil se jen, když jsem myši nabrala na lopatku a nesla do popelnice, že takovou dobrotu, kterou mi nachytal, vyhazuju. Když začal nosit v tlamičce myši jen tak trochu přiškrcené a pustil je vždy v kuchyni s tím že si asi s nimi budu hrát, tak to už bylo po srandě. Zvláště, když jich pár obživlo a zmizelo za kuchyňskou linkou a lednicí.

Když jsem odcházela z domu, vždy mě doprovázel až ke křižovatce, tento jeho zvyk jsem nedokázala usměrnit,  nepomohlo žádné zahánění, domlouvání, že ho něco přejede. Když jsem se vrátila, to už čekával doma, nejraději rozvalený v peřině nebo sedící na stole. Že byly dveře zamčené? To mu nevadilo, věděl, že jedno okno je stále ve dne v noci pootevřené, takže si chodil a odcházel, kdy chtěl. Mělo to tu výhodu, že nikdy neznečistil naše bývání. Svou potřebu vykonával nejraději v čerstvě nasetém záhoně, pracně někdy vyhrabával zasazený česnek, nebo cibulky tulipánů.

K jeho zábavě také patřilo nahánění slepic a šmejdění v kurníku, zrovna když slepice sedíc na hnízděti snášela vejce. Na to jednou doplatil, když si ho vzal do parády kohout. Jednu velmi špatnou vlastnost náš kocour Šedous měl. Dokázal neúnavně číhat na ptáky a úspěšně je lovit. Když místo myšek na prahu u dveří ráno ležel mrtvý kos, to mě bylo moc líto a prvně jsem kocoura potrestala, dostal po čumáčku. Pomohlo to jen na pár dní, místo kosa jsem na prahu našla vrabce hned dva. Žádný trest nepomohl. Spolužití s kocourem Šedousem trvalo rok. Pak se mu stalo osudným to jeho doprovázení, tentokrát manžela k vlaku. Bylo to moc smutné. Od té doby už kočičku žádnou nechci, každou tady v našem domku těsně u kolejí potkal stejný osud.

kočka
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Kočičí život Slyšeli jste někdy , když člověk zklamaný životem prohlásí, že je to život pro kočku? Já vám chci toto úsloví vyvrátit, protože život mojí kočky určitě není k zahození. Posuďte sami. Před více než deseti lety jsem se přistěhovala do paneláku na sídliště. Abych tam nebyla sama, přinesla jsem si sebou kočku Lucku. Je to obyčejná černá kočka s nádherně zelenýma očima a dnes ji mám už patnáctý rok. Musím říci, že na svůj věk vypadá dobře a svěže, většinou lépe než já. Ale ani se tomu nedivím, že je na tom tak dobře. No řekněte, může se normální žena povalovat ve svém pelíšku jak se jí zachce? A když má lenošení dost, hlasitým mňoukáním na sebe upozorní, že by nebylo od věci dostat něco dobrého na zub. Cooo, konzerva? To snad neee, syrové masíčko by nebylo? Po jídle dlouze pečuje o svůj zevnějšek, a když je se svým vzhledem spokojená, jde mezi své lidi, nechá se obdivovat a náležitě pomazlit. Pak projeví zájem o hry, nejlepší je honba za malým míčkem ( ale musíte jí ho aportovat) nebo za provázkem.To se hezky proběhne a udělá tak zadost své linii. Uondána se schoulí do křesla nebo je tak hodná, že nám křeslo laskavě přenechá a odejde do svého proutěného a náležitě vystlaného apartmá, kde spokojeně usne. V podvečer jde na procházku na balkon, kde má přichystaný kulturní program : sleduje hnízdo jiřiček pod střechou, co je u nich nového, občas zažene drzého vrabčáka a pak vleže sleduje, jak já v kuchyni vařím večeři. To si nenechá ujít, protože vždycky něco dobrého „ukápne“. Po dobré večeři a nezbytné úpravě kožíšku jde na obhlídku bytu. Nakonec se rozhodne, koho poctí svou přízní a nechá si drbat kožíšek a usne na klíně. No řekněte, mé dámy, nevypadaly bychom také mnohem lépe, kdybychom vedly“kočičí život“?
Zuzana Pivcová
Dávno před bytovými kočkami, když jsme ještě žily s maminkou v jižních Čechách, jsme mívaly běžné venkovské kočky, které byly také velmi chytré. Bohužel se buď nepochopitelně ztratily nebo je někdo zastřelil nebo je něco přejelo. Život volně se pohybujících koček bývá krátký.
Olga Štolbová
Růženko, díky za hezké povídání. Ani se nedivím, že už nikdy žádnou...Kdybych bydlela u silnice, nebo u trati také bych žádné zvířátko nechtěla. Mám přítelkyni, která má na zahradě už osm kočičích hrobečků a stále má dvě i tři kočky, protože je "miluje". Tak to se mi vůbec nelíbí.
Jarmila Peerová
Hezké vyprávění Růženko,jen je mi líto,kolik je případů,kdy tyto malé,roztomilé a mazané kočičky či kocourkové nepřežijí.Jsou to báječní společníci a kamarádi,mám je moc ráda.Jednu takovou kočičí " mňau dámu " mám také doma,tak vím,kolik radosti provází soužití s nimi.Když odejdou,citelně chybí....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.