O Evropský strom roku
soutěží Dub ochránce

O Evropský strom roku
soutěží Dub ochránce

30. 1. 2014

Už tuto sobotu začíná hlasování v soutěži o Evropský strom roku 2014, v níž bude Česko zastupovat vítěz loňského republikového ročníku této ankety - dub z Višňové na Liberecku. V soutěži se o titul utká se dřevinami z dalších devíti zemí. "O vítězi pak rozhodne do 28. února hlasování veřejnosti na internetu. Vyhlášen bude 19. března v Bruselu," řekla Andrea Krůpová z brněnské Nadace Partnerství, která soutěž pořádá. Loňský ročník vyhrál platan z Egeru v Maďarsku.

Klání stromů se koná počtvrté. Do letošního ročníku byly zapsány stromy z Bulharska, Francie, Irska, Itálie, Maďarska, Polska, Skotska, Slovenska a Walesu, přičemž každá země má jednoho zástupce. Sedm z nich jsou duby. "Některé jsou stovky let staré. Raritou je dub letní - bonsai, který roste na střeše holubníku a svými kořeny prorůstá do zdiva. Zbývající tři finalisté jsou jilm, planá hrušeň a šedý topol," doplnila Krůpová.

Strom z Liberecka má podle odborníků velké šance na vítězství, a to kvůli silnému příběhu, který je s ním spjatý. Přezdívá se mu Dub ochránce, protože před lety při povodních svým kmenem zastavil naplaveniny a zachránil tak mnoho domů a dva lidské životy.

Vítěz bude vyhlášen v Evropském parlamentu. Cílem akce je vzbudit zájem lidí o přírodu.

stromy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Stromy mám moc ráda. Všechny... Dnešní orkán na Jesenicku je pro mnohé místní zatěžkávací zkouškou. Všem jim držím pěsti, ať mu odolají.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...