Eiffelovka má hodně kopií, 
ale něco jim chybí: Paříž!

Eiffelovka má hodně kopií,
ale něco jim chybí: Paříž!

15. 2. 2014

Co mají společného Tokio, Las Vegas, Chang-čou a Tegucigalpa? Odpovědí je, že všechna tato města se vybavila více či méně zdařilou replikou pařížské Eiffelovy věže, která je pravděpodobně nejvíce napodobovanou památkou na světě. I společnost spravující originální Eiffelovu věž ve francouzské metropoli připouští, že je nemožné mít přehled o všech reprodukcích, které se tyčí ve všech částech planety.

Některé, jako ty v Tokiu či Las Vegas, se těší určité popularitě. Jiné, skromnější nebo kýčovitější, překvapují návštěvníka v tak nepravděpodobných místech, jakými jsou třeba hlavní město Bolívie či základna modrých přileb OSN v Libanonu.

Ani Praha nezůstala stranou

V roce 1889 byli členové Klubu českých turistů na světové výstavě v Paříži, kde se tak nadchli pohledem na tehdy novou Eiffelovu věž, že se rozhodli vytvořit podobnou dominantu nad městem v Praze. Založili Družstvo pro výstavbu Petřínské rozhledny, dali do něj první peníze a od magistrátu získali pozemek. Pro pětkrát menší napodobeninu Eiffelovy věže byl vybrán vrch Petřín v nadmořské výšce 318 metrů. Samotná věž je vysoká 63,5 metru. 

„Eiffelovka“ v Las Vegas měla být původně vyšší než její pařížská předloha, která je i s anténou vysoká 324 metrů. Blízkost letiště ale přiměla architekty zmírnit své ambice o zhruba polovinu, aby věž nebránila leteckému provozu. Byla otevřena v roce 1999 a je vysoká 165 metrů.

V Japonsku blíže nebi

Tokijská věž, která byla postavena v roce 1958 a natřena červeně a bíle, je svými 333 metry jednou z mála kopií, které převyšují originál. Některé kopie, i když jsou o něco nižší než pařížská věž, jsou ale i tak velkolepé, jako například 108 metrů vysoká věž v luxusním centru čínského Chang-čou. 

Malou Eiffelovou věží se vybavilo i mnoho zahraničních měst, která se také jmenují Paříž, jako například jeden malý městys u ruského Uralu. Vznikl v roce 1842 u příležitosti 30. výročí vítězství Ruska nad Napoleonovou armádou. Svou „Eiffelovku“ tam mají od roku 2005.

Reklama pro francouzský originál

Eiffelova věž pomáhá prodeji téměř čehokoli. Je zobrazena v desítkách tematických parků a slouží více či méně vkusně v reklamách bezpočtu restaurací, obchodů a různých projektů po celém světě. 

„Jsme nadšeni. Je to cena úspěchu. Eiffelova věž je napodobována, kopírována, reprodukována, ale nic z toho se jí nevyrovná. Repliky dávají návštěvníkům chuť se přijet podívat na tu pravou. Naše věž má totiž něco, co nemůže mít žádná jiná: má Paříž,“ citovala agentura AFP Jeana-Bernarda Brose, který je šéfem společnosti spravující Eiffelovu věž.

architektura Paříž
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Petřínská rozhledna se mi líbí stejně jako Eiffelova věž. Obě svým městům sluší.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.