Moje sbírka panenek

Moje sbírka panenek

25. 2. 2014

Někomu z vás se to bude zdát podivné, že jedním z mých koníčků je sběratelství. Někdo sbírá pohlednice z cest, jiný fotky, historické předměty, obaly od čajů, propisky atd. Ani nevím, jak se to stalo, ale já jsem začala sbírat panenky.

Asi přetrvává touha z dětství, kdy mi tolik vytoužená panenka scházela. Jak já záviděla dětem, které v kočárku vozily svoje panenky s vlásky. Nakonec jsem si ji doslova vybrečela, v návalu radosti jsem s ní běžela k sousedům na dvůr ukázat ji aspoň psovi, kterého měli uvázaného u boudy. Neodhadla jsem vzdálenost vlčáka, který vystartoval v domnění, že je to kus masa, novou panenku uchopil do zubů, chvíli s ní zápasil a pak ji prokousl hlavičku. Panenka vydala plačící zvuk, vlčák se lekl a upustil ji do bláta.

Přiskočila jsem, sehnula se, abych ji zachránila a v tom se vlčák vrhl na mě a zakousl se mi do tváře. Panenka zůstala v blátě a já v nemocnici. Každé Vánoce jsem pak marně čekala, že pod stromečkem najdu novou. Jsou na světě potřebnější věci, než je panenka! Ježíšek ví, že potřebuješ nové boty, kabát, svetr, galoše, říkávala vždy maminka. Nakonec jsem se přece jenom dočkala, panenka seděla pod stromečkem, co na tom, že nebyla mrkací.

Jenže to mělo jeden háček, panenka byla jen jedna a já měla ještě dvě sestry. Postupem let byly panenky zapomenuty a nahradili je kluci. Když se mi narodila dcera, tak na první její Vánoce jsem ji koupila její první panenku, která ji pak zdobila v její svatební den auto a je v mé sbírce dodnes. Pak jsem panenky kupovala mým třem vnučkám, a tak se nějak, jak odrostly, stalo, že se panenky nahromadily.

Ty keramické jsem měla vystavené a ostatní byly v krabici na půdě. První velkou keramickou panenku mi koupil syn jako dárek a pak už se začaly množit a množit. Do mé sbírky panenek přibylo pár dalších kousků. Některé jsou darované, některé nalezené, další koupené. Dokonce pár panenek jsem měla zavěšených v igelitce na brance a dodnes nevím, komu za ně poděkovat.

Když jsem v jednom krámě kupovala keramickou panenku, prodavačka mi při placení řekla: to uděláte vnučce velikou radost, panenka je nádherná. Já jen sklopila oči a myslela si, co by asi tomu ta prodavačka řekla, kdyby věděla, že si jen jedna důchodkyně dělá radost a kupuje ji pro sebe.

Panenky sbírám skoro 30 roků a mám jich asi 85. Byly Vánoce, kde nescházela další panenka, pak narozeniny a dvě jsem dostala od paní, která ví, že jsem sběratelka. Inventura bude na jaře, pak zjistím, kolik jich celkem mám. Některé musí přečkat zimu v krabicích. Potřebovala bych pro ně samostatnou místnost, pomalu a jistě tady začíná být těsno.

Není snadné je udržovat, každé jaro nebo léto jim musím sundat šatičky, taky si zapamatovat, které šaty která panenka na sobě měla a když svítí sluníčko, tak je ten správný čas vynést panenky na dvůr, šaty vyprat a naškrobit, nažehlit, umýt je a když už jsou pak čisté, projít se s nimi po promenádě s foťákem. A že se jim to mezi kytičkami na mé zahradě líbí, není pochyb, pózují jako živé. Tak se spolu se mnou vraťte do dětských let. Já se tam vracím ráda.

A zde je ještě odkaz na můj film o panenkách: Panenky na youtube.

 

Sbíráte pohlednice, pivní tácky, ubrousky nebo třeba brouky? Je vaším koníčkem filatelie? Jak velkou máte sbírku a kolik let ji spravujete? Jakou máte ve sbírce největší vzácnost? Napište nám svůj příběh na téma "Moje sbírka". Ten nejlepší odměníme!
sběratelství
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
To muselo dát práce, takhle je všechny naaranžovat a vyfotit. Ale stála za to, protože to je radost pohledět. A holky byly určitě rády, že se vyvenčily a hádám, že se jim ani nechtělo domů.
Růžena Antlová
Určitě nabídku využiji nikdy by mě nenapadlo že část panenek bude na výstavišti v Olomouci
Helena Trefilová
Dobrý den paní Antlová, narazila jsem na Vaši krásnou sbírku panenek a chtěla jsem se zeptat, jestli byste se s ní nechtěla pochlubit na Výstavě FOR MODEL, kterou pořádáme od 10.3. na Výstavišti FLORA v Olomouci. Pokud by Vás tato nabídka zaujala, prosím kontaktujte nás na mailu trhy@flora-ol.cz Moc děkuji a přeji hodně úspěchů.
Marie Novotná
Musela jsem znovu nakouknout.Už se těším na další.Je to moc krásný koníček.Díky.
Lenka Hudečková
Krásný článek i panenky :-)
Růžena Antlová
Jarko já si ani na jutubku nevšima že tam nějaký palec jen vím že se zobrazuje počet kouknutí se na filmeček a na něj se kouklo docela dost lidí.
Růžena Antlová
Část panenek je vystavená v mém pokoji další část je bohužel v krabicích z důvodu nedostatku místa.Potřebovala bych na jejich vystavení celou jednu místnost.Tak je vždy v průběhu jara a léta vyvedu na procházku zahrádkou pofotím si a potěším se a zas musí některé zpět do krabic.
Růžena Antlová
Část panenek je vystavená v mém pokoji další část je bohužel v krabicích z důvodu nedostatku místa.Potřebovala bych na jejich vystavení celou jednu místnost.Tak je vždy v průběhu jara a léta vyvedu na procházku zahrádkou pofotím si a potěším se a zas musí některé zpět do krabic.
Jaroslava Handlová
Sbírka opatrovaná s velkou láskou. Líbí se mi popis, fotografie pořízené v krásném prostředí. Prezentace na you-tube je moc hezká. Jen se podivuji tomu, že já jsem tam dala jediný hlas. Přede mnou tam byla 0, po mém shlédnutí jsem označila jako "to se mi líbí", čili naskočil 1 můj hlas. Ale dál nikdo? Proč? Růženko, vím, že za to Ty nemůžeš. Ty si zasloužíš pochvalu a máš můj obdiv. Ale mně se zdá, že je to trochu škoda, že se přímo tam neobjevily další palce nahoru!
Miroslav Štorch
Neuvěřitelné množství krásných panenek a jejich snímků. To není sběratelský koníček ale opravdový kůň, který chce hodně času a místa. Ale když to lidem udělá radost, tak proč ne. Někde v Praze je tuším také muzeum panenek a tomu můžete opravdu hravě konkurovat. Znám kamaráda, který se pro svou zálibu v železničních modelech rozvedl a do ložnice nastěhoval místo manželky další kolejiště, kam jezdily vláčky z obýváku. To už ale není koníček, ale úchylka. Vyměnit životní partnerku a maminku dětí za neživé vláčky ? To už je na psychiatra. Ale i takové sběratele můžeme najít.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%