Máme první zlato!
Díky Evě Samkové

Máme první zlato!
Díky Evě Samkové

16. 2. 2014

Vynikající snowboardistka Eva Samková se stala olympijskou vítězkou ve snowboardcrossu a získala první české zlato na hrách v Soči. V Extreme Parku potvrdila roli jedné z favoritek, závodu zcela dominovala, když vyhrála suverénně kvalifikaci i všechny tři vyřazovací jízdy.

Za Samkovou si pro stříbro dojela Kanaďanka Dominique Maltaisová a bronzovou medaili získala francouzská snowboardistka Chloe Trespeuchová.

Dvacetiletá Samková rozšířila českou medailovou sbírku na hrách v Soči o čtvrtý cenný kov. Před ní na stupně vítězů vystoupili stříbrní rychlobruslařka Martina Sáblíková a biatlonista Ondřej Moravec a bronzový biatlonista Jaroslav Soukup.

Samková, která v této sezoně vyhrála dva závody Světového poháru, vyhrála jasně už kvalifikaci. S kamerou na přilbě, kterou dostala od pořadatelů pro zpestření přímého přenosu, zvládla trať v nejrychlejším čase 1:20,61. O skoro osm desetin porazila americkou hvězdu Lindsey Jacobellisovou.

Ve čtvrtfinále Samková vyletěla do čela hned po startu a s tradičním namalovaným knírkem soupeřkám výrazně ujela. Stejný obrázek se opakoval v semifinále – Samková zvládla nejlépe boule po startu a její náskok na trati jen narůstal.

V semifinále přišla Samková o svoji největší protivnici. Jacobelisová, s kterou prohrála v lednu na X-Games, z prvního místa spadla a jela jen malé finále.

Velké finále se tak odehrálo v režii Samkové. Trojnásobná juniorská mistryně světa se skvěle odpíchla na startu a nechala všechny soupeřky za zády. Finálový skok si vychutnala, ohlédla se a bouřlivě se radovala z triumfu.

Česko díky Samkové slaví pátou individuální zlatou medaili ze zimních olympijských her a první ve snowboardingu. Před ní zvítězili skokan na lyžích Jiří Raška, akrobatický skokan Aleš Valenta, běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová a Sáblíková.

olympiáda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Jízda mě opravdu fascinovala. Moc tomu nerozumím, ale zdálo se mi, že Samková jede jinak než ostatní, více se vznáší, něco jako Batman. I aktuálně zařazený medailon byl zajímavý. Říkala jsem si, jak obrovský pokrok udělal i sport, když dnes si může sportovec kontrolovat svou jízdu z videozáznamu a rovnou si ji virtuálně opravovat.
Miroslav Štorch
V televizi hned pustili medailon Evy Samkové před odjezdem do Soči. Usilovně posilovala s činkami v posilovně na Dukle Praha. Pak měla výbornou fyzickou kondici. Videotrénink s trenérem umožňuje odstraňovat chyby z tréninkových jízd. Výsledek na olympijských hrách je špička dlouhodobé práce. V medailonu plánovala umístění nejhůře do 3.místa. Měla zdravé sebevědomí po úspěších během sezóny ve Světovém poháru.
Jana Šenbergerová
Byla to skvělá jízda. Snowboarding je ale děsivý sport. Vždycky se divím, jak takovou zběsilou jízdu může někdo přežít.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.